Логотип репозитарію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
Логотип репозитарію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Rybalka,Ya. V."

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Biological effects of monosodium glutamate on the organs of the nervous system
    (Полтавський державний медичний університет, 2025) Rybalka,Ya. V.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Kononenko, S. V.; Tymoshenko, Yu. V.; Sharlai, N. M.; Pyvovar, N. M.; Рибалка, Ярослав Володимирович; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Кононенко, Сергій Володимирович; Тимошенко, Юлія Володимирівна; Шарлай, Наталія Миколаївна; Пивовар, Ніна Михайлівна
    In the body, monosodium glutamate is a mediator of the peripheral and central nervous systems. In both parts, it is related to metabolic and excitatory functions. Monosodium glutamate is widely used in the food industry as a flavor enhancer. Although food safety regulators generally recognize its safety for health, a number of studies have questioned its long-term safety. Taking into account all of the above, it can be assumed that monosodium glutamate, added to the diet in excessive amounts or with prolonged consumption, can cause behavioral, biochemical and morphological changes in structures such as the brain, hippocampus and cerebellum of adult mammals and lead to dysfunction in the central nervous system. В організмі глутамат натрію є медіатором периферичної і центральної нервової системи. В обох частинах він має відношення до метаболічної та збудливої функції. Глутамат натрію широко використовується в харчовій промисловості в якості підсилювач смаку. Незважаючи на те, що регулюючі органи з безпеки харчових продуктів в цілому визнають його безпеку для здоров’я, низкою досліджень вона ставиться під сумнів з огляду на довгострокову перспективу. Беручи до уваги все вищесказане, можна припустити, що глутамат натрію, доданий до дієти в надмірній кількості або за тривалого споживання, може викликати поведінкові, біохімічні та морфологічні зміни в таких структурах, як головний мозок, гіпокамп і мозочок дорослих ссавців та призвести до дисфукції в центральної нервової системи.
BASEROARRORROARMAPOpenDOARЕ-каталог PSMU

36011, Poltava, 23 Shevchenko Street

DSpace software and Poltava State Medical University copyright © 2017-2025 | Library PDMU

  • Налаштування куків
  • Політика приватності
  • Угода користувача
  • Зворотний зв'язок