Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17320
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorYachmin, A. I.-
dc.contributor.authorYeroshenko, G. A.-
dc.contributor.authorShevchenko, K. V.-
dc.contributor.authorPerederii, N. A.-
dc.contributor.authorRyabushko, O. B.-
dc.contributor.authorЯчмінь, Анастасія Ігорівна-
dc.contributor.authorЄрошенко, Галина Анатоліївна-
dc.contributor.authorШевченко, Костянтин Васильович-
dc.contributor.authorПередерій, Ніна Олександрівна-
dc.contributor.authorРябушко, Олена Борисівна-
dc.contributor.authorЯчминь, Анастасия Игоревна-
dc.contributor.authorЕрошенко, Галина Анатольевна-
dc.contributor.authorШевченко, Константин Васильевич-
dc.contributor.authorПередерий, Нина Александровна-
dc.contributor.authorРябушко, Елена Борисовна-
dc.date.accessioned2021-12-28T07:22:39Z-
dc.date.available2021-12-28T07:22:39Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationMonosodium glutamate (E621) and its effect on the gastrointestinal organs (review) / A. Yachmin, G. Yeroshenko, K. Shevchenko, N. Perederii, O. Ryabushko // Georgian Medical News. – 2021. – № 10 (319). – P. 147–151.uk_UA
dc.identifier.issn1512-0112-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17320-
dc.description.abstractThe study of the mechanisms of the effect of various food additives on the human and animal organism is one of the most pressing problems today. The work of physicians, toxicologists, physiologists is aimed at studying the mechanisms of the toxic effect of food additives, as well as studying compensatoryadaptive reactions in response to their ingestion. Monosodium glutamate (E621) is widely used in marketing as a flavor enhancer and is added to many processed foods. Today, about 50% of store products contain this additive, while the average daily human consumption in industrialized European countries is approximately 0.3-1.0 g.The purpose of this work is to analyze the literature data on the effect of monosodium glutamate on various organs and systems of the human body. The research used the bibliosemantic method of analyzing scientific publications. The article assesses 40 literary sources. Special attention is paid to the sources for the last 5 years (2016-2021);uk_UA
dc.description.abstractИзучение механизмов воздействия различных пищевых добавок на организм человека и животных - актуальная проблема современности. Работа медиков, токсикологов, физиологов направлена на изучение механизмов токсического действия пищевых добавок и изучение компенсаторно-приспособительных реакций в ответ на попадание их в организм. Глутамат натрия (E621) широко используется в маркетинге как усилитель вкуса и добавляется во многие обработанные пищевые продукты. На сегодняшний день около 50% магазинных продуктов содержат эту добавку. Средняя дневная норма потребления глутамата натрия в европейских промышленно развитых странах составляет при- мерно 0,3-1,0 г. Цель исследования - анализ литературных данных о влиянии глутамата натрия на различные органы и системы организма человека. В ходе исследования использовался библиосемантический метод анализа научных публикаций. В статье представлена оценка 40 литературных источников. Особое внимание уделяется источникам за последние 5 лет (2016-2021 г.)uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherТбіліський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectmonosodium glutamateuk_UA
dc.subjectratsuk_UA
dc.subjectgastrointestinal organsuk_UA
dc.titleMonosodium glutamate (E621) and its effect on the gastrointestinal organsuk_UA
dc.title.alternativeГлутамат натрия (E621) и его влияние на органы желудочно-кишечного трактаuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
monosodium_glutamate_and_its_effect.pdf294,62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.