Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15364
Назва: Вплив пектину та пектиновмісних продуктів на функціонально-метаболічні зміни кісткової тканини при відтворенні експериментального остеопорозу за умов хронічної інтоксикації нітратом натрію
Інші назви: Effect of pectin and pectin-containing products on the functional and metabolic changes of bone tissue under modeled osteoporosis and chronic sodium nitrate intoxication
Автори: Сорокін, Богдан Вікторович
Костенко, Віталій Олександрович
Сорокин, Богдан Викторович
Костенко, Виталий Александрович
Sorokin, B. V.
Kostenko, V. O.
Дата публікації: 2013
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Сорокін Б. В. Вплив пектину та пектиновмісних продуктів на функціонально-метаболічні зміни кісткової тканини при відтворенні експериментального остеопорозу за умов хронічної інтоксикації нітратом натрію / Б. В. Сорокін, В. О. Костенко // Світ медицини та біології. – 2013. – № 4 (41). – C. 86–89.
Короткий огляд (реферат): В експерименті на 20 білих щурах лінії Вістар масою 180-230 г досліджено вплив пектину і пектиновмісних продуктів на функціонально-метаболічні зміни кісткової тканини різних відділів скелета (великогомілкова кістка, хребці) при відтворенні експериментального остеопорозу за умов надлишкового утворення оксиду азоту з екзогенного попередника (модель хронічної інтоксикації нітратом натрію). Виявлено, що введення яблучного пектину за цих умов обмежує колагеноліз (у тканині великогомілкових кісток і хребців) і деполімерізацию протеогліканів (у тканині великогомілкових кісток), збільшує щільність та міцнісні властивості останніх. Додавання до раціону щурам пектиновмісного борошна вівсяної крупи обмежує колагеноліз і деполімерізацию протеогліканів у тканині великогомілкових кісток, збільшує їх міцнісні властивості, але істотно не впливає на функціонально-метаболічні характеристики хребців.
В эксперименте на 20 белых крысах линии Вистар массой 180-230 г исследовано влияние пектина и пектиносодержащих продуктов на функционально-метаболические изменения костной ткани различных отделов скелета (большеберцовая кость, позвонки) при воспроизведении экспериментального остеопороза в условиях избыточного образования оксида азота из экзогенного предшественника (модель хронической интоксикации нитратом натрия). Обнаружено, что введение яблочного пектина в этих условиях ограничивает коллагенолиз (в ткани большеберцовых костей и позвонков) и деполимеризацию протеогликанов (в ткани большеберцовых костей), увеличивает плотность и прочностные свойства последних. Добавление в рацион крысам пектиносодержащей муки овсяной крупы ограничивает коллагенолиз и деполимеризацию протеогликанов в ткани большеберцовых костей, увеличивает их прочностные свойства, но существенно не влияет на функционально-метаболические характеристики позвонков.
The experiment which involved 20 Wistar white rats weighed 180-230 g was aimed to study the effect of pectin and pectin-containing products on the functional and metabolic changes in bone tissue of different skeletal areas (tibia, vertebrae) in modeled osteoporosis and excess production of sodium nitrate induced exogenously (model of chronic sodium nitrate intoxication). It has been found out the introduction of apple pectin under conditions limits collagenolysis (in tissues of tibia and vertebrae) and proteoglycans depolymerization (in tissues of tibia), increases the density and strength of the tibia. Adding of pectin-containing oatmeal flour to the rats’ diet limits collagenolysis and proteoglycans depolymerization in the tibial tissue, increases their strength properties, but does not significantly affect the functional and metabolic characteristics of the vertebrae.
Ключові слова: хронічна інтоксикація нітратом натрію
пектин
експериментальний остеопороз
оксид азоту
кісткова тканина
хроническая интоксикация нитратом натрия
экспериментальный остеопороз
оксид азота
пектин
костная ткань
chronic sodium nitrate intoxication
nitric oxide
modeled osteoporosis
pectin
bone tissue
УДК: 616.71–007.234–092.9 : 615.916’175
ISSN: 2079-8334
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15364
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра патофізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vpluv_pektuny.pdf177,91 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.