Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15883
Назва: Взаємозв’язок показників енергетичної цінності харчового раціону та функціонального стану серцево-судинної системи у осіб з різною масою тіла
Автори: Колінько, Людмила Михайлівна
Весніна, Людмила Едуардівна
Дата публікації: 2-кві-2021
Видавець: Державна наукова установа «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державнго управління справами
Бібліографічний опис: Колінько Л. М. Взаємозв’язок показників енергетичної цінності харчового раціону та функціонального стану серцево-судинної системи у осіб з різною масою тіла : науково-практична конференція з міжнародною участю до Всесвітнього дня здоров’я 2021 р. / Л. М. Колінько, Л. Е. Весніна // Клінічна та профілактична медицина . – 2021. – Т. 1, № 15. – С. 103.
Короткий огляд (реферат): Підвищена маса тіла та ожиріння становлять значну проблему серед осіб різного віку, особливо серед молоді. Надмірне споживання висококалорійних продуктів, зміни харчової поведінки, зниження фізичної активності сприяють збільшенню маси тіла та можуть підвищувати ризик формування серцево- судинної патології. Мета дослідження: визначення взаємозв’язків показників енергетичної цінності харчового раціону та функціонального стану серцево- судинної системи у осіб з різною масою тіла. Матеріали і методи: У дослідженні взяли участь 96 осіб віком 18-25 років. Учасників розділили на групи по 32 особи з нормальною масою тіла (ІМТ 18,5-24,99 кг/м 2 ), з підвищеною масою (ІМТ 25,00-29,99 кг/м 2 ), з ожирінням І ступеня (ІМТ 30,00-34,99 кг/м 2 ). Частоту серцевих скорочень, систолічний та діастолічний артеріальний тиск, пульсовий та середній гемодинамічний тиск визначали до та після проби з фізичним навантаженням. Аналізували добовий раціон методом 24-годинного відтворення харчування. Аналізували загальну кількість спожитих продуктів та енергетичну цінність. Результати оброблені статично. Результати та обговорення. Визначено збільшення рівня показників функціонального стану серцево- судинної системи у досліджуваних осіб. Сформовані зв’язки у осіб з нормальною масою тіла середньої сили між показниками загальної кількості спожитих продуктів і їх енергетичною цінністю у робочий день та ЧСС, САТ, ДАТ, СГТ з переважанням негативних зв’язків у жінок. У чоловіків з підвищеною масою тіла зв’язки між показниками енергетичної цінності раціону та ЧСС, ДАТ середньої сили негативні, у чоловіків з ожирінням позитивні. У жінок з ожирінням зв’язки середньої сили між загальною кількістю спожитих продуктів, їх енергетичною цінністю та показниками ДАТ та СГТ. Висновки. Формування взаємозв’язків між дослідженими показниками підтверджує вплив об’єму та енергетичної цінності харчового раціону на функціональний стан серцево- судинної системи та потребує фізіологічної корекції шляхом модифікації способу життя.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15883
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Sercevo_sudin_system.pdf248,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.