Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12778
Назва: Визначення частки жиру в організмі молодих осіб з підвищеною масою тіла та ожирінням I ступеня
Автори: Колінько, Людмила Михайлівна
Весніна, Людмила Едуардівна
Дата публікації: лис-2019
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Колінько Л. М. Визначення частки жиру в організмі молодих осіб з підвищеною масою тіла та ожирінням I ступеня / Л. М. Колінько, Л. Е. Весніна // XVII З’їзд ВУЛТ, Полтава, 14–16 лист. 2019 р. : матеріали XVII з’їзду Всеукраїнського Лікарського Товариства з міжнар. участю : тези доп. – Полтава, 2019. – С. 193.
Короткий огляд (реферат): Підвищення маси тіла та ожиріння як загальносвітова тенденція потребують додаткової уваги у зв’язку з підвищеним ризиком розвитку цілої низки захворювань, високим рівнем інвалідності та смертності. Метою роботи стало дослідження частки жиру у молодих осіб чоловічої та жіночої статі з підвищеною масою тіла та ожирінням І ступеня. Обстежено 96 осіб обох статей віком від 18 до 25 років. За індексом маси тіла (ІМТ) було сформовано 3 групи по 32 особи, збалансовані за статтю. Контрольна група — особи з ІМТ 18,5-24,9 кг/м2, дослідні — особи з підвищеною масою тіла, ІМТ 25-29,9 кг/м2, особи з ожирінням І ступеня, ІМТ 30-34,9 кг/м2. Проведені антропометричні дослідження, розрахунок індексу маси тіла, визначення товщини шкірних складок, розрахунок частки жиру в організмі (J. V. Durnin, J. Womerslеу, 1974). Результати оброблені статистично. Визначено достовірне збільшення товщини шкірних складок у чоловіків та жінок з підвищеною масою тіла та ожирінням І ступеня в порівнянні з відповідними показниками контрольної групи. В групі чоловіків з підвищеною масою тіла відмічено збільшення вмісту жиру на 48 %, в групі з ожирінням І ступеня — на 71,8 % (р < 0,05), у жінок з підвищеною масою тіла вміст жиру був вище на 31,7 %, у жінок з ожирінням І ступеня — на 56,92 % в порівнянні з особами контрольної групи (р < 0,05). Відповідно до результатів, більш високий вміст жиру визначено у осіб чоловічої статі обох дослідних груп. Методи розрахунку частки жиру є важливим інструментом контролю за підвищенням маси тіла та формуванням ожиріння у молодих осіб.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/12778
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vyznach_chastky_zhyru.pdf67,33 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.