Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18321
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Ячмінь, Анастасія Ігорівна | - |
dc.contributor.author | Єрошенко, Галина Анатоліївна | - |
dc.contributor.author | Білаш, Сергій Михайлович | - |
dc.contributor.author | Шевченко, Костянтин Васильович | - |
dc.contributor.author | Лисаченко, Ольга Дмитрівна | - |
dc.contributor.author | Ваценко, Анжела Володимирівна | - |
dc.contributor.author | Передерій, Ніна Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Yachmin, A. I. | - |
dc.contributor.author | Yeroshenko, G. A. | - |
dc.contributor.author | Bilash, S. M. | - |
dc.contributor.author | Shevchenko, K. V. | - |
dc.contributor.author | Lisachenko, O. D. | - |
dc.contributor.author | Vatsenko, A. V. | - |
dc.contributor.author | Perederii, N. A. | - |
dc.date.accessioned | 2022-05-20T06:36:55Z | - |
dc.date.available | 2022-05-20T06:36:55Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.citation | Вплив консервантів та азобарвників на органи шлунково-кишкового тракту / А. І. Ячмінь, Г. А. Єрошенко, С. М. Білаш [та ін.] // Світ медицини та біології. – 2022. – Вип. 1 (163). – С. 75–80. | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2077-4214 | - |
dc.identifier.uri | http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18321 | - |
dc.description.abstract | Нітрати, будучи типовими ксенобіотиками, залучаються мікрофлорою людини і тварин в метаболічні процеси, в ході яких відновлюються спочатку до нітриту, а потім до катіона амонію, через освіту ряду проміжних продуктів. Нітрати і нітрити (NOS) при хронічному надходженні в великих кількостях призводять до утворення метгемоглобіну, в результаті чого може розвинутися хронічна аліментарна нітратно-нітритна метгемоглобінемія. Таким чином, основним місцем утворення реактивних сполук є шлунково-кишковий тракт (ШКТ) – центральний орган певних аспектів хімічної біології і фізіології цих сполук. Ponceau 4R (E 124) (синоніми: Acid Red 18, New Coccine) – це сульфований моноазобарвник, що включає переважно тринатрієвий 2-гідрокси-1‐ (4-сульфонато-1-нафтилазо) нафталін-6,8-дисульфонат (хімічна формула C20H11N2Na3O10S3, номер CAS 2611‐82‐7, молекулярна маса 604,48). Ponceau 4R виготовляється шляхом з’єднання діазотованої нафтіонової кислоти з кислотою G (2-нафтол-6,8-дисульфонової кислоти) і перетворення продукту сполучення в тринатрієву сіль і випускається у вигляді водорозчинного червоного порошку або гранул. | uk_UA |
dc.description.abstract | Nitrates, being typical xenobiotics, are involved by human and animal microflora in metabolic processes, during which they are reduced first to nitrite and then to ammonium cation, through the formation of a number of intermediates. Nitrates and nitrites (NOS) in chronic intake in large quantities lead to the formation of methemoglobin, which may result in the development of chronic alimentary nitrate-nitrite methemoglobinemia. Thus, the main site of formation of reactive compounds is the gastrointestinal tract (GI tract) – the central organ of certain aspects of chemical biology and physiology of these compounds. Ponceau 4R (E 124) (synonyms: Acid Red 18, New Coccine) is a sulfonated monoazo dye comprising predominantly trisodium 2-hydroxy-1- (4-sulfonate-1-naphthylazo) naphthalene-6,8-disulfonate (chemical formula C20H11N2Na3O10S3, CAS number 2611-82-7, molecular weight 604.48). Ponceau 4R is made by combining diazotized naphthionic acid with acid G (2-naphthol-6,8-disulfonic acid) and converting the coupling product into the trisodium salt and is available as a water-soluble red powder or granules. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Полтавський державний медичний університет | uk_UA |
dc.subject | нітрит натрію | uk_UA |
dc.subject | Ponceau 4R | uk_UA |
dc.subject | органи шлунково-кишкового тракту | uk_UA |
dc.subject | sodium nitrite | uk_UA |
dc.subject | Ponceau 4R | uk_UA |
dc.subject | organs of the gastrointestinal tract | uk_UA |
dc.title | Вплив консервантів та азобарвників на органи шлунково-кишкового тракту | uk_UA |
dc.title.alternative | Effect of preservatives and azo-dyes on the organs of the gastrointestinal tract | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
dc.subject.udc | 616.33/.34:615.24 | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Наукові праці. Кафедра біології Вісник проблем біології і медицини, Випуск 1 (163) Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Effect_of_preservatives_and_azo-dyes_on_the_organs.pdf | 234,24 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.