Перегляд за Автор "Nazarenko, E."
Зараз показуємо 1 - 5 з 5
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ The results of ecological security monitoring of agricultural plantings under high concentration of fluorides in soils of Poltava region(Austrian Journal of Technical and Natural Sciences, 2014-11-01) Nazarenko, E.; Nikozjat, Y.; Ivaschenko, O.; Назаренко, Ельвіра Анатоліївна; Іващенко, Олена Дмитрівна; Нікозять, Юлія БорисівнаTo estimate the environmental safety of food raw materials it is important to monitoring agricultural crops and soil in. Where they grow. The quality of the soil in Poltava region worsens every year. Moreover, most of them have high content of water-soluble (w/s) forms of fluoride, and it leads to its accumulation in plant material. The excess of fluoride in plants penalizes the functions of their life and reduces their productivity. Consumption of products made of such plant material is additional source of fluoride in a human body that contributes to development of pathologies such as fluorosis. This work presents the results of monitoring of fluoride in soils and agricultural crops in some districts of Poltava region. There was established relationship between the concentration of water-soluble fluoride in the soil and their content in certain cultures. There was determined the necessity of creating a package of regulations to control the content of fluoride in plant material.Документ Аналитический мониторинг геохимической провинции с повышенным содержанием фторидов(Тверской государственный университет, 2016-05-22) Назаренко, Эльвира Анатольевна; Никозять, Юлия Борисовна; Иващенко, Елена Дмитриевна; Nazarenko, E.; Nikozyat, Y.; Ivaschenko, O.; Назаренко, Ельвіра Анатоліївна; Нікозять, Юлія Борисівна; Іващенко, Олена ДмитрівнаВ условиях постоянного ухудшения состояния экологической среды особенно актуальной становится разработка современных методов аналитического контроля качества и безопасности продовольственного сырья и продуктов питания. Эффективными современными методами аналитического контроля являются экспресс-методы. Они с каждым годом занимают все больший объем в системе мониторинга экологической безопасности.Документ Оценка экологических рисков влияния высоких концентраций фторидов на здоровье нации(Юго-Зап. гос. ун-т., ЗАО "Университетская книга", Курск 2015, 2015-09-23) Назаренко, Эльвира Анатольевна; Никозять, Юлия Борисовна; Иващенко, Елена Дмитриевна; Nazarenko, E.; Nikozyat, Y.; Ivaschenko, O.; Назаренко, Ельвіра Анатоліївна; Нікозять, Юлія Борисівна; Іващенко, Олена ДмитрівнаПроведен анализ исследований причин появления ряда человеческих заболеваний на территории биогеохимической провинции. Показано влияние избытка фторидов на организм человека. Проведен анализ мониторинга патологий, вызванных избытком фторидов в воде и растительных продуктах питания, на территории Полтавской области за последние годы. Указаны возможные пути решения данной проблемы. The article conducts the analysis of literature sources and our own researches of the human diseases causes appearing at the territory of biochemical province, we showed the influence of fluorides excess upon human organism. We produce the analysis of pathologies monitoring, caused by excessive fluorides in food products at the territory of Poltava region for recent years. We figured out the possible ways of the problem solving.Документ Оцінка екологічної безпеки сільськогосподарських культур при підвищеному вмісті фторидів у грунтах Полтавської області(Вісник КрНУ імені Михайла Остроградського, 2015-04-01) Назаренко, Ельвіра Анатоліївна; Нікозять, Юлія Борисівна; Іващенко, Олена Дмитрівна; Назаренко, Эльвира Анатольевна; Никозять, Юлия Борисовна; Иващенко, Елена Дмитриевна; Nazarenko, E.; Nikozjat, J.; Ivaschenko, O.Для оцінки екологічної безпеки продовольчої сировини важливе значення має саме моніторинг сільськогосподарських культур і ґрунтів, на яких вони зростають. У Полтавській області якість ґрунтів погіршується з кожним роком. Крім того, більшість з них має підвищений вміст водорозчинних форм фтору, що призводить до його накопичення в рослинній сировині. Надлишок фторидів у рослинах суттєво порушує функції їх життєдіяльності та значно знижує врожайність. Споживання продукції з такої рослинної сировини є додатковим джерелом надходження фторидів до організму людини, що сприяє розвитку патологій, таких як флюороз. У роботі представлені результати моніторингу вмісту фторидів у ґрунтах і сільськогосподарських культурах деяких районів Полтавської області. Визначено певну залежність між концентрацією водорозчинних фторидів у ґрунті та їх умістом у певних культурах. Обґрунтовано необхідність створення пакету нормативних документів для контролю вмісту фторидів у рослинній сировині.; Для оценки экологической безопасности продовольственного сырья особенно важное значение имеет мониторинг сельскохозяйственных культур и почв, где их выращивают. В Полтавской области качество земель ухудшается с каждым годом. Кроме этого, большинство из них имеют повышенное содержание водорастворимых форм фтора, что приводит к его накоплению в растительном сырье. Избыток фторидов в растениях существенно нарушает функции их жизнедеятельности и снижает урожайность. Употребление продукции из данного растительного сырья – дополнительный источник поступления фторидов в организм человека, что способствует развитию патологий, таких как флюороз. В работе представлены результаты мониторинга содержания фторидов в почвах и сельскохозяйственных культурах некоторых районов Полтавской области. Установлена взаимосвязь между концентрацией фторидов в почве и их содержанием в культурах. Обоснована необходимость создания пакета нормативных документов по контролю растительного сырья на содержание фторидов.; To estimate the environmental safety of food raw materials it is important to monitor an agricultural crops and soil in which they grow. The quality of the soil in Poltava region worsens every year. Moreover, most of them have high content of water-soluble (w/s) forms of fluoride, which are leading to its accumulation in plant material. The excess of fluoride in plants penalizes the functions of their life and reduces the productivity. The consumption of products from such plant material is an additional source of fluoride in the human body that contributes to the development of pathologies such as fluorosis. This work presents the results of monitoring of the fluoride in soils and agricultural crops in some districts of Poltava region. It was established a relationship between the concentration of water-soluble fluoride in the soil and their content at certain cultures. It has been determined the necessity of creating a package of regulations to control the content of fluoride in plant material.Документ Оцінка якості та безпечності меду за органолептичними та фізико-хімічними показниками(ПУЕТ, 2015-03-18) Іващенко, Олена Дмитрівна; Нікозять, Юлія Борисівна; Назаренко, Ельвіра Анатоліївна; Конєва, Юлія Володимирівна; Похитон, Олег Олександрович; Ivaschenko, O.; Nikozyat, Yu.; Nazarenko, E.; Konyeva, Yu.; Pokhyton, O.; Иващенко, Елена Дмитриевна; Никозять, Юлия Борисовна; Назаренко, Эльвира Анатольевна; Конева, Юлия Владимировна; Похитон, Олег АлександровичМед має масу корисних властивостей, але в деяких випадках він може принести шкоду здоров’ю людини. Цінні властивості меду зумовлені його складом: крім цукрів (глюкози і фруктози) і води мед містить масу необхідних людині мікроелементів (залізо, йод, магній, калій, кальцій та інші), а також вітаміни, які є біогенними стимуляторами. Але при нагріванні вище 60ºС, мед втрачає абсолютно всі свої корисні якості і може навіть викликати отруєння, бо за таких умов в ньому утворюється оксиметилфурфурол –дуже отруйна речовина. Крім цього, для деяких людей мед та інші продукти бджільництва є алергенами, здатними викликати напад бронхіальної астми, загострення шкірних захворювань, навіть анафілактичний шок. Мед досить дорогий продукт, і тому його часто фальсифікують, додаючи цукор, воду і т. д