Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21413
Назва: Термінова хірургічна допомога хворим, які вибули зі стаціонару на рівні району
Автори: Криштопа, Н. І.
Запорожченко, О. В.
Дата публікації: 2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Криштопа Н. І. Термінова хірургічна допомога хворим, які вибули зі стаціонару на рівні району / Н. І. Криштопа, О. В. Запорожченко // Матеріали III Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Екстрена та невідкладна допомога в Україні: організаційні, правові, клінічні аспекти», м. Полтава, 24 лютого 2023 р. – Полтава, 2023. – С. 108–111.
Короткий огляд (реферат): Роль хірургічної допомоги у формуванні показників роботи лікувальних закладів, а також враховуючи обов’язкову наявність хірургічної допомоги в структурі госпітальних округів, зважаючи на те, що вартість хірургічних втручань є значно вищою за інші види медичних послуг, доцільно провести аналіз розвитку служби на теренах області для правильного формування потреби у такому виді допомоги та плануванні її розвитку. Невідкладні хірургічні хвороби органів черевної порожнини є найбільшою за обсягом групою захворювань у загальнохірургічних стаціонарах, а їх лікування потребує суттєвих організаційних, структурних, професійних та фінансових ресурсів. Кількість захворювань, які відносяться до невідкладної абдомінальної хірургії, є значною і, за статистичними даними, нема суттєвої тенденції до їх зменшення. Хірургічна допомога при невідкладних хірургічних захворюваннях органів черевної порожнини має свої особливості. По-перше, ця патологія виникає раптово, у будь-який час доби, нерідко має прогресуючий перебіг, і саме своєчасне надання такої допомоги та її організація є суттєвим в досягненні позитивного результату. Крім того, при наданні медичної допомоги пацієнтам із невідкладними хірургічними захворюваннями є потреба у постійному динамічному спостереженні й швидкому прийнятті рішень з діагностичної та лікувальної тактики. По-друге, враховуючи те, що результат надання медичної допомоги хворим із гострими хірургічними захворюваннями залежить від медичних працівників різних рівнів, первинного, вторинного та третинного, постають питання про оптимізацію організаційних питань, можливостей організації їх інтенсивної діяльності та своєчасності прийняття клінічних рішень. Одним із напрямків, який може впливати на вирішення цієї проблеми, є створення узгоджених стандартизованих організаційних підходів і алгоритмів з надання діагностичної та лікувальної допомоги.
Ключові слова: невідкладна абдомінальна хірургія
невідкладні хірургічні хвороби органів черевної порожнини
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21413
Розташовується у зібраннях:Екстрена та невідкладна допомога в Україні: організаційні, правові, клінічні аспекти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kryshtopa_NI_Terminova_khirurhichna_dopomoha_khvorym.pdf84,14 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.