Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13722
Title: | Role of phagocytes in oxidative damage of liver proteins during short-term alcoholization |
Other Titles: | Роль фагоцитів в оксидативному пошкодженні білків печінки при короткочасній алкоголізації Роль фагоцитов в окислительном повреждении белков печени при кратковременной алкоголизации |
Authors: | Mykytenko, A. O. Микитенко, Андрій Олегович Микитенко, Андрей Олегович |
Issue Date: | Sep-2020 |
Publisher: | Cognum Publishing House |
Citation: | Mykytenko A. O. Role of phagocytes in oxidative damage of liver proteins during short-term alcoholization / A. O. Mykytenko // The word of science and innovation : Abstracts of II International Scientific and Practical Conference, London, United Kingdom, September 16–18, 2020. – London, 2020. – P. 137–139. |
Abstract: | Article reveals the role of liver tissue phagocytes in development of oxidative damage to proteins during short-term alcoholization. The experiment was carried out on 18 sexually mature male rats weighing 180-220 g. Given the fact that superoxide anion radical production does not increase on the 3rd day of experiment, when oxidatively modified proteins are increased, we reached a conclusion that Liver phagocytes are not a source of reactive oxygen species that damage liver proteins in the early stages of modeling alcoholic hepatitis. Стаття розкриває роль фагоцитів печінки у розвитку оксидативного пошкодження білків під час короткочасної алкоголізації. Експеримент проводили на 18 статевозрілих щурах-самцях вагою 180-220 г. Враховуючи той факт, що продукція супероксидного аніон радикалу не збільшується на 3-й день експерименту, коли збільшуються окисно модифіковані білки, ми дійшли висновку, що фагоцити печінки не є джерелом активних форм кисню, які пошкоджують білки печінки на ранніх стадіях моделювання алкогольного гепатиту. Статья раскрывает роль фагоцитов печени в развитии оксидативного повреждения белков во время кратковременной алкоголизации. Эксперимент проводили на 18 половозрелых крысах-самцах весом 180-220 г. Учитывая тот факт, что продукция супероксидного анион радикала не увеличивается на 3-й день эксперимента, когда увеличиваются окислительно модифицированные белки, мы пришли к выводу, что фагоциты печени не является источником активных форм кислорода, которые повреждают белки печени на ранних стадиях моделирования алкогольного гепатита. |
Keywords: | alcohol rat liver OMP superoxide NADPH2-oxidase алкоголь щур печінка ОМП супероксид НАДФН2-оксидаза алкоголь крыса печень ОМП супероксид НАДФН2-оксидаза |
UDC: | 616.36-056.8-085 |
URI: | http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13722 |
Appears in Collections: | Наукові праці. Кафедра біологічної та біоорганічної хімії |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Mykytenko10.pdf | 697,45 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.