Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/7343
Назва: Спосіб скринінгової оцінки колонізаційної резистентності слизової оболонки порожнини рота
Автори: Череда, Вікторія Володимирівна
Петрушанко, Тетяна Олексіївна
Лобань, Галина Андріївна
Дата публікації: 2012
Видавець: Український центр наукової медичної інформації і патентно‒ліцензійної роботи
Бібліографічний опис: Спосіб скринінгової оцінки колонізаційної резистентності слизової оболонки порожнини рота : реєстр № 397/37/12 / В. В. Череда, Т. О. Петрушанко, Г. А. Лобань // Реєстр галузевих нововведень. – 2012. – Вип. № 36‒37. – С. 291‒292.
Короткий огляд (реферат): Спосіб включає взяття зішкрібу з внутрішньої поверхні щоки, приготування мазка, забарвлення його за Романовським-Гімзою. За допомогою світлового мікроскопа під імерсійним об’єктивом (х 90) у мазку знаходять 50 букальних епітеліоцитів і проводять підрахунок адгезованих на них оральних стрептококів. Визначають адгезивне число /АЧ/ – середню кількість оральних стрептококів, адгезованих на 1 букальному епітеліоциті, адгезивний індекс /АІ/ – відсоток букальних епітеліоцитів, що адгезували більше 10 стрептококів і показник колонізаційної резистентності /ПКР/ у балах. За умов АЧ 20-60 стрептококів та АІ більше 50% ПКР дорівнює 1 бал, що характеризує високий рівень колонізаційної резистентності СОПР. АЧ менше 20 і АІ менше 50% відповідає ПКР 0 балів і характеризує пригнічення бар’єру колонізаційної резистентності і зниження антагоністичних властивостей нормальної мікрофлори. За умов АЧ більше 60 і АІ 100% ПКР дорівнює 2 бали і свідчить про збільшення напруги колонізаційного бар’єру, кількісне зростання мікроорганізмів, серед яких можуть бути не тільки симбіонтні, але і умовно-патогенні та патогенні. Клініко-лабораторне обстеження досліджуваних свідчить про наявність корелятивного зв’язку їх стоматологічного статусу, ПКР СОПР, загальної мікробної заселеності ротової рідини та її заселеності окремими видами мікрофлори, активністі лізоциму. Запропонований спосіб може застосовуватись у стоматології, простий у виконанні, економічно вигідний (дозволяє уникнути вартісного і тривалого бактеріологічного та імунологічного дослідження), дозволяє обстежити велику кількість людей за малий проміжок часу, передбачає мінімум матеріально-технічного забезпечення.
Ключові слова: показник колонізаційної резистентності
слизова оболонка порожнини рота
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/7343
Розташовується у зібраннях:Нововведення, технології (РКТ)
Інтелектуальна власність. Кафедра терапевтичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
innovation_PetrushankoT_397_37_12.pdf197,94 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.