Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16487
Назва: Індекс анальгезії/ноціцепції (ANI) та його кореляція при септопластиці
Інші назви: Индекс аналгезии/ноцицепции (ANI) и его корреляция при септопластике
The analgesia/nociception index (ANI) and its correlation with septoplasty
Автори: Айварджі, О. О.
Айварджи, А. А.
Ayvardgi, A. A.
Дата публікації: 2018
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Айварджі О. О. Індекс анальгезії/ноціцепції (ANI) та його кореляція при септопласти / О. О. Айварджі // Вісник проблем біології і медицини. – 2018. – Вип. 3 (145). – С. 71–75.
Короткий огляд (реферат): Мета роботи – дослідити кореляцію між ANI та показниками гемодинаміки, рівнем післяопераційного болю за ВАШ, тривалістю анестезії, оперативного втручання, крововтратою, відгуками хірургів та оцінити прогностичну можливість індексу анальгезії/ноціцепції щодо перебігу анестезії, оперативного втручання та рівня післяопераційного больового синдрому. Об’єкт і методи: у даному дослідженні вивчалися показники 116 пацієнтів з викривленням перетинки носу, яким проводилася септопластика в умовах внутрішньовенної анестезії + ШВЛ з місцевою анестезією 2% розчином лідокаїну. Проведено аналіз кореляції за Спірменом між індексом анальгезії/ноціцепції (ANI) та показниками гемодинаміки (СІ, САТ, ЧСС), обсягом інтраопераційної крововтрати, тривалістю анестезії, оцінкою хірургом операційного поля та рівнем болю за ВАШ у післяопераційному періоді. Результати дослідження: виявлена зворотна пропорційна кореляція високого ступеню між ANI і показ- никами гемодинаміки, обсягом крововтрати, тривалістю анестезії на всіх етапах спостереження, починаючи з індукції анестезії і до пробудження пацієнтів і прямо пропорційна кореляція високого ступеню між ANI і оцінкою хірургом операційного поля. Між рівнем ANI протягом анестезії та рівнем больового синдрому за ВАШ на 2-у добу після операції відзначається зворотна пропорційна кореляція середнього ступеню. Галузь використання результатів. Використання ANI можна рекомендувати для впровадження у прак- тичній діяльності при оперативних втручаннях при викривленні носової перетинки для прогнозування рівня больового синдрому у післяопераційному періоді, а також можливо – для прогнозування сприятливого перебігу анестезії та оперативного втручання. Висновки. Підвищення рівня ANI до значень 60-70 на усіх етапах з моменту індукції анестезії та до про- будження хворих достовірно корелює зі зниженням САТ, ЧСС, СІ до нижніх меж норми, обсягу крововтрати, тривалості анестезії та рівня болю за ВАШ на 2-гу добу після оперативного втручання, і – з підвищенням оцінки хірургом операційного поля. Рівень ANI впродовж оперативного втручання може використовуватись для прогнозування рівня больового синдрому у післяопераційному періоді. Підвищення рівня ANI у межах нормальних показників можливо є прогностичним критерієм сприятливого перебігу анестезії та оперативного втручання.
Цель работы – исследовать корреляцию между ANI и показателями гемодинамики, уровнем послеоперационной боли по ВАШ, продолжительностью анестезии, оперативного вмешательства, кровопотерей, отзывами хирургов и оценить прогностическую возможность индекса аналгезии/ноцицепция относительно анестезии, оперативного вмешательства и выраженности послеоперационного болевого синдрома. Объект и методы: в данном исследовании изучались показатели 116 пациентов с искривлением пере- городки носа, которым проводилась септопластика в условиях внутривенной анестезии + ИВЛ с местной анестезией 2% раствором лидокаина. Проведен анализ корреляции по Спирмену между индексом аналгезии/ ноцицепции (ANI) и показателями гемодинамики (СИ, САД, ЧСС), объёмом интраоперационной кровопотери, длительностью анестезии, оценкой хирургом операционного поля и уровнем боли по ВАШ в послеоперационном периоде. Результаты исследования: выявлена обратно пропорциональная корреляция высокой степени между ANI и показателями гемодинамики, объёмом кровопотери, длительностью анестезии на всех этапах наблюдения, начиная с индукции анестезии и до пробуждения пациентов и прямо пропорциональная корреляция высокой степени между ANI и оценкой хирургом операционного поля. Между уровнем ANI в течение анестезии и выраженностью болевого синдрома по ВАШ на 2-е сутки после операции отмечается обратно пропорциональная связь средней степени. Область применения результатов. Использование ANI можно рекомендовать для внедрения в практической деятельности при оперативных вмешательствах при искривлении носовой перегородки для прогнозирования уровня болевого синдрома в послеоперационном периоде, а также возможно – для прогнозирования благоприятного течения анестезии и оперативного вмешательства. Выводы. Повышение уровня ANI до значений – 60-70 на всех этапах наблюдения с момента индукции анестезии и до пробуждения пациентов достоверно коррелирует со снижением САД, ЧСС, СИ до нижних границ нормы, объема кровопотери, продолжительности анестезии и уровня боли по ВАШ на 2-е сутки после оперативного вмешательства, и – с повышением оценки хирургом операционного поля. Уровень ANI в течении оперативного вмешательства может использоваться для прогнозирования уровня болевого синдрома в послеоперационном периоде. Повышение уровня ANI в пределах нормальных показателей возможно является прогностическим критерием благоприятного течения анестезии и оперативного вмешательства.
Ключові слова: септопластика
індекс анальгезії/ноціцепції (ANI)
анальгезія
гемодинаміка
кореляція
септопластика
индекс аналгезии/ноцицепции (ANI)
аналгезия
гемодинамика
корреляция
УДК: 616 – 089. 5 – 06: 616. 216
ISSN: 2523-4110
2077-4214
DOI: 10.29254/2077-4214-2018-3-1-145-71-75
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16487
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 3 (145)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
The_analgesia_nociception.pdf239,55 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.