Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21410
Title: Використання правила 15:15 для запобігання гіпоглікеміям та рикошетним гіперглікеміям у хворих на діабет під час війни
Authors: Катеренчук, Віталій Іванович
Попруга, Алла Олександрівна
Issue Date: 2023
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: Катеренчук В. І. Використання правила 15:15 для запобігання гіпоглікеміям та рикошетним гіперглікеміям у хворих на діабет під час війни В. І. Катеренчук, А. О. Попруга // Матеріали III Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Екстрена та невідкладна допомога в Україні: організаційні, правові, клінічні аспекти», м. Полтава, 24 лютого 2023 р. – Полтава, 2023. – С. 104–105.
Abstract: Війна в Україні суттєво збільшила ризик гіпоглікемічних станів у хворих на цукровий діабет (ЦД). Повітряні тривоги та потреба пройти в укриття збільшили частоту ситуацій, коли після введення інсуліну не було змоги прийняти їжу. Під час війни у частини пацієнтів відзначалися суттєві проблеми у дотриманні режиму харчування, мав місце обмежений доступ до продуктів харчування. Відзначалося також зростання рівня фізичної активності, що призводило до посилення незалежної від інсуліну утилізації глюкози. Як наслідок вищеперерахованого значно зростала частота гіпоглікемій. Гіпоглікемія є найбільш поширеним гострим діабетичним порушенням та побічним явищем гіпоглікемізуючої терапії, яке суттєво погіршує якість життя хворих.
Keywords: цукровий діабет
гіпоглікемія
війна
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21410
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра ендокринології з дитячими інфекційними хворобами
Екстрена та невідкладна допомога в Україні: організаційні, правові, клінічні аспекти

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Katerenchuk_VI_Vykorystannya_pravyla.pdf78,17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.