Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22561
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorYeroshenko, G. A.-
dc.contributor.authorDonets, I. M.-
dc.contributor.authorShevchenko, K. V.-
dc.contributor.authorRiabushko, O. B.-
dc.contributor.authorZviaholska, I. M.-
dc.contributor.authorOnipko, V. V.-
dc.contributor.authorPeredera, R. V.-
dc.contributor.authorЄрошенко, Галина Анатоліївна-
dc.contributor.authorДонець, Ілона Миколаївна-
dc.contributor.authorШевченко, Костянтин Васильович-
dc.contributor.authorРябушко, Олена Борисівна-
dc.contributor.authorЗвягольська, Ірина Миколаївна-
dc.contributor.authorОніпко, Валентина Володимирівна-
dc.contributor.authorПередера, Р. В.-
dc.date.accessioned2024-01-01T11:39:06Z-
dc.date.available2024-01-01T11:39:06Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationThe impact of food additives complex on the structural organization of pulmonary diffuse lymphoid tissue shown in the experiment / G. A. Yeroshenko, I. M. Donets, K. V. Shevchenko, O. B. Riabushko, I. M. Zviaholska, V. V. Onipko, R. V. Peredera // Світ медицини та біології. – 2023. – № 4 (86). – С. 193–197.uk_UA
dc.identifier.issn2079-8334.-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22561-
dc.description.abstractThe paper presents the findings of morphometric and morphological studies of the diffuse lymphoid tissue of rat lungs under the combined effect of the food additives. It has been found that the condition of the diffuse lymphoid tissue of rat lungs, under the impact of the complex of food additives comprise of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R, reflects the reaction of elements of the local defense barrier to the action of the components of the food additives’ complex, primarily functioning as antigens. This is manifested by the activation of processes of antigen-dependent differentiation of cells of the lymphoid lineage, undulating changes in the morphometric parameters and the degree of vascularization of the diffuse lung tissue.uk_UA
dc.description.abstractВ роботі представлені результати морфометричного та морфологічного дослідження дифузної лімфоїдної тканини легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що стан дифузної лімфоїдної тканини легень щурів під дією комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R, відображає реакцію елементів місцевого захисного бар'єру, на дію складових комплексу, які перш за все виступають у ролі антигенів, що відображається активацією процесів антигензалежного диференціювання клітин лімфоїдного ряду, змінами з хвилеподібним характером морфометричних показників та ступеня васкуляризації дифузної легеневої тканини.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherПолтавський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectfood additivesuk_UA
dc.subjectdiffuse lymphoid tissueuk_UA
dc.subjectcapillariesuk_UA
dc.subjectlymphocytesuk_UA
dc.subjectplasma cellsuk_UA
dc.subjectmacrophagesuk_UA
dc.subjectlungsuk_UA
dc.subjectratsuk_UA
dc.subjectхарчові добавки,uk_UA
dc.subjectдифузна лімфоїдна тканинаuk_UA
dc.subjectкапіляриuk_UA
dc.subjectлімфоцитиuk_UA
dc.subjectплазмоцитиuk_UA
dc.subjectмакрофагиuk_UA
dc.subjectлегеніuk_UA
dc.subjectщуриuk_UA
dc.titleThe impact of food additives complex on the structural organization of pulmonary diffuse lymphoid tissue shown in the experimentuk_UA
dc.title.alternativeВживання комплексу харчових добавок впливає на структурну організацію дифузної лімфоїдної тканини легень в експериментіuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.doi10.26724/2079-8334-2023-4-86-193-197-
dc.subject.udc616.24:613.29:[612.08:599.323.4]uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
food_ additives.PDF2,58 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.