Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22387
Назва: Кореляція функції судинного ендотелію і факторів запалення з функцією нирок у хворих з діабетичної нефропатією
Автори: Мамедзаде, А. Ю.
Ісмайлова, Ш. Г.
Ібрагімова, Ш. С.
Гусейнова, Н. І.
Гусейн, Л. А.
Дата публікації: 2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Кореляція функції судинного ендотелію і факторів запалення з функцією нирок у хворих з діабетичної нефропатією / А. Ю. Мамедзаде, Ш. Г. Ісмайлова, Ш. С. Ібрагімова, Н. І. Гусейнова, Л. А. Гусейн // Сучасні проблеми вивчення медико-екологічних аспектів здоров’я людини : збірка тез та статей наук.-практ. інтернет-конф. з міжнар. участю, м. Полтава, 19–20 жовтня 2023 р. – Полтава, 2023. – С. 106–107.
Короткий огляд (реферат): Запальні реакції відіграють ключову роль у розвитку та прогресуванні діабетичної нефропатії. Фактор некрозу пухлини-альфа , інтерлейкін-10 та інтерлейкін-6 відіграють вирішальну роль у індукуванні запальних реакцій у системних запальних процесах, тим самим модулюючи імунну та запальну системи пацієнта. За наявності протеїнурії у хворих на діабетичну нефропатію кількість клубочкових і тубулоінтерстиціальних капілярів у хворих на діабетичну нефропатію нижча, ніж у нормальному організмі. Зменшення кількості капілярів в основному пов'язане з апоптозом і кліренсом ендотеліальних судинних клітин. Раннє виявлення ендотеліальної дисфункції має вирішальне значення для зупинки прогресування діабетичної нефропатії. Крім того, пацієнти з хронічними захворюваннями нирок І-ІІ стадії мають низький рівень прихильності, що може бути додатковим фактором ризику прогресування ниркової недостатності.
Ключові слова: діабетична нефропатієя
запальні процеси
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22387
Розташовується у зібраннях:Сучасні проблеми вивчення медико-екологічних аспектів здоров’я людини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Koreliatsiia_funktsii1.pdf177,85 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.