Перегляд за Автор "Sargosh, O."
Зараз показуємо 1 - 12 з 12
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Analysis of schoolchildren’s health in the modern environment as exemplified by Poltava region(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2016) Саргош, Оксана Дмитрівна; Четверикова, Оксана Петрівна; Sargosh, O.; Chetverikova, O.The article provides the analysis of data on incidence and prevalence of diseases among children in Poltava region as compared to those of Ukraine for the period 2011-2015. The analysis found that destabilization of children's health has been held for the last 5 years - morbidity and prevalence of diseases remain high, despite the positive trend. It is noted that the incidence decreases with age, and the prevalence increases, due to the increase in chronic diseases over the years. The incidence among rural child population is 1000.8 per 1000 children that is below the average indicator (1200.4) and significantly lower than the incidence among urban child population (1304.7).Документ Використання біологічно активних компонентів соусів на емульсійній основі (пектину, борошна пшениці, круп’яного борошна перловки і вівсянки) при хронічній свинцевій інтоксикації в експерименті(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2004) Чоні, Інна Володимирівна; Саргош, Оксана Дмитрівна; Катрушов, Олександр Васильович; Чони, Инна Владимировна; Саргош, Оксана Дмитриевна; Катрушов, Александр Васильевич; Choni, I.; Sargosh, O.; Katrushov, O.Воспроизведение хронической свинцовой интоксикации осуществляли путем введения раствора ацетата свинца крысам per os ежедневно в дозе 60 мг на кг массы тела на протяжении 40 суток. Исследуемые продукты (мука пшеничная, крупяная мука перловки, крупяная мука овса и пектин) добавлялись в пищу животным в период утреннего кормления. Изучали динамику массы тела животных, коэфициенты масс внутренних органов, поведенческие реакции в тесте “открытое поле”, количество эритроцитов, коцентрацию гемоглобина, содержание свинца в костях. Получены обнадеживающие данные в отношении профилактического влияния крупяной муки перловки и овсянки по показателям поведенческих реакций животных, количества эритроцитов и гемоглобина, накопления свинца в трубчатых костях; Reproduction chronic leaden intoxication carried out by introduction of a solution leaden the rat per os daily in a doze 60 мг on kg of weight of a body during 40 day. The researched products (flour wheaten, groats a flour barley, groats a flour porridge and pectsnum) were added in food by an animal during morning to feed. Studied dynamics of weight of a body animal, koefficients of weights of internal bodies, of reaction in the test “an open field”, quantity erythrocytes, koncentration hemoglobini, contents leaden in bones. The quantities erythrocytes and hemoglobini, accumulation leaden in tubular bones are received encouraging given concerning preventive influence groats of a flour barley and porridge on parameters of reactions animal.Документ Використання кисневих коктейлів як засобу профілактики хвороб органів дихання у дітей(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2009) Саргош, Оксана Дмитрівна; Лисак, Віктор Петрович; Четверикова, Оксана Петрівна; Римар, Микола Павлович; Катрушов, Олександр Васильович; Sargosh, O.; Lysak, V.; Chetverikova, O.; Rimar, M.; Katrushov, O.Данные литературы свидетельствуют о том, что в начале 70-х годов возникла тенденция к ухудшению здоровья школьников, которая в последние годы приобрела стойкий характер, а ее темпы значительно выросли. В конце 90-х годов в школу пришло больных первоклассников почти в 2 раза больше, чем в 1980 г. Только третья часть (30-33 %) учеников первых классов практически здоровые. За годы учебы в школе наблюдается постепенное уменьшение числа здоровых школьников -с 33 % в 1 классе до 6 - 9 % среди старшеклассников. Хроническая патология начинает формироваться в более раннем возрасте, чем в предыдущие годы. Особенно значительный рост общего количества (>20%) и темпов прироста отмечается в группе болезней органов дыхания. В развитии частой респираторной заболеваемости у детей существенную роль играют разные факторы, которые содействуют развитию хронической гипоксии: экологические, социально-бытовые и др. Респираторная составляющая хронической гипоксии также обусловлена длительным пребыванием детей в закрытых помещениях, где наблюдается денатурация воздушной среды, и выраженной гиподинамией. Гемическая составляющая гипоксии связана со снижением количества эритроцитов и гемоглобина. В целом это приводит к ухудшению микроциркуляции и проницаемости клеточных мембран, ослаблению окислительно-восстановительных процессов, снижению энергоресурсов организма, ухудшению его функциональных и защитных возможностей. С целью профилактики хронической тканевой гипоксии применение кислородных коктейлей, которое основано на способности кислорода достаточно интенсивно всасываться в кровь через слизистую оболочку желудка и нивелировать респираторную составляющую хронической гипоксии, может рассматриваться как одно из перспективных мероприятий. Группу наблюдения составили дети возрастом 3 — 6 лет, которые посещали детские дошкольные учреждения. Всего под наблюдением пребывали 126 детей. Из них 60 детей случайной выборки составили основную группу, которая получала кислородные коктейли по 1 приему в день (150 мл) в течение 1 месяца. Кислородные коктейли готовили по запатентованной рецептуре. На основании проведенных исследований обнаружено благоприятное влияние кислородных коктейлей. Уже после первых процедур большинство детей отмечали улучшение общего самочувствия, повышение физической активности, нормализацию сна. До конца курса значительно уменьшилось количество жалоб от родителей на повышенную утомляемость, раздражительность, эмоциональную лабильность детей. Обнаружено значительное улучшение психо-эмоционального статуса под воздействием кислородных коктейлей у 90,0% обследованных детей (улучшилось настроение, аппетит, повысилась физическая активность, умственная работоспособность). У детей с начальными признаками респираторного заболевания (ринорея, гиперемия зева, затруднение носового дыхания) на фоне применения кислородных коктейлей наблюдалось более быстрое купирование симптомов, легкое протекание ОРВИ, отсутствие осложнений. По данным мониторинга артериального давления и частоты сердечных сокращений кислородные коктейли не влияли на функциональное состояние сердечнососудистой системы. До конца курса проявилась тенденция к уменьшению частоты пульса у 59,1% детей со склонностью к тахикардии, у 65,0% показатели находились в пределах возрастной нормы; These literatures testify that at the beginning of 70th there was a tendency to worsening of health of schoolboys, which purchased proof character the last years, and its rates grew considerably. At the end of 90th in school came sick first-class boys almost in 2 times more than in 1980 Only the third part (30-33 %) of students of А-ones practically healthy. For years studies there is the gradual diminishing of number of healthy schoolboys at school - from 33 % in a 1 class to 6 - 9 % among senior pupils. Chronic pathology begins to be formed in more early age, than in previous years. Especially considerable growth of general amount (>20%) and growth rates registers in the group of illnesses of breathing organs. In development of frequent respirator morbidity for children a substantial role is played by different factors which assist development of chronic hypoxia: ecological, Social domestic but other The respirator constituent of chronic hypoxia is also conditioned the protracted stay of children in the closed apartments, where denaturizing of air environment is, and by the expressed hemodynamic. Bloody the constituent of hypoxia is related to the decline of amount of red corpuscles and colored index of blood. On the whole it results in worsening of micro circulation and permeability of cellular membranes, weakening oxidation of restoration processes, decline of energy is resources of organism, worsening of his functional and protective possibilities. With the purpose of prophylaxis of chronic tissue hypoxia application of oxygen cocktails, which is based on ability of oxygen it is enough intensively sucked in blood through the mucous membrane of stomach and levels the respirator constituent of chronic hypoxia, can be examined as one of perspective measures. The group of supervision was made by children by age 3-6 years which visited child's preschool establishments. In all under a supervision there were 126 children. From them 60 children of random sample made a basic group which got oxygen cocktails for to a 1 reception in a day (150 ml) during 1 month. Oxygen cocktails were prepared on the patented compounding. On the basis of the conducted researches found out favorable influence of oxygen cocktails. Already after the first procedures most children marked the improvement of general feel, increase of physical activity, normalization of sleep. To the end of course considerably the amount of complaints diminished from parents on enhance able fatigue ability, crabbiness, emotional instability of children. Found out the considerable improvement of psychical-emotional status under act of oxygen cocktails for 90,0% inspected children (a mood, appetite, was improved, physical activity, mental capacity, rose). Children with the initial signs of respirator disease (hyperemia of pharynx, difficulty of the nasal breathing) on a background application of oxygen cocktails had more rapid suppression of symptoms, easy flowing of sharp respirator infections, absence of complications. From data of monitoring of arteries pressure and frequency of heart-throbs oxygen cocktails did not influence on the functional state of the cardiac vascular system. To the end of course a tendency showed up to diminishing of frequency of pulse for 59,1% children with propensity to frequent reductions of heart, in 65,0% indexes were within the limits of age-dependent norm.Документ Відпрацьовані моторні масла як медико-екологічна проблема(ТОВ «ВІТ-А-ПОЛ», 2012) Катрушов, Олександр Васильович; Костенко, Віталій Олександрович; Соловйова, Наталія Веніамінівна; Філатова, Валентина Луківна; Соколенко, Валентина Миколаївна; Комишан, Ірина Вадимівна; Саргош, Оксана Дмитрівна; Катрушов, Александр Васильевич; Костенко, Виталий Александрович; Соловьева, Наталья Вениаминовна; Филатова, Валентина Лукинична; Соколенко, Валентина Николаевна; Комышан, Ирина Вадимовна; Саргош, Оксана Дмитриевна; Katrushov, O.; Kostenko, V. O.; Solovyova, N.; Filatova, V.; Sokolenko, V.; Komyshan, I.; Sargosh, O.Статья базируется на обзоре мировой литературы и данных собственных исследований касательно химического состава, токсикологии отдельных составляющих отработанных моторных масел, их экологической опасности и влияния на системы живого организма в зависимости от путей поступления. Доказано, что наиболее токсичным действием обладает моторное масло, изъятое из масляных фильтров. Подчеркивается опасность канцерогенного воздействия отработанных моторных масел за счет накопления в процессе эксплуатации полициклических ароматических углеводородов. Приведенные данные дают основание считать отработанные моторные масла токсическими веществами І—II категории опасности, а не IV, как это регламентируется нормативными документами; The article presents the review of world literature and data of own studies on the chemical composition and toxicology of some components of used engine oils, their environmental risk and impact on living organisms, depending on the routes of exposure to these oils. It has been proven the most toxic effect is produced by engine oils withdrawn from the oil filters. Carcinogenic hazard caused by used engine oils may be mainly explained due to the accumulation of polycyclic aromatic hydrocarbons during operational process. These data give grounds to consider waste engine oil as substances of the I—II hazard category, but not the IV as it is governed by the regulations currently in force.Документ Гігієнічна оцінка залишків з підвищеним вмістом природних радіонуклідів, що утворюються на підприємствах нафтогазового комплексу(Донецкий национальный медицинский университет им. М. Горького, 2007) Саргош, Оксана Дмитрівна; Саргош, Оксана Дмитриевна; Sargosh, O.В роботі надано характеристику радіоактивним залишкам, що утворюються внаслідок видобування та первинної переробки нафти й газу. Показано необхідність регламентації радіаційного чинника у виробничих умовах видобутку та первинної обробки нафти і газу; В работе дана характеристика отходам с повышенным содержанием естественных радионуклидов, образующимся в процессе добычи и первичной обработки нефти и газа. Показана необходимость регламентации радиационного фактора в производственных условиях добычи и первичной обработки нефти и газа; The investigation are given characteristics of radioactive waste which are produced during the process of oil and gas production and primary pricessing. It was showed necesserity of radioactive factor regulation in working rnvironment of oil and gas production and primary processing.Документ Гігієнічна оцінка радіаційного забруднення технологічного обладнання на підприємствах нафтогазового комплексу Полтавської області(Державна установа «Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва АМН України», 2007) Саргош, Оксана Дмитрівна; Саргош, Оксана Дмитриевна; Sargosh, O.В работе проанализированы результаты радиоэкологического исследования отдельных объектов нефтегазодобывающей промышленности, дана гигиеническая оценка радиационного загрязнения технологического оборудования предприятий нефтегазодобывающего комплекса Полтавской области. Показана необходимость регламентации радиационного фактора в производственных условиях добычи и первичной обработки нефти и газа; The results of radio-ecological studying at the curtain oil-and-gas production objects have been analysed. It has been demonstrated the necesserity of radiation factor limitation in oil-and-gas mining and primary processing as well as to control man-caused-enhanced radioactive sources of natural origin.Документ Гігієнічний аналіз разового харчування дітей в загальноосвітніх закладах(Вищий державний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2017) Лаврінець, Світлана Володимирівна; Григор'єва, Аліна Василівна; Саргош, Оксана Дмитрівна; Lavrinets, S.; Grigorieva, A.; Sargosh, O.Питання повноцінного харчування дітей, яке відповідає фізіологічним і гігієнічним вимогам в якісному та кількісному відношенні було завжди і залишається актуальним. Від відповідності харчування віковим нормам залежить здоров'я дитини та її подальший розвиток.Документ Особливості організації харчування учнів міських загальноосвітніх шкіл(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2013) Безпала, Зоя Вікторівна; Саргош, Оксана Дмитрівна; Безпалая, Зоя Викторовна; Саргош, Оксана Дмитриевна; Bezpala, Z.; Sargosh, O.В роботі проведений аналіз та дана гігієнічна оцінка харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах міста Полтави за період з 2007 по 2012 роки. Вивчено фактичне харчування організованих колективів дітей у 40 школах міста Полтави. Показано, що існуюча система організації шкільного харчування має ряд не вирішених проблем та потребує подальшого детального вивчення та корекції; В работе проведен анализ и дана гигиеническая оценка питания детей в общеобразовательных учебных заведениях города Полтавы за период с 2007 по 2012 года. Изучено фактическое питание организованных коллективов детей в 40 общеобразовательных учебных заведениях города Полтавы. В результате проведенного анализа организации питания учеников городских общеобразовательных школ установлено: 1. Обеспечение горячим питанием учащихся 1-11 классов было самым высоким в 2011-2012 учебном году и составляло 89%. Максимальный охват всеми видами питания учащихся 1-11 классов, в частности горячим питанием и буфетной продукцией, был в 2011-2012 учебном году и составил 98 %. 2. Обеспечение горячим питанием учащихся 1-4 классов значительно лучше, чем у учеников 5-11 классов. 3. Существующая организация школьного питания требует более детального изучения и корректировки; The paper analyzes and given the hygienic assessment of nutritional status of children in secondary schools of Poltava in the period from 2007 to 2012. Studied the actual nutrition of organized groups of children in 40 secondary schools of Poltava. The analysis of the school catering for the city schoolchildren of the secondary schools in Poltava revealed the following facts: 1. The consumption of hot meals by pupils of the 1st- 11th forms since 2007 to 2012 was the highest. It reached 89%.The consumption of hot meals and pantry products by these students was 98% by the end of 2012. 2. The consumption of hot meals by pupils of the 1st -11th forms is much better than of the students of the 5th -11th forms. 3. The system of the nutrition children at school needs to be regulated and the further research should be conducted.Документ Оцінка організації харчування учнів шкіл-інтернатів(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2014) Саргош, Оксана Дмитрівна; Саргош, Оксана Дмитриевна; Sargosh, O.Стаття присвячена вирішенню проблеми організації харчування учнів загальноосвітніх шкіл-інтернатів. Отримані результати дозволили зробити висновок про те, що раціон вихованців загальноосвітньої школи-інтернату є різноманітним та містить повний спектр необхідних продуктів; в раціоні в недостатній кількості міститься м’ясо та м’ясні продукти, молоко та молокопродукти, соки та свіжі овочі у вигляді салатів (в порівнянні з затвердженими нормами харчування); середньодобовий набір основних продуктів харчування відрізняється різні періоди року; Статья посвящена решению проблемы организации питания учащихся общеобразовательных школ-интернатов. Полученные результаты позволили сделать вывод о том, что рацион воспитанников общеобразовательной школы-интерната является разнообразным и содержит полный спектр необходимых продуктов; в рационе в недостаточном количестве содержится мясо и мясные продукты, молоко и молокопродукты, соки и свежие овощи в виде салатов (по сравнению с утвержденными нормами питания); среднесуточный набор основных продуктов питания отличается различные периоды года; Abstract. Children’s health care is one of the priority guidelines of state and society activity. Nutrition is the leading environmental factor that has an impact on growth, development and health formation of children. Adequate nutrition is essential and permanent factor that provides adequate processes of growth and development of the child’s body, as well as health strengthening in childhood and adolescence. Unbalanced diet is one of the leading risk factors for state of health deviations development in children that can further lead to the formation of somatic pathology. The analysis of resent findings in the field of feeding trends in children’s nutrition in Ukraine shows that it mostly depends on economic welfare of the family, level of parents’ hygienic education. Feeding trends and quality of children at boarding schools depends on nation’s opportunities. Recently the scientific aspects of catering for schoolchildren at boarding schools are of great medical and social importance. The paper considers solving the problem of catering for schoolchildren at comprehensive boarding schools. The method of calculations of boarding schools’ menus has been used during the evaluation. The frequency of essential food consumption in the ration of children from the investigated group (10-13 years old) has been studied. All meals prepared during a day have been listed in each menu with indication of amount of food, used for cooking. The amount of food, used for cooking, has been estimated according to food standards. The paper studied and analyzed the frequency of essential food consumption in the ration of children, aged from 10 to 13 years old, during 9 months period in 2013 (the research did not performed during the vacation). All children at boarding school are fed four times a day, regardless of age. The analysis of menus at boarding school showed that meals were not the same during a day and a week. The ratio of ration’s distribution according to feeding is accounted for four times a day. The results showed that children at boarding school have a diverse complete daily ration, including basic necessary food (hot cereal, meat courses, dairy products, butter , pasta, juices). While analyzing the obtained results it should be mentioned that on the average during a year there is a lack of meat products in ration of children at boarding schools, accounted for 7 % less the rate; however, fish and fish products are in sufficient amount and even more of the established rates (greater than 18 %); butter consumption is within the rate. Milk and dairy products are consumed by children 25 % less the rate, which is partially compensated by consumption of cultured milk foods and hard cheese (greater than 27 %). Consumption of rye bread is not sufficient, though it is compensated by consumption of white bread. Cereals, legumes and pasta are consumed within the rates, similar to confectionery. The reduced consumption of juices and fresh vegetables in the form of salads has been also observed; fresh fruit and citrus are available in sufficient amount in the ration. It should be noted that the average set of basic foodstuff for children at boarding schools somehow varies from season to season during a year. Consequently, consumption of fresh vegetables and fruit is the lowest in winter and the highest in spring; consumption of juices, on the contrary, is increased in winter. Regarding the meat products, they are least consumed in winter, whereas consumption of fish and fish products are increasing at this time. Cheese, butter, cereals, pasta and confectionery are consumed, generally, at equal amount in different seasons of the year. Conclusions. The results of the analysis of catering for schoolchildren at boarding schools have established that: - the ration of children at boarding school is diverse and contains full spectrum of necessary foodstuff; - the ration of children at boarding school is insufficient in terms of meat and meat products, milk and dairy products (as compared with approved food standards); - cereals, legumes and pasta are consumed in sufficient amount; - insufficient consumption of juices and fresh vegetables in the form of salads is observed; - average daily set of basic foodstuff for boarding school children varies from season to season.Документ Оцінка організації харчування школярів на прикладі м. Полтави(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2014) Саргош, Оксана Дмитрівна; Саргош, Оксана Дмитриевна; Sargosh, O.В роботі проведений аналіз та дано гігієнічну оцінку харчування дітей в міських загальноосвітніх закладах м. Полтави. Вивчено фактичне харчування організованих колективів дітей в навчальних закладах міста. В результаті проведеного аналізу організації харчування школярів міських загальноосвітніх шкіл встановлено: охоплення гарячим харчуванням учнів 1-11 класів було найвищим в 2012-2013 навчальному році та становило 89 %; охоплення всіма видами харчування учнів 1-11 класів, зокрема гарячим харчуванням та буфетною продукцією, також було максимальним в 2012-2013 навчальному році та становило 98 %; охоплення гарячим харчуванням учнів 1-4 класів значно краще ніж учнів 5-11 класів; існуюча організація шкільного харчування потребує більш детального вивчення та коригування; В работе проанализировано и дана гигиеническая оценка питания детей в городских общеобразовательных учебных заведениях. Изучено фактическое питание организованных коллективов детей в общеобразовательных учебных заведениях города Полтавы. В результате проведенного анализа организации питания учеников городских общеобразовательных школ установлено: обеспечение горячим питанием учащихся 1-11 классов было самым высоким в 2012-2013 учебном году и составляло 89 %; максимальный охват всеми видами питания учащихся 1-11 классов, в частности горячим питанием и буфетной продукцией, был в 2012-2013 учебном году и составил 98 %; охват горячим питанием учащихся 1-4 классов значительно лучше, чем у учеников 5-11 классов; существующая организация школьного питания требует более детального изучения и корректировки; Introduction. Health of children defines future well-being of the nation, further economic and spiritual advance, standard of living, culture and science. Currently Ukrainian nation is experiencing high morbidity levels of children against the background of unfavorable demographic situation; rates of somatic and neurologic-and-behavioral development are getting worse; active persistency and diversity of children diseases is observing; depopulation phenomenon is intensifying, caused by both critical ecological situation and impetuous worsening of social and economic living conditions. Nutrition is one of the major factors of life support, which have a great impact on the state of child’s health. Rational nutrition is the strong factor in the prevention of many diseases, facilitating optimal physiological functioning of the organism, strengthening of immunity and body resistance to unfavorable factors of the environment. Normal functioning of protective- and -adaptive systems of a child organism depends on supply with all necessary macro- and micronutritients. Special interest is given to the analysis of nutrition of school-age children. A great variety of publications draw upon this problem. However, currently, nutrition of school children is still a serious problem, as many issues have not been solved yet. Since in current economic and financial recession the structure of nutrition of many families is getting worse, one of the possible measures to prevent further morbidity among children due to the deficit of adequate and balanced ration, should be school nutrition. Real nutrition has been studied in the organized groups of children at high schools in Poltava. The results have been analyzed and hygienic nutrition of school children has been evaluated in Poltava for the period from 2008 to 2013. Aggregated data and rations have also been analyzed. The results of the study within the period from 2007 to 2013 established that in 2012 /2013 academic year, school children of 1-11 grades in Poltava were the best provided with hot meals and constituted 89 %, mainly due to free provision of children, entitled to a benefit, and children of 1-4 grades, with meals. Maximum hot meals and shacks coverage of school children of 1-11 grades was also admitted in 2012/2013 academic year and constituted 98 % (96 % in comparison with 2010/2011 academic year). Special attention should be paid to nutrition of children from the youngest age group, i. e., from 6 to 10 years old (1-4 grades), which constitutes 30-33 % of all school children. Hot meals coverage of school children of 1-4 grades, as of the end of 2013, constitutes 99,8 % (provided at the expense of budgetary funds). Considerably worse rates of hot meals coverage are with school children of 5-11 grades. Hot meals in school canteens are popular with no grater then 40 % of senior high school children. Snacks are more preferable for the majority of school children. Conclusions. The results of the analysis of local high school children catering in Poltava established that: 1. The highest rates of hot meals coverage of school children of 1-11 grades with were in 2012 /2013 academic year and constituted 89 %. 2. All kinds of nutrition coverage of school children of 1-11 grades, hot meals and snacks, in particular, was also maximal in 2012/2013 academic year and constituted 98 %. 3. Hot meals coverage of school children of 1-4 grades is considerably better than of school children of 5-11 grades. 4. Current catering at school requires more detailed analysis and normalization.Документ Санітарно-гігієнічне дослідження залишків з підвищеним вмістом природних радіонуклідів, що утворюються на підприємствах нафтогазового комплексу(Державна установа «Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзєєва АМН України», 2009) Шаповал, Валентин Федорович; Загорулько, Олександр Семенович; Катрушов, Олександр Васильович; Саргош, Оксана Дмитрівна; Шаповал, Валентин Федорович; Загорулько, Александр Семенович; Катрушов, Александр Васильевич; Саргош, Оксана Дмитриевна; Shapoval, V.; Zagorulko, O.; Katrushov, O.; Sargosh, O.В работе дана характеристика отходам с повышенным содержанием естественных радионуклидов, образующимся в процессе добычи и первичной обработки нефти и газа. Показана необходимость регламентации радиационного фактора в производственных условиях добычи и первичной обработки нефти и газа; The investigation represents characteristics of radioactive leavings which are produced in mining and primary oil-and-gas facilities. It has been demonstrated the necesserity of radioactive factor limitation in oil-and-gas mining and primary processing as well as to control man-caused- enhanced radioactive sources of natural origin.Документ Стан вільнорадикального окислення та антиоксидантного захисту в тканинах печінки експериментальних тварин за умов впливу рухомих фторидів(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2014) Матвієнко, Таміла Миколаївна; Саргош, Оксана Дмитрівна; Матвиенко, Тамила Николаевна; Саргош, Оксана Дмитриевна; Matvienko, T.; Sargosh, O.Фториди в дозах , що перевищують гранично допустимі концентрації, порушують функції організму на різних рівнях, але даних про вплив фторид-іону на перекисне окислення ліпідів недостатньо. Метою роботи було дослідження впливу сполук фтору на стан процесів пероксидації та антиоксидантного захисту в тканинах печінки морських свинок і встановлення їх дозозалежних ефектів. Експеримент виконувався на 31 морській свинці, які були розділені на 3 групи - 2 дослідні і 1 - інтактна (контроль). 1 дослідна група отримувала фторид натрію протягом 100 днів у дозі 10 мг/кг маси тіла на добу ; 2 - протягом 100 днів отримувала фторид натрію в дозі 25 мг/кг маси тіла на добу. Об'єктом дослідження були тканини печінки тварин. Рівень перекисного окислення оцінювали по накопиченню малонового діальдегіду, антиоксидантний захист - за вмістом глютатіонпероксидази, аскорбінової та дегідроаскорбінової кислот. Активність цитохромоксидази визначали для оцінки тканинного дихання. Не встановлено дозозалежне підвищення перекисного окислення ліпідів у тканинах печінки при 100-денному утриманні морських свинок в умовах щоденної інтоксикації в дозах 10 і 25 мг/кг. Антиоксидантний захист при надмірному надходженні в тканинах печінки знижується; Фториды в дозах, превышающих предельно допустимые концентрации, нарушают функции организма на разных уровнях, но данных о влиянии фторид-иона на перекисное окисление липидов недостаточно. Целью работы было исследование влияния соединений фтора на состояние процессов пероксидации и антиоксидантной защиты в тканях печени морских свинок и установление их дозозависимых эффектов. Эксперимент выполнялся на 31 морской свинке, которые были разделены на 3 группы - 2 опытные и 1 – интактная (контроль). 1 опытная группа получала фторид натрия в течение 100 дней в дозе 10 мг/кг массы тела в сутки; 2 – в течение 100 дней получала фторид натрия в дозе 25 мг/кг массы тела в сутки. Объектом исследования были ткани печени животных. Уровень перекис- ного окисления оценивали по накоплению малонового диальдегида, антиоксидантную защиту – по содержанию глютатионпероксидазы, аскорбиновой и дегидроаскорбиновой кислот. Активность цитохромоксидазы определяли для оценки тканевого дыхания. Не установлено дозозависимое повышение перекисного окисления липидов в тканях печени при 100-дневном содержании морских свинок в условиях ежедневной интоксикации в дозах 10 и 25 мг/кг. Антиоксидантная защита при избыточном поступлении в тканях печени снижается; Fluorides in doses exceeding the maximum allowable concentration disrupt the body's functions at different levels, but there is little information about effects produced by fluoride ions on lipid peroxidation. This research was aimed was aimed to study the influence of fluorine on the state of peroxidation processes and antioxidant defense in the liver of guinea pigs and to determine their dose-dependent effects. The experiment involved 31 guinea pigs divided into 3 groups: 2 test groups and 1 control group. The 1st test group received sodium fluoride in a dose of 10 mg / kg of body wt in a day for 100 days; the 2nd group received sodium fluoride in a dose of 25 mg / kg of body wt in a day for 100 days. Live tissues of experimental animals were an object to be tested. The level of peroxidation was evaluated by the concentration of malonic dialdehyde, and the level of antioxidant protection was assessed by the content of glutathione peroxidase, ascorbic and dehydroascorbic acids. The cytochrome oxidase activity was detected to evaluate tissue respiration. It was revealed no dose-related increase in lipid peroxidation in live tissues of guinea pigs under 100 day sodium fluoride exposure in a dose of 10 mg / kg of body wt. Antioxidant protection was registered to decrease due to excessive sodium fluoride intake.