Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18204
Title: Ремоделювання структурних компонентів ворсин слизової оболонки дванадцятипалої кишки щурів після дії комплексу харчових добавок
Authors: Григоренко, Альона Сергіївна
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Лисаченко, Ольга Дмитрівна
Передерій, Ніна Олександрівна
Рябушко, Олена Борисівна
Клепець, Олена Вікторівна
Шевченко, Костянтин Васильович
Issue Date: 2022
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: Ремоделювання структурних компонентів ворсин слизової оболонки дванадцятипалої кишки щурів після дії комплексу харчових добавок / А. С. Григоренко, Г. А. Єрошенко, О. Д. Лисаченко [та ін.] // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Морфогенез та регенерація органів людини та тварин в нормі, при патології та за умов корекції», присвячена 100-річчю з дня народження професора І. О. Жутаєва, м. Полтава, Україна,14 квітня 2022 р. – Полтава, 2022. – С. 19–22.
Abstract: Таким чином, дія комплексу з глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо- 4R на слизову оболонку дванадцятипалої кишки призводить до змін метричних показників довжини та ширини ворсин, що на пізніх термінах експерименту призводить до розвитку запальної реакції та набряку, які призводять до збільшення значень метричних показників та зменшення кількості клітин епітелію ворсини. Адаптивно-пристосувальні механізми не повністю відновлюють показники морфометричного дослідження, що проявляється зменшенням довжини ворсин на 20,25 % порівняно з контрольною групою зі збільшенням кількості облямованих ентероцитів та зменшенням кількості келихоподібних клітин на 44,41 %.
UDC: 616.342:599.323.4:612.08
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18204
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології
Наукові праці. Кафедра біології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Remodeling_of_structural_components_of_hair_divid_mucous_of_rats.pdf1,3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.