Світ медицини та біології. 2024
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Світ медицини та біології. 2024 за Автор "Donchenko, S. V."
Зараз показуємо 1 - 4 з 4
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Characteristics of metric parameters of the ileum wall in rats under long-term complex influence of chemical food additives(Полтавський державний медичний університет, 2023-08-03) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Mamai, O. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Мамай, Олександр ВолодимировичIt has been experimentally proven that chemical food additives can cause changes in the morphological structure of various internal organs, including the digestive system. To date, data on the complex effects of these substances on the ileum are rather limited. It justified the aim of the study, which was to investigate changes in the intestinal wall after long-term administration of a complex of chemical food additives, including monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4R. In this study, using histological and morphometric methods of research, we determined the dynamic changes in the overall average wall thickness and its separate layers. It was found that the ileum of rats of both the control group (receiving saline) and the experimental groups (receiving a complex of chemical food substances for 1, 4, 8, 12, 16, and 20 weeks) is represented by serosa, muscular layer, submucosa and mucosa. It has been established that changes occur for up to 8 weeks due to hyperhydration of connective tissue and pericellular oedema of the structural components of all layers. However, starting from week 12, there are signs of irreversible changes that progress to week 20 and manifest as dystrophic changes with subsequent atrophy of the ileal wall, confirmed by a decrease in all indicators. Thus, with their prolonged administration, chemical food additives disrupt the protective and adaptive mechanisms of the ileum. Експериментально доведено, що хімічні харчові добавки можуть викликати зміни морфологічної будови різних внутрішніх органів, зокрема травної системи. На сьогодні, дані щодо комплексного впливу цих речовин на клубову кишку є досить обмеженими. Це й обґрунтувало мету дослідження, яка полягала у вивченні змін кишкової стінки при тривалому введенні комплексу хімічних харчових добавок, зокрема глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R. У роботі, за допомогою гістологічного та морфометричного методів дослідження, було проведено визначення динамічних змін показників загальної середньої товщини стінки та окремих її оболонок. Було встановлено, що клубова кишка щурів як контрольної групи (отримувала фізіологічний розчин), так і експериментальних груп (отримували комплекс хімічних харчових речовин протягом 1, 4, 8, 12, 16, 20 тижнів) представлена серозною, м’язовою, підслизовою та слизовою оболонками. Встановлено, що до 8 тижня виникають зміни обумовлені гіпергідратацією сполучної тканини та перицелюлярним набряком структурних компонентів усіх оболонок. Але починаючи з 12 тижня з’являються прояви необоротних змін, які прогресують до 20 тижня та проявляються у вигляді дистрофічних змін з подальшою атрофією стінки клубової кишки, що підтверджується зменшенням всіх показників. Таким чином, хімічні харчові добавки при їх тривалому введенні порушують захисні та адаптаційні механізми клубової кишки.Документ Effect of post-traumatic stress disorder on the hemomicrocirculatory bed of rats' large bronchi and its correction with quercetin(Полтавський державний медичний університет, 2024) Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pronina, O. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Donchenko, S. V.; Kononov, B. S.; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Проніна, Олена Миколаївна; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Донченко, Світлана Владиславівна; Кононов, Богдан СергійовичToday, due to the complex political and socio-economic situation, which is burdened by hostilities, the living conditions and health of Ukrainian citizens have become much more complicated, and the number of stressful and traumatic situations has increased, which can lead to the development of post-traumatic stress disorder. It has been experimentally proven that the lungs are an organ that is extremely sensitive to stressful influences, which can lead to haemomicrocirculation disorders and endothelial dysfunction. The paper presents the results of an experimental study of the post-traumatic stress disorder effect on the hemomicrocirculatory bed of the rats' large bronchi and its correction with quercetin. It has been shown that this factor causes significant morphological changes in the vessels of the hemomicrocirculatory bed of the rats' large bronchi, which are manifested by impaired hemomicrocirculation with the development of blood stasis, arteriolar spasm, dilation of metabolic and capacitive hemomicrovessels with the phenomena of red blood cell diapedesis into hyperhydrated and leukocyte-infiltrated perivascular connective tissue. Intraperitoneal administration of water-soluble quercetin complex once a day for seven days significantly reduced the development of structural changes in the vessels of the hemomicrocirculatory bed of rats' large bronchi, which indicates the effectiveness of this agent as a stress protector. Сьогодні у зв'язку із складними політичною та соціально-економічною ситуаціями, які обтяжені бойовими діями, значно ускладнилися умови життєдіяльності та стан здоров'я громадян України, зросла кількість стресових та травмівних ситуацій, що може спричинити розвиток посттравматичного стресового розладу. Експериментально доведено, що легені є органом, надзвичайно чутливим до стресових впливів, на тлі яких виникають розлади гемомікроциркуляції та прояви ендотеліальної дисфункції. У роботі висвітлені результати експериментального дослідження впливу посттравматичного стресового розладу на гемомікроциркуляторне русло великих бронхів щура та його корекції кверцетином. Показано, що цей чинник викликає суттєві морфологічні зміни у судинах гемомікроциркуляторного русла великих бронхах щурів, які проявляються порушенням гемомікроциркуляції з розвитком явищ стазу крові, спазмуванням артеріол, розширенням обмінних і ємнісних гемомікросудин з явищами діапедезу еритроцитів у гіпергідратовану та інфільтровану лейкоцитами периваскулярну сполучну тканину. Внутрішньоочеревинне введення водорозчинного комплексу кверцетину 1 раз за добу протягом 7-ми діб значно нівелює розвиток структурних змін у судинах гемомікроциркуляторного русла великих бронхів щурів, що свідчить про ефективність цього засобу як стреспротектора.Документ Morphological characteristics of rat bronchi against the background of post-traumatic stress disorder and after quercetin correction(Полтавський державний медичний університет, 2024) Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pronina, O. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Donchenko, S. V.; Kononov, B. S.; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Проніна, Олена Миколаївна; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Донченко, Світлана Владиславівна; Кононов, Богдан СергійовичВійна впливає на повсякденне життя абсолютної більшості українців. Тому нині в Україні посттравматичний стресовий розлад став однією з найактуальніших медико-соціальних проблем. Він характеризується складним патогенезом та коморбідністю з багатьма іншими захворюваннями. Вивчення моделей посттравматичного стресового розладу на щурах, його впливу на різні органи та системи, а також пошук шляхів корекції мають вирішальне значення для відновлення здоров’я постраждалих. У роботі представлені результати морфологічного дослідження впливу посттравматичного стресового розладу на бронхи щура та його корекції кверцетином. Встановлено, що цей розлад викликає суттєві деструктивні зміни у великих бронхах щурів, зокрема, десквамацію епітеліоцитів з утворенням у просвітах бронхів клітинного детриту, гіпергідратацію та лейкоцитарну інфільтрацію слизової оболонки та підслизової основи, розлади гемомікроциркуляції. Внутрішньоочеревинне введення водорозчинного комплексу кверцетину 1 раз за добу протягом 7-ми діб щурам, значно нівелює ураження великих бронхів на тлі постстресового розладу, що свідчить про ефективність цього засобу як стреспротектора.Документ Remodelling of morphological and functional parameters of the gums and elements of the haemomicrocirculatory bed under the influence of food additives complex(Полтавський державний медичний університет, 2023-08-15) Bilash, S. M.; Oleksiienko, V. V.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Mamai, O. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олексієнко, Владислав Віталійович; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Мамай, Олександр ВолодимировичNowadays, food additives are widespread in the food industry. This is not only due to the fact that they greatly improve the taste of products but also because they allow products to be stored for a longer period of time. Unfortunately, they have many negative properties that manifest themselves only after a certain period of time. The experiment aimed to identify the effects of various food additives on the gums and changes in their composition. The study found that the impact of a complex of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R) on the microvasculature of the gums of rats causes a violation of haemodynamic conditions, and over time a violation of the blood supply to the gums. Morphological changes of microvessels are observed mainly from the fourth week of the experiment and are characterised by vasodilation or vasoconstriction, the formation of erythrocyte aggregates, which leads to significant pathological changes in the structural organisation of the gums and blood supply to the gums as an integral organ of the oral cavity. В наші часи харчові добавки широко поширені в харчовій промисловості. Це пов'язано не тільки з тим, що вони сильно поліпшують смаковівластивості продуктів, але і тому, що вони дозволяють зберігати продукти протягом більш тривалого періоду часу. На жаль, вони мають безліч негативних властивостей, які проявляються лишечерез певний період. Експеримент мав на меті виявити вплив різних харчових добавок на ясна та зміни їх складу. У ході дослідження було виявлено, що дія комплексу харчових добавок (глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R) на мікросудини ясен щурів викликає порушення гемодинамічних умов, а з часом – порушення кровозабезпечення ясен. Морфологічні зміни мікросудин спостерігаюся переважно із четвертого тижня експерименту і характеризуються вазодилятацією або вазоконстрикцією, утворенню еритроцитарних агрегатів, що призводить до суттєвих патологічних змін у структурній організації ясен та кровозабезпечення ясен, як цілісного органа ротової порожнини.