Світ медицини та біології, 2024, № 3 (89)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Світ медицини та біології, 2024, № 3 (89) за Автор "Koptev, M. M."
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Characteristics of metric parameters of the ileum wall in rats under long-term complex influence of chemical food additives(Полтавський державний медичний університет, 2023-08-03) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Mamai, O. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Мамай, Олександр ВолодимировичIt has been experimentally proven that chemical food additives can cause changes in the morphological structure of various internal organs, including the digestive system. To date, data on the complex effects of these substances on the ileum are rather limited. It justified the aim of the study, which was to investigate changes in the intestinal wall after long-term administration of a complex of chemical food additives, including monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4R. In this study, using histological and morphometric methods of research, we determined the dynamic changes in the overall average wall thickness and its separate layers. It was found that the ileum of rats of both the control group (receiving saline) and the experimental groups (receiving a complex of chemical food substances for 1, 4, 8, 12, 16, and 20 weeks) is represented by serosa, muscular layer, submucosa and mucosa. It has been established that changes occur for up to 8 weeks due to hyperhydration of connective tissue and pericellular oedema of the structural components of all layers. However, starting from week 12, there are signs of irreversible changes that progress to week 20 and manifest as dystrophic changes with subsequent atrophy of the ileal wall, confirmed by a decrease in all indicators. Thus, with their prolonged administration, chemical food additives disrupt the protective and adaptive mechanisms of the ileum. Експериментально доведено, що хімічні харчові добавки можуть викликати зміни морфологічної будови різних внутрішніх органів, зокрема травної системи. На сьогодні, дані щодо комплексного впливу цих речовин на клубову кишку є досить обмеженими. Це й обґрунтувало мету дослідження, яка полягала у вивченні змін кишкової стінки при тривалому введенні комплексу хімічних харчових добавок, зокрема глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R. У роботі, за допомогою гістологічного та морфометричного методів дослідження, було проведено визначення динамічних змін показників загальної середньої товщини стінки та окремих її оболонок. Було встановлено, що клубова кишка щурів як контрольної групи (отримувала фізіологічний розчин), так і експериментальних груп (отримували комплекс хімічних харчових речовин протягом 1, 4, 8, 12, 16, 20 тижнів) представлена серозною, м’язовою, підслизовою та слизовою оболонками. Встановлено, що до 8 тижня виникають зміни обумовлені гіпергідратацією сполучної тканини та перицелюлярним набряком структурних компонентів усіх оболонок. Але починаючи з 12 тижня з’являються прояви необоротних змін, які прогресують до 20 тижня та проявляються у вигляді дистрофічних змін з подальшою атрофією стінки клубової кишки, що підтверджується зменшенням всіх показників. Таким чином, хімічні харчові добавки при їх тривалому введенні порушують захисні та адаптаційні механізми клубової кишки.Документ Remodeling of the structural components of the spleen capsule in rats under the influence of a complex of chemical food additives(Полтавський державний медичний університет, 2023-07-13) Mamai, O. V.; Bilash, S. M.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Hrechka, V. V.; Мамай, Олександр Володимирович; Білаш, Сергій Михайлович; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Гречка, Віталій ВікторовичThe spleen, although often underestimated, is a particularly important component of the immune system, which some scientists call the “forgotten” organ. Its importance and role, in our opinion, are undoubtedly necessary for maintaining and regulating the body's immunogenic and protective processes. The spleen plays a key role not only as a universal organ of hematopoiesis in the fetus and ensures the constancy of blood composition and properties, but also as a crucial organ in the process of antigen-dependent differentiation of T- and B-lymphocytes. In addition, the state of the spleen's connective tissue capsule, which is an integral part of the musculoskeletal system, requires further study to understand the pathophysiological mechanisms of the effect of a complex of chemical food additives on the biological structures of the immune system, which was the purpose of the study. In this study, using histological and morphometric methods of research, the overall average thickness of the spleen connective tissue capsule was determined. It was found that the introduction of a complex of food chemical additives to white experimental rats leads to thinning and destruction of the connective tissue capsule in the early stages and to a significant thickening of the capsule in the later stages due to hyperhydration of the amorphous substance and destruction and swelling of the fibrous component. Селезінка, хоч і часто недооцінювана, є особливо важливою складовою імунної системи, яку деякі науковці називають «забутим» органом. Її значення та роль, на нашу думку, безперечно необхідні для підтримання та регуляції імуногенних та захисних процесів організму. Селезінка відіграє ключову роль не тільки як універсальний орган гематопоезу у плода і забезпечує сталість складу та властивостей крові, але й як вирішальний орган у процесі антигензалежної диференціації Т- і В-лімфоцитів. До того ж стан сполучнотканинної каспули селезінки, яка є складовою частиною опорно-скоротливого апарату, потребує додаткового вивчення для розуміння патофізіологічних механізмів впливу комплексу хімічних харчових добавок на біологічні структури імунної системи, що й стало метою дослідження. У роботі, за допомогою гістологічного та морфометричного методів дослідження, було проведено визначення загальних середніх показників товщини сполучнотканинної капсули селезінки. Встановлено, що введення комплексу харчових хімічних добавок білим експериментальним щурам призводить на ранніх етапах до стоншення та деструкції сполучнотканинної капсули а на пізніх термінах до значного потовщення капсули за рахунок гіпергідратації аморфної речовини та деструкції і набухання волокнистого компоненту.Документ Remodelling of morphological and functional parameters of the gums and elements of the haemomicrocirculatory bed under the influence of food additives complex(Полтавський державний медичний університет, 2023-08-15) Bilash, S. M.; Oleksiienko, V. V.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Mamai, O. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олексієнко, Владислав Віталійович; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Мамай, Олександр ВолодимировичNowadays, food additives are widespread in the food industry. This is not only due to the fact that they greatly improve the taste of products but also because they allow products to be stored for a longer period of time. Unfortunately, they have many negative properties that manifest themselves only after a certain period of time. The experiment aimed to identify the effects of various food additives on the gums and changes in their composition. The study found that the impact of a complex of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R) on the microvasculature of the gums of rats causes a violation of haemodynamic conditions, and over time a violation of the blood supply to the gums. Morphological changes of microvessels are observed mainly from the fourth week of the experiment and are characterised by vasodilation or vasoconstriction, the formation of erythrocyte aggregates, which leads to significant pathological changes in the structural organisation of the gums and blood supply to the gums as an integral organ of the oral cavity. В наші часи харчові добавки широко поширені в харчовій промисловості. Це пов'язано не тільки з тим, що вони сильно поліпшують смаковівластивості продуктів, але і тому, що вони дозволяють зберігати продукти протягом більш тривалого періоду часу. На жаль, вони мають безліч негативних властивостей, які проявляються лишечерез певний період. Експеримент мав на меті виявити вплив різних харчових добавок на ясна та зміни їх складу. У ході дослідження було виявлено, що дія комплексу харчових добавок (глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R) на мікросудини ясен щурів викликає порушення гемодинамічних умов, а з часом – порушення кровозабезпечення ясен. Морфологічні зміни мікросудин спостерігаюся переважно із четвертого тижня експерименту і характеризуються вазодилятацією або вазоконстрикцією, утворенню еритроцитарних агрегатів, що призводить до суттєвих патологічних змін у структурній організації ясен та кровозабезпечення ясен, як цілісного органа ротової порожнини.