Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15760
Title: Вплив пептидних фрагментів гемоглобіну на пероксидацію в крові при свинцевій інтоксикації
Other Titles: Влияние пептидных фрагментов гемоглобина на пероксидацию в крови при свинцовой интоксикации
The influence of hemoglobine peptide fragments upon the peroxidation in blood at saturnius intoxication
Authors: Запорожець, Тетяна Миколаївна
Цебржинський, Олег Ігорович
Запорожец, Татьяна Николаевна
Цебржинский, Олег Игоревич
Zaporozhets, T. N.
Tsebrzhinsk, O. I.
Issue Date: 2002
Citation: Запорожець Т. М. Вплив пептидних фрагментів гемоглобіну на пероксидацію в крові при свинцевій інтоксикації / Т. М. Запорожець, О. І. Цебржинський // Современные проблемы токсикологии. – 2002. – № 1. – С. 72–74.
Abstract: Пептидергічна регуляція займає чільне місце в організмі та інтенсивно вивчається. Зокрема приділяють увагу органоспецифічним низькомолекулярним пептидним комплексам. Виявилося, що ці комплекси мають захисну дію по відношенню до розвитку пероксидації та гіперкоагуляції при інтоксикації фторидом натрію, тетрахлорметаном, етиленгліколем.
У морских свинок, получавших ацетат свинца (60 мг/кг в сутки) 27 дней, усилились процессы пероксидации в крови и ослабилась антиоксидантная защита. Инициация пероксидации связывается с увеличением продукции метгемоглобина и увеличением активности супероксиддисмутазы при снижении активности каталазы. Введение комплекса пептидов (1 мг/кг в сутки в последние 7 дней интоксикации), полученных ферментативным гидролизом гемоглобина, способствовало нормализации функциональной активности нейтрофилов.
Guinea pigs who received lead acetatis (60mg/kg per day) during 27 days had the increased processes of blood peroxidation and the decreased antioxidant defence The perioxide initiation is counected with the increase of methgemoglobine production and the superoxidedismutasa activity increase at catalasa activity decrease. The introduction of peptide complex (1 mg/kg per day during the last 7 days of intoxication) received by hémoglobine ferment hydrolysis promotes the normalizing neutrophile functional activity.
Keywords: пептидергічна регуляція
пептидний комплекс гемоглобіну
свинцева інтоксикація
UDC: 577.156+612.0 15.3:615.916’1
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15760
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
hemoglobine_ peptide.pdf3,42 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.