Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21354
Title: Значение церебральных сосудов и тканей мозга в активации перекисного окисления липидов и гемостаза при диете, ограниченной антиоксидантами
Other Titles: Значення церебральних судин i тканин мозку в активації перекисного окиснення ліпідів i гемостазу при дієті, обмеженій антиоксидантами
Tне cerebral vessels and brain tissues significance in peroxidative lipid oxidation and haemo- stasis activation with using a diet restricted by the antioxidants
Authors: Грицай, Наталья Николаевна
Мищенко, Виталий Петрович
Мищенко, Игорь Витальевич
Грицай, Наталія Миколаївна
Міщенко, Віталій Петрович
Міщенко, Ігор Віталійович
Gritzay, N.
Mishchenko, V.
Mishchenko, I.
Issue Date: 2000
Publisher: Харківський державний медичний університет
Citation: Грицай Н. Н. Значение церебральных сосудов и тканей мозга в активации перекисного окисления липидов и гемостаза при диете, ограниченной антиоксидантами / H. H. Грицай, В. П. Мищенко, И. В. Мищенко // Експериментальна і клінічна медицина. – 2000. – № 4. – С. 22–24.
Abstract: Установлено, что безантиоксидантная диета вызывает повышение агрегации тромбоцитов в плазме крови, прокоагулянтной активности в тканях мозга, его сосудах и ликворе подопытных животных. Обсуждается вопрос о роли в этих реакциях лерекисного окисления липидов, которое возрастает в крови и тканях мозга при диете, ограниченной антиоксидантами.
Встановлено, що безантиоксидантна дієта викликає підвищення агрегації тромбоцитів у плазмі крові, прокоагулянтної активності в тканинах мозку, його судинах і лікворі піддослідних тварин. Обговорюється питання про роль у цих реакціях перекисного окиснення ліпідів, що зростає у крові та тканинах мозку при дієті, обмеженій антиоксидантами.
!t was established that the antioxidant-free diet causes the thrombocyte aggregation increase in the blood plasma of rabbits, the procoagulative activity in the brain tissues, its vessels and cerebrospinal fluid of the experimental animals. The question about the peroxidase lipid oxidation role in these reactions is discussed. The peroxidative lipid oxidation level raises in the blood and the brain tissues while using a diet restricted by the antioxidants.
Keywords: мозг
перекисное окисление липидов
гемостаз
безантиоксидантная диета
мозок
перекисне окиснення ліпідів
гемостаз
безантиоксидантна дієта
brain
peroxidative lipid oxidation
haemostasis
antioxidant-free diet
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21354
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра фізіології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
haemostasis.pdf150,47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.