Кафедра мікробіології, вірусології та імунології
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Кафедра мікробіології, вірусології та імунології за Автор "Balyuk, O. Ye."
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Evaluation of susceptibility of reference strains of microorganisms to the combined action of essential oils and mexidol(Полтавський державний медичний університет, 2021) Bobrova, N. A.; Vazhnichaya, E. M.; Loban, G. A.; Devyatkina, T. A. ; Lugovaya, L. A.; Balyuk, O. Ye.; Bashtovenko, O. A.; Боброва, Нелля Олександрівна; Важнича, Олена Митрофанівна; Лобань, Галина Андріївна; Дев'яткіна, Тетяна Олексіївна; Лугова, Любов Олександрівна; Балюк, Олена Євгеніївна; Баштовенко, Оксана АнатоліївнаThe susceptibility of the reference strains S. aureus ATCC 25923 and E. coli ATCC 25922 to 14 essential oils (EOs) and their combinations with mexidol (ethylmethylhydroxypyridine succinate) was studied using the disk diffusion method. It was shown that a combination of all EOs (with the exception of EOs of eucalyptus and ginger) with mexidol increases the susceptibility of S. aureus ATCC 25923 to these agents, with the most pronounced effect being observed with oils of lemon, lavender, fir, and rose. The susceptibility of E. coli ATCC 25922 to EOs of cinnamon, mint, tea tree, rose, eucalyptus, cloves, and sage significantly increases when combined with mexidol, and this effect is most pronounced when using combinations of mexidol with rose, eucalyptus, and clove oils. The discovered ability of mexidol to increase the susceptibility of microorganisms to EOs can be a basis for the development of pharmaceutical compositions with these substances in which an enhanced antimicrobial effect will accompanied by an antioxidant activity and low toxicity.Документ Технологія оцінки чутливості еталонних штамів мікроорганізмів до комбінованої дії ефірних олій і мексидолу(2021) Лобань, Галина Андріївна; Боброва, Нелля Олександрівна; Дев'яткіна, Наталія Миколаївна; Балюк, Олена Євгеніївна; Важнича, Олена Митрофанівна; Loban, G. A.; Bobrova, N. O.; Devyatkina, N. M.; Balyuk, O. Ye.; Vazhnicha, O. M.Комбінування ефірної олії з мексидолом майже закономірно збільшувало чутливість еталонних штамів стафілококу і кишкової палички до цих засобів, що було подібно до здатності мексидолу посилювати чутливість цих мікроорганізмів до антибіотиків. Оскільки ад’ювантна дія мексидолу стосувалася багатьох олій з різним хімічним складом, важко пов’язати її з певним класом сполук (монотерпени, терпеноїди, оксиди терпеноїдів та інші), що визначають механізм дії ефірних олій. Беручи до уваги здатність мексидолу змінювати в’язкість клітинних мембран і регулювати функціонування мембранозв’язаних комплексів у макроорганізмі, можна припустити, що він полегшує розподіл ефірних олій в ліпідних компонентах клітинної стінки та ліпідах мембран бактеріальних клітин, збільшуючи в такий спосіб чутливість мікроорганізмів до цих, як прийнято вважати, мембранотропних агентів, які зумовлюють бактерицидну дію завдяки порушенню цілісності клітинних мембран бактерій і витоку електролітів.