Перегляд за Автор "Khilinska, T. V."
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Comparative description of the binding specificity of receptors of structural components of the glandular zone mucosa of the rat hard palate using α-galactose-specific soybean lectin(Полтавський державний медичний університет, 2024) Yeroshenko, G. A.; Tymoshenko, Yu. V.; Kulai, О. O.; Shevchenko, K. V. ; Zviahilska, I. M.; Kopantseva, L. M.; Khilinska, T. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Тимошенко, Юлія Володимирівна; Кулай, Ольга Олександрівна; Шевченко, Костянтин Васильович; Звягільська, І. М.; Копанцева, Лариса Миколаївна; Хілінська, Тетяна ВолодимирівнаThe paper presents the data of a lectinochemical study of the components of the mucous membrane of the glandular zone of the dura mater of rats with the help of α-galactose-specific soybean lectin. It was found that increased expression of receptors for α-galactose-specific lectin of soybean seeds was determined in the spiky, granular layers to a strong degree, in the basal layer the degree of binding remained constant, compared to the 14th day of observation. It increased from weak to moderate on the part of the basement membrane. The reaction from the mast cells remained strong. Therefore, the changes that occur under the influence of a 1 % solution of methyl ether of methacrylic acid on the mucous membrane of the hard palate should indicate changes in the structural components of this zone, which leads to a violation of the function of the minor salivary glands and the development of a pathological process. The α-galactose-specific lectin of soybean seeds can be a marker of these processes. В роботі представлені дані лектинохімічного дослідження компонентів слизової оболонки залозистої зони твердого щурів за допомогою α-галактозоспецифічного лектину насіння сої. Встановлено, що посилення експресії рецепторів до α-галактозоспецифічного лектину насіння сої визначено в шипуватому, зернистому шарах до сильного, в базальному шарі ступінь звʼязування залишився сталим, порівняно з 14–ою добою спостереження. З боку базальної мембрани, зі слабкого посилився до помірного. Реакція з боку мастоцитів залишилась сталою сильною. Отже, зміни які відбуваються під впливом дії 1 % розчину метилового ефіру метакрилової кислоти на слизовій оболонці твердого піднебіння мають свідчити про зміни структурних компонентів данної зони, що призводить до порушення функції малих слинних залоз та розвитку патологічного процесу. А α-галактозоспецифічний лектин насіння сої може виступати маркером цих процесів.Документ Reactive changes in the vessels of the rat’s duodenal mucosa in response to the effect of complex food additives(Полтавський державний медичний університет, 2021) Yeroshenko, G. A.; Grygorenko, A. S.; Shevchenko, K. V.; Lysachenko, O. D.; Sokolenko, V. N.; Khilinska, T. V.; Bilash, V. P.; Solod, A. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Григоренко, Альона Сергіївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Лисаченко, Ольга Дмитрівна; Соколенко, Валентина Миколаївна; Хілінська, Тетяна Володимирівна; Білаш, Валентина Павлівна; Солод, Анатолій ВікторовичВ роботі представлені дані морфометричного дослідження при комплексній дії харчових добавок на стан судин слизової оболонки. Встановлено, що дія глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R на ранніх термінах спостереження визначається зменшення середніх значень метричних показників судин гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки, та розширення просвіту судин крупного калібру підслизової основи. В подальшому розвиток запальної реакції з виникненням набряку призвів до зменшення діаметрів просвіту резистивної та обмінної ланок з розширенням просвіту венул, викликав виникнення гіпоксії та дистрофічних змін, з наступним відновленням показників, внаслідок компенсаторно- пристосувальних реакцій на дію подразнюючого фактору, але повної нормалізації не відбулося. Зміни судин підслизового прошарку залежали від стану судин слизової оболонки протягом експерименту.Документ The impact of the complex food additives on the glandular apparatus of the rat’s duodenal mucosa(Полтавський державний медичний університет, 2021) Bilash, V. P.; Grygorenko, A. S.; Yeroshenko, G. A. ; Shevchenko, K. V.; Lysachenko, O. D.; Zviaholska, I. M.; Tymoshenko, Yu. V.; Khilinska, T. V.; Білаш, Валентина Павлівна; Григоренко, Альона Сергіївна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Лисаченко, Ольга Дмитрівна; Звягольська, Ірина Миколаївна; Тимошенко, Юлія Володимирівна; Хілінська, Тетяна ВолодимирівнаThe effect of a complex of food additives of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R on the state of the crypt of the mucosa of the duodenum of rats in the early stages of the experiment leads to a decrease in mean morphometric values of crypt body components, which subsequently leads to disorders of microcirculation in blood vessels, the development of hypoxia and the occurrence of an inflammatory reaction. As a result, increasing dystrophic changes in the cells of the epithelium of the intestinal glands develop, which is manifested by a decrease in the average values of the quantitative indicator of the cellular composition of the epithelium of the crypts. Further, as a result of compensatory-restorative reactions, complete recovery does not occur, which is confirmed by a decrease in the mean values of the metric values of the crypt body with decreasing epithelial cell height, against a decrease in epithelial cell composition and local immunity during the experiment.