Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22745
Назва: Сучасні підходи до профілактики та лікування синдрому діабетичної стопи на догоспітальному етапі
Автори: Краснов, Олег Георгійович
Ляховський, Віталій Іванович
Лисенко, Руслан Борисович
Сагарадзе, С. А.
Нємченко, Іван Іванович
Дата публікації: 2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Сучасні підходи до профілактики та лікування синдрому діабетичної стопи на догоспітальному етапі / О. Г. Краснов, В. І. Ляховський, Р. Б. Лисенко [та ін.] // Матеріали VII Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Полтавські дні громадського здоров’я», м. Полтава, 26 травня 2023 р. / ПДМУ ; ред. кол. : В. М. Ждан, В. П. Лисак, І. А. Голованова [та ін.]. – Полтава, 2023. – С. 64–68.
Короткий огляд (реферат): Одним із тяжких ускладнень цукрового діабету (ЦД) є синдром діабетичної стопи (СДС), який розвивається більш ніж у 10% хворих та у 70% з них потребує хірургічного лікування. СДС є комплексом уражень стопи при ЦД, в основі якого лежать діабетична ангіопатія, периферична нейропатія та остеоартропатія нижніх кінцівок, з розвитком важких гнійно-некротичних ускладнень на тлі імуносупресії. Головною причиною ампутацій при СДС є інфекційно-некротичний процес на стопі, що виникає на тлі ран. Якісний догляд за пацієнтами із СДС на амбулаторному етапі значно знижує ризик розвитку ускладнень. Це особливо важливо в умовах епідемії COVID-19 та бойових дій в Україні та потребує вдосконалення профілактики та амбулаторного лікування хворих з ускладненнями синдрому діабетичної стопи, зниження ускладнень та покращення якості життя таких хворих.
Ключові слова: синдром діабетичної стопи
догоспітальний етап
профілактика та лікування
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22745
Розташовується у зібраннях:Полтавські дні громадського здоров’я

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Suchasni_pidkhody.pdf474,71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.