Перегляд за Автор "Pogorila, M. S."
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Адгезивні властивості бактерій за впливу безклітинних екстрактів bifidobacterium bifidum 1 та lactobacillus reuteri DSM 17938(Полтавський державний медичний університет, 2020) Книш, О. В.; Колпак, С. А.; Погоріла, Марина Сергіївна; Бабич, Є. М.; Knysh, O. V.; Kolpak, S. A.; Pogorila, M. S.; Babych, Ye. M.Підвищення адгезивного потенціалу пробіотичних бактерій з одного боку та ослаблення адгезивної здатності патобіонтів з іншого – патогенетично обгрунтований підхід до боротьби з інфекційними захворюваннями та дисбіозами кишечника. Останнім часом постбіотичні продукти вважають одними з найбільш перспективних засобів впливу на мікробіоту кишечника. Метою роботи було дослідити вплив безклітинних екстрактів, що містять деривати Bifidobacterium bifidum 1 та Lactobacillus reuteri DSM 17938, на адгезивні властивості пробіотичних (L. reuteri DSM 17938 і В. bifidum 1) та умовно-патогенних бактерій (Staphylococcus aureus ATCC 25923 і Escherichia coli AТСС 25922). Досліджено чотири безклітинних екстракта: L − з дезінтеграту L. reuteri; ML − з культури L. reuteri, що культивувалася у власному дезінтеграті; B − з дезінтеграту В. bifidum; MB − з культури B. bifidum, що культивувалася у власному дезінтеграті. Дослідження адгезивних властивостей мікроорганізмів за впливу екстрактів проводили за методом Бріліс. Встановлено, що екстракти ML, MB та B здатні значно підвищувати адгезивний потенціал B. bifidum та L. reuteri. За їх впливу індекс адгезії мікроорганізмів, розрахований для біфідобактерій, збільшувався на 41,1 % (ML), 41,5 % (MB) та 50,6 % (В), а розрахований для лактобактерій збільшувався на 30,77 % (ML), 44,45 % (MВ) та 44,97 % (В). Обидві дослідні пробіотичні бактерії із категорії «середньоадгезивних» переходили в категорію «високоадгезивних» з індексом адгезії мікроорганізмів > 4,0. Лактобактерії «високоадгезивними» ставали також за впливу екстракту L, при цьому індекс адгезії мікроорганізмів підвищувався на 37,9 %. Серед досліджених лише екстракт L спричиняв достовірне підвищення індексу адгезії тест-культури S. aureus. Решта екстрактів викликали незначні зміни адгезивного потенціалу тест-культур. За їх впливу спостерігалася тенденція до підвищення або зниження адгезивної здатності бактерій. Екстракт MB спричиняв перехід тест-культури S. aureus з категорії «високоадгезивних» в категорію «середньоадгезивних», а тест-культури E. coli – з категорії «середньоадгезивних» в категорію «низькоадгезивних». Отримані дані будуть враховані при розробці нових метабіотиків на основі дериватів пробіотичних штамів B. bifidum 1 та L. reuteri DSM 17938.