Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21321
Назва: Remodeling of the wall of the ascending colon in rats under the influence of the food additives complex
Інші назви: Ремоделювання стінки висхідної ободової кишки щурів за умов впливу комплексу харчових добавок
Автори: Kinash, O. V.
Yeroshenko, G. A.
Shevchenko, K. V.
Grygorenko, A. S.
Layosh, N. V.
Vatsenko, A. V.
Solod, A. V.
Кінаш, Оксана В'ячеславівна
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Шевченко, Костянтин Васильович
Григоренко, Альона Сергіївна
Лайош, Н. В.
Ваценко, Анжела Володимирівна
Солод, Анатолій Вікторович
Дата публікації: 2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Remodeling of the wall of the ascending colon in rats under the influence of the food additives complex / O. V. Kinash, G. A. Yeroshenko, K. V. Shevchenko, A. S. Grygorenko, N. V. Layosh, A. V. Vatsenko, A. V. Solod // Світ медицини та біології. – 2023. – № 2 (84). – С. 213–218.
Короткий огляд (реферат): Food additives are substances added to raw materials, finished products and medicines to extend the shelf life of the product, prevent the development of pathogenic microflora, and improve taste and organoleptic qualities. Monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4R are among the most widely used food additives. The experiment involved 84 mature male rats. The animals received 0.6 mg/kg sodium nitrite E250, 20 mg/kg monosodium glutamate E621 and 5 mg/kg ponceau 4R orally. Samples of the ascending colon of rats for histological examination were taken at 1, 4, 8, 12 and 16 weeks. It was found that oral administration of the food additives complex MSG, ponceau 4R and sodium nitrite for 16 weeks causes significant changes in the morphometric parameters of the wall of the ascending colon in rats. A pronounced reaction of the intestinal mucosa is characterized by the destruction of intestinal epithelial cells and disruption of the crypt structure with subsequent incomplete recovery at late follow-up.
Харчові добавки – це речовини, які додаються до сировини, готових продуктів та лікарських препаратів з метою подовження терміну зберігання продукту, запобігання розвитку патогенної мікрофлори, поліпшення смакових та органолептичних якостей. Monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4R є одними з найбільш широко вживаних харчових добавок. The experiment involved 84 mature male rats. Тварини отримували 0.6 mg/kg sodium nitrite E250, 20 mg/kg monosodium glutamate E621 and 5 mg/kg ponceau 4R перорально. Відбір зразків висхіднї ободової кишки щурів for histological examination was carried out at 1, 4, 8, 12 and 16 weeks. Встановлено, що пероральне застосування комплексу харчових добавок MSG, понсо 4R та нітриту натрію упродовж 16-ти тижнів зумовлює достовірні зміни морфометричних показників стінки висхідної ободової кишки у щурів. Характерною є виражена реакція слизової оболонки кишки, що характеризується деструкцією кишкових епітеліоцитів та порушенням структури крипт з подальшим неповним відновленням на пізніх термінах спостереження.
Ключові слова: food additives
monosodium glutamate
sodium nitrite
ponceau 4R
ascendenig colon
харчові добавки
глутамат натрію
нітрит натрію
понсо 4R
висхідна ободова кишка.
УДК: 613.295:(604.4:663.051):613.9+614.9)
ISSN: 2079-8334
DOI: 10.26724/2079-8334-2023-2-84-213-218
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21321
Розташовується у зібраннях:Світ медицини та біології, № 2 (84)
Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Remodeling.pdf3,15 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.