Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15514
Title: Ініціальні шляхи відтоку венозної крові від острівцевого апарата підшлункової залози новонародженої та дорослої людини
Authors: Пелипенко, Лариса Борисівна
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Лисаченко, Ольга Дмитрівна
Issue Date: 2020
Publisher: Tokyo, Japan
Citation: Пелипенко Л. Б. Ініціальні шляхи відтоку венозної крові від острівцевого апарата підшлункової залози новонародженої та дорослої людини / Л. Б. Пелипенко, Г. А. Єрошенко, О. Д. Лисаченко // Theory, science and practice : Abstracts of III International Scientific and Practical Conference, Tokyo, Japan, October 5–8, 2020. – Tokyo, 2020. – P. 226–227.
Abstract: Проведене нами дослідження паренхіми підшлункової залози на глибині в серіях напівтонких зрізів дозволило встановити, що панкреатичні острівці є певними локальними скупченнями ендокринних клітин, розташованих в глибині окремої часточки серед кінцевих відділів екзокринної паренхіми. Добре простежується спільне джерело кровопостачання ацинарної паренхіми та інсулярного відділу залози, завдяки міжчасточковій артеріолі, яка розгалужується на низку прекапілярів, що кровопостачають екзокринну та ендокринну частини залози . До острівців Лангерганса ендокринного відділу підходять артеріальні судини, що відповідають прекапілярним артеріолам, які після входження в тканину острівця розгалужуються на ряд капілярів синусоїдного типу, що мають вигляд судинних клубочків, які відповідають формі та розмірам острівця. Кількість приносних артеріол залежить від розмірів острівця, біля великих острівців спостерігається 3-4 приносні артеріоли. Судини острівця з’єднані між собою в сітку анастомозуючих синусоїдів .
Keywords: ініціальні шляхи відтоку венозної крові
острівцеві кровоносні капіляри
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15514
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології
Наукові праці. Кафедра біології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
innicialni_shlyachi_vidtoky.pdf82,91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.