Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21384
Назва: Організація надання медичної допомоги військовим під час бойових дій
Автори: Могильник, Антон Ігорович
Тарасенко, Костянтин Володимирович
Адамчук, Наталія Миколаївна
Дата публікації: 2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Могильник А. І. Організація надання медичної допомоги військовим під час бойових дій / А. І. Могильник, К. В. Тарасенко, Н. М. Адамчук // Матеріали III Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Екстрена та невідкладна допомога в Україні: організаційні, правові, клінічні аспекти», м. Полтава, 24 лютого 2023 р. – Полтава, 2023. – С. 61–68.
Короткий огляд (реферат): Враховуючи стрімкий перебіг розвитку життєзагрозливих наслідків бойових пошкоджень (кровотеча, асфіксія) в екстремальних ситуаціях воєнного часу, що спостерігається в Україні на тлі російської агресії, часовий фактор у питаннях надання медичної допомоги пораненим та постраждалим є одним з основних, у зв'язку з чим як провідний засіб збереження життя необхідно розглядати своєчасне надання розширеного обсягу заходів першої медичної допомоги. Сучасні підходи до планування організаційної побудови як української, так і іноземних лікувально-евакуаційних систем надання допомоги пораненим та постраждалим характеризуються прагненням забезпечити реалізацію концепції «золотої години» та скоротити терміни надання спеціалізованої хірургічної та реаніматологічної допомоги. Сучасні тенденції організації медичного супроводу військових підрозділів, які здійснюють свою бойову діяльність в умовах вимушеної ізоляції, проявляються розширенням переліку заходів та спеціалізацією передових сегментів надання догоспітальної допомоги підготовленим медичним персоналом, розгортанням етапів першої лікарської допомоги у безпосередній близькості до бойових порядків для забезпечення стабілізації стану поранених та постраждалих, а також виконання адекватної передевакуаційної підготовки.
Ключові слова: медична допомога
війна
військовослужбовці
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21384
Розташовується у зібраннях:Екстрена та невідкладна допомога в Україні: організаційні, правові, клінічні аспекти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Mogilnik_AI_Organizatsiya_nadannya.pdf136,15 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.