Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/9398
Title: Вплив мексидолу на рівень вільнорадикального окислення ліпідів і активність антиоксидантних ферментів у щурів в умовах хронічного надходження амінної солі 2,4-дихлорфеноксиоцтової кислоти
Other Titles: The influence of mexidol on the level of the free radical peroxide oxygenation of lipids and the activity of antioxydative ferments in rats in conditions of chronical receipt of 2.4-da
Влияние мексидола на уровень свободнорадикального перекисного окисления липидов и активность антиоксидантных ферментов у крыс в условиях хронического поступления аминной соли 2,4-дихлорфеноксиуксусной кислоты
Authors: Цвєткова, Яна Альбертівна
Цветкова, Яна Альбертовна
Tsvetkova, Ya. A.
Issue Date: 2005
Publisher: Одеський національний медичний університет
Citation: Цвєткова Я. А. Вплив мексидолу на рівень вільнорадикального окислення ліпідів і активність антиоксидантних ферментів у щурів в умовах хронічного надходження амінної солі 2,4-дихлорфеноксиоцтової кислоти / Я. А. Цвєткова // Одеський медичний журнал. – 2005. – № 5 (91). – С. 41–44.
Abstract: Изучены показатели свободнорадикального перекисно- го окисления липидов и активности антиоксидантных ферментов у экспериментальных животных при хроническом поступлении пестицида аминной соли 2,4-дихлорфенокси- уксусной кислоты. Выявлено, что мексидол тормозит интенсивность перекисного окисления липидов и повышает активность антиоксидантных ферментов. Полученные данные свидетельствуют о целесообразности применения препаратов антиоксидантного действия; The results of investigation of indicies of the free radical peroxide oxygenation of lipids and the activity of antioxidative ferments in experimental animals in condition of chronical receipt of pesticide 2.4-DA for 15 and 30 days are presented. At correction of metabolic disorders by the using of mexidol, it was revealed that preparation decreases the intensity of peroxide oxygenation of lipids and increases the activity of antioxidative ferments. The data presented indicate the expediency of the using of preparations with antioxydant activity for prevention of metabolic disorders in 2.4-DA pesticide intoxication.
Keywords: аминная соль 2,4-дихлорфеноксиуксусной кислоты
перекисное окисление липидов
антиоксиданты
мексидол
2.4-DA
free radical peroxide oxygenation of lipids
antioxidants
mexidol
ISSN: 2226-2008
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/9398
Appears in Collections:Наукові праці. Кафедра анатомії людини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tsvetkova_2005_2.pdf525,33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.