Логотип репозитарію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
Логотип репозитарію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Yaschenko, A. M."

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Експонування рецепторів лектинів у структурних компонентах язика потомства щурів, що розвивалося за умов мерказоліл-індукованого гіпотирозу материнського організму
    (Українська медична стоматологічна академія, 2017) Нич, Я. І.; Ященко, Антоніна Михайлівна; Луцик, О. Д.; Нич, Я. И.; Ященко, Антонина Михайловна; Луцик, А. Д.; Nych, Ya. I.; Yaschenko, A. M.; Lutsyk, A. D.
    З використанням загальноморфологічних методів і панелі з 5 лектинів (WGA, CNFA, Con A, SNA та VAA) вивчали глікокон’югати структурних компонентів язика потомства щурів, що розвивалося за умов гіпотирозу материнського організму. Встановили, що морфогенез структурних компонентів язика у фізіологічних умовах супроводжується накопиченням вуглеводних детермінант DGIcNAc, GalNAc, nDMan та DGal (рецепторів лектинів WGA, CNFA, Con A, VAA) у поєднанні з редукцією сіалогліканів (рецепторів SNA) у складі епітеліальної пластинки слизової оболонки. Клітини малих слинних залоз язика виявляли високу спорідненість з усіма використаними лектинами на 1-й постнатальний день, демонструючи певну редукцію і мозаїчність зв’язування лектинів на 10-й день розвитку. Смакові бруньки були вперше ідентифіковані на 10-постнатальний день як Con A-ареактивні структури на тлі помірної реактивності прилеглого епітелію. На тлі материнського гіпотирозу задокументована тенденція до накопичення вищеозначених вуглеводних детермінант у поєднанні з редукцією сіалогліканів у епітелії слизової оболонки. Також констатовано посилене експонування епітеліоцитами смакових бруньок рецепторів лектинів WGA та CNFA, підвищену реактивність клітин слинних залоз з лектинами WGA і SNA, у поєднанні зі зниженням їхньої реактивності з лектином CNFA. Виявлені зміни гліканового профілю язика, правдоподібно, можуть впливати на функції смакових рецепторних клітин та спотворювати смакові сприйняття.
BASEROARRORROARMAPOpenDOARЕ-каталог PSMU

36011, Poltava, 23 Shevchenko Street

DSpace software and Poltava State Medical University copyright © 2017-2025 | Library PDMU

  • Налаштування куків
  • Політика приватності
  • Угода користувача
  • Зворотний зв'язок