Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22406
Назва: Морфофункціональна характеристика тонкої кишки щурів після дії комплексу хімічних речовин
Інші назви: Morphofunctional characteristics of the small intestine of rats after exposure to a complex of chemical substances
Автори: Григоренко, Альона Сергіївна
Дата публікації: 1-гру-2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Григоренко А. С. Морфофункціональна характеристика тонкої кишки щурів після дії комплексу хімічних речовин : дис. … доктора філософії : 091 – Біологія / А. С. Григоренко ; Полтавський державний медичний університет, 2023. – 187 с.
Короткий огляд (реферат): Григоренко А.С. Морфофункціональна характеристика тонкої кишки щурів після дії комплексу хімічних речовин. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 091 - Біологія. – Полтавський державний медичний університет, м. Полтава, 2023. – Полтавський державний медичний університет, м. Полтава, 2023. Харчові добавки зазвичай не вважаються харчовим продуктом, але додаються до них з технологічною метою в процесі виробництва та у результаті стають невід'ємною їх частиною. Згідно даних літератури, у продуктах вітчизняного та закордонного виробництва найчастіше використовуються глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R. Сучасні наукові публікації висвітлюють результати впливу різних харчових добавок на органи та системи, однак даних на сьогоднішній день виявлено недостатньо, оскільки раніше проведені досдідження базувались на дії харчових добавок окремо, що не розкриває повної картини, так як на практиці виробники використовують їх у комплексі. Метою роботи було визначити морфофункціональні зміни у стінці дванадцятипалої кишки щурів у нормі та після дії комплексу харчових добавок.
Grуgorenko A.S. Morphofunctional characteristics of the small intestine of rats after exposure to a complex of chemical substances. – Qualifying scientific work as the manuscript. PhD thesis in Medicine on the Specialty 091 – Biology. – Poltava State Medical University, Poltava, 2023. – Poltava State Medical University, Poltava, 2023. Food additives are typically not considered as the food products, but they are added to them for technological purposes in the manufacturing process and consequently become an integral part of the final product. Publications report that the most commonly used additives in domestic and foreign food production include monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R. Contemporary scientific publications highlight the outcomes of the impact of various food additives on organs and systems. However, insufficient data on this issue are available to date, as earlier studies were often based on the effects of specific food additives, which does not provide a comprehensive picture. In practice, manufacturers often use them in combination. The aim of the study was to determine morphofunctional changes in the wall of the rat duodenum under normal conditions and after the effect of the complex of food additives.
Ключові слова: харчові добавки
Понсо 4R
щури
травна система
тонкий кишечник
стінка кишечнику
слизова оболонка
крипта
капіляри
гемомікроциркуляторне русло
глікозаміноглікани
морфометрія
ультраструктура
ендотоксемія
оксидативний стрес
food additives
Ponceau 4R
rats
digestive system
small intestine
intestinal wall
mucous membrane
crypt
capillaries
blood microcirculatory bed
glycosaminoglycans
morphometry
ultrastructure
endotoxemia
oxidative stress
УДК: 616.341:615.28:599.323.4:612.08
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22406
Розташовується у зібраннях:Дисертації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dissertation_Grуgorenko_A.S.pdf3,09 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.