Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/20205
Title: Лектинохімічна характеристика залозистої зони слизової оболонки твердого піднебіння щурів після дії 1 % ефіру метакрилової кислоти
Other Titles: Lectinochemical characteristics of the glandular zone of the hard palatine mucosa in rats after the effect of 1% methacrylic acid ether
Authors: Єрошенко, Галина Анатоліївна
Тимошенко, Юлія Володимирівна
Шевченко, Костянтин Васильович
Лисаченко, Ольга Дмитрівна
Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна
Yeroshenko, G. A.
Tymoshenko, Y. V.
Shevchenko, K. V.
Lysachenko, O. D.
Ulanovska-Tsyba, N. A.
Issue Date: 2022
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: Лектинохімічна характеристика залозистої зони слизової оболонки твердого піднебіння щурів після дії 1 % ефіру метакрилової кислоти / Г. А. Єрошенко, Ю. В. Тимошенко, К. В. Шевченко, О. Д. Лисаченко, Н. А. Улановська-Циба // Проблеми екології і медицини. – 2022. – Т. 26, № 1–2. – С. 11–14.
Abstract: Зниження секреторної активності слинних залоз призводить до погіршення загального стану та поглибленню стоматологічних захворювань у пацієнтів, що обумовлює актуальність обраної теми. Нами були визначені зміни морфо функціонального стану слизової оболонки твердого піднебіння за умов експериментальної гіпосалівації методом лектинового зондування. Цей метод за своєю чутливістю і селективністю виявлення вказаних молекулярних структур значно перевершує традиційні методи гістохімічної верифікації вуглеводів. За допомогою лектину HPA проведено визначення експресії вуглеводних детермінант в структурних елементах залозистої зони слизової оболонки твердого піднебіння щурів.
Decreased secretory activity of the salivary glands leads to deterioration of the general condition and aggravation of dental diseases in patients, which determines the relevance of the chosen topic. We identified changes in the morphofunctional state of the mucous membrane of the hard palate under the conditions of experimental hyposalivation by the method of lectin probing. This method is significantly superior to traditional methods of histochemical verification of carbohydrates due to its sensitivity and selectivity for the detection of these molecular structures. HPA lectin was used to identify the expression of carbohydrate determinants in the structural elements of the glandular zone of the mucous membrane of the hard palate in rats.
Keywords: гіпосалівація
слизова оболонка
лектини
щури
hyposalivation
mucous membrane
lectins
rats
UDC: 616.315:599.323.4:612.08
ISSN: 2073-4662
2519-2302 eISSN
DOI: https://doi.org/10.31718/mep.2022.26.1-2.03
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/20205
Appears in Collections:Проблеми екології та медицини, Том 26, N 1-2
Наукові праці. Кафедра післядипломної освіти лікарів-стоматологів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tymoshenko_lectins_mucous_membrane_hard_palate.pdf1,71 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.