Перегляд за Автор "Oleksienko, V. V."
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Morphological and morphometric changes in capillaries of the hemomicrocirculatory channel of the gingival mucosa during long-term exposure to a complex of food additives(Полтавський державний медичний університет, 2022) Oleksienko, V. V.; Bilash, S. M.; Білаш, Сергій Михайлович; Олексієнко, Владислав ВіталійовичFood additives are an important element of the food industry in the 21st century, which not only improve the taste of products, but also increase their shelf life. At the same time, they have negative properties that manifest themselves after a long period of use. The purpose of the experiment was to identify the simultaneous effect of several food additives on the gums, their structure and the changes that occur in them. During the study, it was established that the effect of a complex of food additives (sodium glutamate, sodium nitrite, and Ponseau 4 R) on the vessels of the gums of rats causes a violation of hemodynamic conditions and irreversible violations of the blood supply to the gums. Morphological changes of the capillaries were observed throughout the experiment and are characterized by changes in the thickness of the walls and the diameter of the lumen, which leads to pathological changes in the structural gums and their blood supply. That’s a reason of these experiment. Understanding of mechanisms of influence of food additives will lead us to better treatment of different diseases and prevent of using such number of synthetic chemicals in food industry.Документ Сучасні погляди на процеси редомоделювання структурних компонентів органів порожнини рота при дії комплексу харчових добавок(Полтавський державний медичний університет, 2021) Коваль, Яна Володимирівна; Білаш, Сергій Михайлович; Коваль, Юрій Павлович; Петренко, Руслан Володимирович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Безега, Олена Вікторівна; Олійніченко, Марина Олександрівна; Олексієнко, Владислав Віталійович; Koval, Ya. V.; Bilash, S. M.; Koval, Yu. P.; Petrenko, R. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Bezeha, O. V.; Oliinichenko, M. O.; Oleksienko, V. V.Від якості споживаної їжі залежить фізичний, нервово-психічний розвиток людини. Корисна їжа є невід’ємним чинником для забезпечення нормального кровотворення, стану шкірних покривів, гарного зору, визначає ступінь захисної функції організму. На сьогоднішній день в усьому світі люди разом з продуктами масового виробництва споживають різноманітні харчові добавки, які додаються виробниками для підвищення ефективності власного виробництва. В даній статті нами був проведений огляд літературних джерел, в яких викладені дані щодо проблеми використання харчових добавок в сучасній харчовій промисловості. Розкрито визначення терміну «харчові добавки», які надають продуктам харчування апетитніший зовнішній вигляд, продовжують термін зберігання, підсилюють смак, покращують запах. Описано морфологічну будову твердого і м’якого піднебіння. Розглянуто вплив на організм людини найчастіше використовуваних харчових добавок: глутамату натрію, нітриту натрію, Понсо 4R. З опрацьованих джерел стало відомо, що на думку багатьох вчених причинами алергій, захворювань на рак, ожиріння, цукровий діабет, бронхіальну астму є саме збільшення вживання штучних добавок. Характер впливу різних хімічних добавок на людський організм залежить як від індивідуальних особливостей організму людини, так і від кількості і виду спожитих добавок. Харчові добавки, не шкідливі для однієї людини, можуть бути шкідливими для іншої. Метою нашого дослі-дження було проведення аналізу літературних джерел різних науково-метричних баз і знайти дані про вплив харчових добавок на тверде піднебіння. Серед опрацьованих джерел було знайдено дані про морфологічні зміни в зачатках зубів зародків мишей під впливом харчових добавок. Але серед переглянутих нами наукових робіт не знайдено літературних даних, що описують комплексний вплив цих добавок на тканини твердого піднебіння. Це дає можливість зробити висновок, що вплив харчових добавок на органи і тканини ротової порожнини досліджено в малому обсязі і є на сьогодні актуальною проблемою. В майбутньому плануємо дослідити вплив комплексу харчових добавок на морфофункціональний стан тканин твердого піднебіння.