Перегляд за Автор "Mustafina, G."
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Морфометрична характеристика м'язів язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті(Полтавський державний медичний університет, 2021) Кока, Володимир Миколайович; Старченко, Іван Іванович; Ройко, Наталія Віталіївна; Мустафіна, Галія Міркатівна; Филенко, Борис Миколайович; Koka, V.; Starchenko, I.; Royko, N.; Mustafina, G.; Fylenko, B.Особливості структурної організації язика досить часто стають об'єктом дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених. При цьому, більшість сучасних наукових робіт присвячені вивченню особливостей будови слизової оболонки язика. Зміни, які відбуваються в м'язах язика під дією тих чи інших несприятливих факторів, в більшості випадків описані недостатньо. Мета роботи: вивчення в експерименті морфометричних параметрів м'язів язика білих щурів в умовах введення в раціон комплексу харчових добавок (глютамат натрію, нітриту натрію, понсо 4R) в динаміці впродовж 16 тижнів. Дослідження виконано на 60 безпородних білих щурах. Тварини експериментальних груп додатково до стандартного раціону, отримували комбінацію харчових добавок – глутамат натрію, понсо R-4, нітрат натрію протягом 1,4,8,12 і 16 тижнів. Тварин виводили з експерименту шляхом передозування тіопенталового наркозу. З препаратів язика виготовляли традиційні гістологічні мікропрепарати, які фарбували гематоксиліном і еозином. На мікропрепаратах вимірювали співвідношення між м'язовою та сполучною тканиною, діаметр м'язових волокон язика в ділянці кінчика, тіла і прикореневих відділах. Проведеними дослідженнями встановлено, що введення в раціон лабораторних тварин комплексу харчових добавок (глютамат натрію, нітриту натрію, понсо 4R) впродовж одного тижня призводило до збільшення в язиці відносної кількості м'язової тканини і до різнорідної зміни діаметра м'язових волокон в ділянці верхівки, тіла і в прикореневих відділах. Описані зміни можуть бути обумовлені змінами характеру рухів язика в процесі перемішування їжі, при адаптації до змін в раціоні харчування. Починаючи з 4 тижня після додаткового введення в раціон лабораторних тварин комплексу харчових добавок, в м'язових волокнах всіх відділів язика спостерігались прогресивні атрофічні зміни, які проявлялись поступовим зменшенням діаметра м’язових волокон. При цьому, починаючи з 4 тижня, в язиціекспериментальних тварин мало місце поступове зменшення відносної кількості м'язових волокон і збільшення відносної кількості сполучної тканини.Документ Суїцидальний випадок утоплення людини(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2014) Черняк, Валентина Володимирівна; Мустафіна, Галія Міркатівна; Лукачіна, Євгеній Іванович; Черняк, Валентина Владимировна; Мустафина, Галия Миркатовна; Лукачина, Евгений Иванович; Chernyak, V. V.; Mustafina, G.; Lukachina, E.В статье описан случай смерти человека от утопления. Проведенный анализ судебно-медицинского исследования и обстоятельств случая еще раз подтверждают необходимость тщательного соблюдения всех этапов осмотра трупа на месте его выявления с привлечением специалистов судебно-медицинской экспертной службы. В данном случае были решены сложные вопросы следствия. Поэтому, проведенные следственные действия и последовательные этапы судебно-медицинского исследования при осмотре трупа з поздними послемортальными изменениями, дали возможность установить личность неизвестного.; The article describing human death by drowning with analyzing all steps of forensic medical examination and circumstances confirming once more necessarily of most through observance the all stages overview of the corpse to the place of its discovery, with attraction specialist from forensic medical service. In this case were decided all complicated questions for investigation. That’s why all investigative actions and consecutive stages of forensic medical examination was carried out in the time of corpse survey with late cadaveric changes, gave the chance to set unknown person.