Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/23323
Назва: Restructuring of the lung alveolar apparatus under the impact of the complex of food additives
Інші назви: Структурна перебудова альвеолярного апарату легень щурів під впливом комплексу харчових добавок
Автори: Shevchenko, K. V.
Yeroshenko, G. A.
Donets, І. M.
Grygorenko, А. S.
Klepets, О. V.
Sokolenko, V. M.
Sharlay, N. М.
Шевченко, Костянтин Васильович
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Донець, Ілона Миколаївна
Григоренко, Андрій Анатолійович
Клепець, Олена Вікторівна
Соколенко, Валентина Миколаївна
Шарлай, Наталія Миколаївна
Дата публікації: 2024
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Restructuring of the lung alveolar apparatus under the impact of the complex of food additives / K. V. Shevchenko, G. A. Yeroshenko, І. M. Donets, А. S. Grygorenko, О. V. Klepets, V. M. Sokolenko, N. М. Sharlay // Світ медицини та біології. – 2024. – № 1 (87). – С. 246–251.
Короткий огляд (реферат): The work presents the results of a morphometric and morphological study of the respiratory department of the lungs of rats under the complex action of food additives. It was established that the use of a complex of food additives sodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau-4R leads to changes in the morphometric parameters of the alveolar apparatus of the rats’ lungs and toviolations of the structural organization of the components of the respiratory department of the lungs, which are characterized by dystrophic-destructive changes in type I and II alveolocytes, an increase the number of alveolar macrophages, accompanied by the development of interstitial and alveolar edema with the subsequent development of an allergic reaction. Restoration of morphometric indicators due to compensatory-restorative reactions does not occur.
У роботі представлені результати морфометричного та морфологічного дослідження респіраторного відділу легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо-4R призводить до змін морфометричних показників альвеолярного апарату легень щурівта до порушень структурної організації компонентів респіраторного відділу легень, які характеризуються дистрофічнодеструктивними змінами в альвеолоцитах І та ІІ типів, збільшенням кількості альвеолярних макрофагів, що супроводжуються розвитком інтерстиційного і альвеолярного набряків з послідуючим розвитком алергічної реакції. Відновлення морфометричних показників внаслідок компесаторно-відновлювальних реакцій не відбувається.
Ключові слова: food additives
sodium glutamate
sodium nitrite
Ponceau-4R
pulmonary alveoli
macrophages
neutrophils
eosinophils
lungs
rats
харчові добавки
глутамат натрію
нітрит натрію
Понсо-4R
легеневі альвеоли
макрофаги
макрофаги
еозинофіли
легені
щури
ISSN: 2079-8334
DOI: 10.26724/2079-8334-2024-1-87-246-251
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/23323
Розташовується у зібраннях:Світ медицини та біології, № 1 (87)
Наукові праці. Кафедра фізіології
Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Restructuring_of_the_lung.pdf1,18 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.