Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1506
Назва: Оптимізація хірургічного лікування хворих на вузловий колоїдний зоб
Інші назви: Оптимизация хирургического лечения больных с узловым коллоидным зобом
Optimizing surgical management of the patients with nodular colloid goiter
Автори: Люлька, Олександр Миколайович
Люлька, Александр Николаевич
Lul’ka, A.N.
Дата публікації: 2006
Видавець: Тернопільський державний медичний університет імені І.Я.Горбачевського
Бібліографічний опис: Люлька О. М. Сучасні методи лікування вузлового зоба / О. М. Люлька // Вісник проблем біології і медицини. – 2002. – Вип. 3. – С. 109–114.
Короткий огляд (реферат): Дисертація присвячена актуальним питанням лікування хворих на вузловий колоїдний зоб. Обстежено 303 пацієнти з вогнищевою і дифузною патологією щитоподібної залози. У 87 з них з діагнозом папілярного і фолікулярного раку, вузлового колоїдного зобу , фолікулярної аденоми , дифузного токсичного зобу та автоімунного тиреоїдиту вивчали специфічність цитологічної картини та морфометрії ядер і можливість використання результатів каріометрії для диференційної діагностики вогнищевих утворів ЩЗ. У 216 хворих з встановленим діагнозом вузлового колоїдного зоба вивчали особливості його клінічної симптоматики в залежності від кількості і розмірів вузлових утворів, їх локалізації, тривалості захворювання, анатомічних особливостей ділянки шиї, віку пацієнтів, наявності супутніх захворювань , а також показання до хірургічного лікування, вибір об’єму операції, технологію її виконання, принципи післяопераційної реабілітації. Доказано, що у випадках невизначених або сумнівних заключень цитологічних досліджень каріометрія є високоспецифічним методом диференційної діагностики. Запропоновані патогенетично і клінічно аргументовані показання до хірургічного лікування хворих на вузловий колоїдний зоб. Удосконалена технологія виконання операції, розроблені принципи вибору об’єму операції та післяопераційної реабілітації хворих дозволили зменшити частоту інтраопераційних і післяопераційних ускладнень майже в 3 рази, а рецидивів зобу і тиреотоксикозу в 3,5 рази.
Ключові слова: вузловий колоїдний зоб
диференційна діагностика
хірургічне лікування
післяопераційна реабілітація хворих
узловой коллоидный зоб
дифференциальная диагностика
хирургическое лечение
послеоперационная реабилитация больных
nodular colloid goiter
differential diagnosis
surgical treatment
postoperative rehabilitation of the patients
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/1506
Розташовується у зібраннях:Автореферати
Авторефетати та дисертації. Кафедра хірургії № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
aref.pdf407,8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.