Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15760
Назва: Вплив пептидних фрагментів гемоглобіну на пероксидацію в крові при свинцевій інтоксикації
Інші назви: Влияние пептидных фрагментов гемоглобина на пероксидацию в крови при свинцовой интоксикации
The influence of hemoglobine peptide fragments upon the peroxidation in blood at saturnius intoxication
Автори: Запорожець, Тетяна Миколаївна
Цебржинський, Олег Ігорович
Запорожец, Татьяна Николаевна
Цебржинский, Олег Игоревич
Zaporozhets, T. N.
Tsebrzhinsk, O. I.
Дата публікації: 2002
Бібліографічний опис: Запорожець Т. М. Вплив пептидних фрагментів гемоглобіну на пероксидацію в крові при свинцевій інтоксикації / Т. М. Запорожець, О. І. Цебржинський // Современные проблемы токсикологии. – 2002. – № 1. – С. 72–74.
Короткий огляд (реферат): Пептидергічна регуляція займає чільне місце в організмі та інтенсивно вивчається. Зокрема приділяють увагу органоспецифічним низькомолекулярним пептидним комплексам. Виявилося, що ці комплекси мають захисну дію по відношенню до розвитку пероксидації та гіперкоагуляції при інтоксикації фторидом натрію, тетрахлорметаном, етиленгліколем.
У морских свинок, получавших ацетат свинца (60 мг/кг в сутки) 27 дней, усилились процессы пероксидации в крови и ослабилась антиоксидантная защита. Инициация пероксидации связывается с увеличением продукции метгемоглобина и увеличением активности супероксиддисмутазы при снижении активности каталазы. Введение комплекса пептидов (1 мг/кг в сутки в последние 7 дней интоксикации), полученных ферментативным гидролизом гемоглобина, способствовало нормализации функциональной активности нейтрофилов.
Guinea pigs who received lead acetatis (60mg/kg per day) during 27 days had the increased processes of blood peroxidation and the decreased antioxidant defence The perioxide initiation is counected with the increase of methgemoglobine production and the superoxidedismutasa activity increase at catalasa activity decrease. The introduction of peptide complex (1 mg/kg per day during the last 7 days of intoxication) received by hémoglobine ferment hydrolysis promotes the normalizing neutrophile functional activity.
Ключові слова: пептидергічна регуляція
пептидний комплекс гемоглобіну
свинцева інтоксикація
УДК: 577.156+612.0 15.3:615.916’1
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15760
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
hemoglobine_ peptide.pdf3,42 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.