Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10980
Title: Влияние α-токоферола на активность системы антиоксидантной защиты в условиях хронического поступления диэтилдитиокарбамата при разном уровне антиоксидантной обеспеченности
Other Titles: Вплив α-токоферолу на активність системи антиоксидантного захисту в умовах хронічного надходження діетилдитіокарбамату при різному рівні антиоксидантної забезпеченості
The influence ог α-tocopherol on the antioxidant defense system activity in conditions of chronical receipt of diethylditiocarbamate at different levels of antioxidant provision
Authors: Островская, Галина Юрьевна
Островська, Галина Юріївна
Ostrovskaya, G. Yu.
Issue Date: 1998
Publisher: Українська медична стоматологічна академія
Citation: Островская Г. Ю. Влияние α-токоферола на активность системы антиоксидантной защиты в условиях хронического поступления диэтилдитиокарбамата при разном уровне антиоксидантной обеспеченности / Г. Ю. Островская // Проблеми екології та медицини. – 1998. – Т. 2, № 5–6. – С. 22–24.
Abstract: В этой работе приведены результаты оценки защитного действия α-токоферола в условиях хронического получения диетилдитиокарбомату – ингибитора оксидаз, содержащих купер, на разных уровнях антиоксидантной обеспечения. Полученные результаты определяют перспективность использования α -токоферола как средства предотвращения токсического воздействия диетилдитиокарбомату и химических продуктов, синтезируемых на его основе на організм. У цій роботі наведено результати оцінки захисної дії α-токоферолу в умовах хронічного отримання діетилдітіокарбомату – інгібітору оксидаз, що містять купер, на різних рівнях антиоксидантного забезпечення. Отримані результати визначають перспективність використання α -токоферолу як засобу запобігання токсичному впливу діетилдітіокарбомату та хімічних продуктів, що синтезуються на його основі на організм. The results of the evaluation of the protective action of α-тcopherol in the conditions of chronical receipt of diethylditiocarbomate - the inhibitor of cooper-containing oxydases at differen levels of antioxidant provision are given in this work. It is established that an introduction of diethylditiocarbamate causes an induction of the free radical peroxide oxidation of lipids on the background of the decrease of antioxidant ferment activity, it being more vivid in the conditionis of alimentary antioxidants' deficit, α-тocopherol introduction hinders autooxidation reactions and promotes the partial reactivation of antioxidant ferments. The results achieved determine tne perspectiveness of using a-Tocopherol as the means of preventing the toxic influence of diethylditiocarbomate and chemical products synthesized on its basis upon the organism.
Keywords: свобонорадикальное перикисное окисление
ксенобиотики-прооксиданты
диэтилдитиокарбамат
ISSN: УДК 616-003.725 - 092; 615,014.4 2 5 ]:612.014.46
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/10980
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фармакології, клінічної фармакології та фармації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
G.Yu._ Ostrovskaya.pdf157,67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.