Перегляд за Автор "Yudina, K."
Зараз показуємо 1 - 12 з 12
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Внесок О.М. Бакєєвої у вирішення проблем дослідження процесів травлення свиней за різних типів годівлі(Community of Azerbaijanis Living in Georgia. Gulustan-bssjar., 2014) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения ЕвгеньевнаВ статті висвітлюється внесок О. М. Бакєєвої у вирішенні проблем дослідження процесів травлення свиней за різних типів годівлі. Доводиться значущість проведених дослідів для подальшого розвитку фізіології. ; В статье описывается вклад Е. Н. Бакеевой в решение проблем исследований процессов пищеварения свиней при различных типах кормления. Обосновывается значимость проведенных исследований для дальнейшего развития физиологии. ; In the article it is lit up the contribution of E. N. Bakeieva in solving problems of the research of processes of digestion in pigs at different types of feeding. It is proved the importance of carried out experiments for further development of the physiology.Документ Дослідження протягом ХХ століття процесів травлення у шлунку свиней(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2015) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения Евгеньевна; Соколенко, Валентина Миколаївна; Sokolenko, V.; Соколенко, Валентина НиколаевнаВідтворення цілісної картини вивчення фізіології травлення в шлунку свиней неможливе без аналізу доробку попередніх дослідників. Та як показав аналіз, незважаючи на значний поступ, досягнутий вченими в розробці теоретичних основ з фізіології травлення тварин, комплексного монографічного дослі- дження їхньої діяльності до цього часу проведено ще не було ; Отображение целостной картины изучения физиологии пищеварения в желудке свиней невоз- можно без анализа работ предыдущих исследователей. Но как показал анализ, не смотря на значительные достижения в разработке теоретических основ по физиологии пищеварения животных, комплексного мо- нографического исследования их деятельности к этому времени проведено еще не было ; The reproduction of a coherent picture of studying the physiology of digestion in the stomach of pigs in the twentieth century is impossible without an analysis of previous research achievements. And as the analysis showed that, despite the significant progress made by scientists in the development of theoretical foundations of animal physiology of digestion, the comprehensive monographic study of their work to date has not yet been conducted. The purpose of research is to implement a scientific-historical analysis of developing the physiology of digestion in the stomach of pigs in Ukraine during the twentieth century. The basic information on the physiology of digestion in pigs we are obliged by scale deep researches of O. D. Syneshchokova and especially O. V. Kvasnytskyi. The latter scientist showed using Pavlov’s method of chronic experiments, that in pigs the role of saliva in the digestive process is more important than in other agricultural animals. In pig stomach an acid reaction, that stops the action of saliva, comes in 10-12 hours. Amylase processes in the stomach of pigs have an important signification. An important event for the development of the digestive physiology of pigs were published works of an academician A. D. Syneshchokova “Physiology of nutrition and daily regime of agricultural animals” (1956), “Biology of the nutrition of agricultural animals” (1965), “Physiological bases of the application of biostimulators for increasing of the effectiveness of using feed-stuffs” (1974), in which the author has submitted the results of its own researches concering the physiological bases of feeding animals, methods of a complex studying processes of digestion and metabolism. He gave specific and age peculiarities of digestion in cattle, sheep and pigs. Moreover, he put forward an opinion concerning metabolic functions of the digestive system of agricultural animals, which is one of the problems of gastroenterology, that has great theoretical and practical importance. Further studies of age peculiarities of secretory and motor functions of the stomach in pigs were carried out by A. M. Starovoitov, A. I. Arhypovets (1955). In particular, they showed that feeding piglets by grain foods at an early age reduces their period of ahlohidriia and increases the secretory function of the stomach. Thus, the historiographical analysis of some aspects of problems gives the grounds to believe that the defining feature of the study of this problem is the fragmentation of previous works. Despite some successes in studing the history of digestive physiology in pigs at the present moment there is no comprehensive coverage with the wide use of historical material. So, it has been summarized the main directions of scientific researches of scientists with the physiology of digestion in the stomach in pigs. It has been expounded in the historical development of the development of a doctrine about anatomical and morphological peculiarities and methods of studing the physiology of stomach, secretion of gastric glands, structure and properties of gastric juice, hydrolysis of food in the stomach, gastric motor activity. It was offered techniques of studing secretion of gastric glands and processes that occur in the stomach (simple chronic gastric fistula, polizond, Mettivskii’s sticks radiokapsuls, ezofahotomiya isolated ventricles, etc.).Документ Діяльність науково-дослідних установ України з розвитку фізіології травлення тварин у ХХ столітті(Вісник НТУ «ХПІ». Серія: Історія науки і техніки, 2014) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения Евгеньевна; Волощук, Василь Михайлович; Voloshchuk, B.; Волощук, Василий МихайловичСтаття присвячена досягненням наукової діяльності з вивчення питань травлення у тварин протягом ХХ століття. Висвітлено основні досягнення науковців вказаного періоду. Зроблено висновок, що в 20–х рр. ХХ ст. розпочато створення мережі науково–дослідних інститутів. Головними установами, які займалися проблема свинарства і зокрема фізіології травлення були Інститут свинарства та агропромислового виробництва НААН (м. Полтава) і Інститут біології тварин НААН (м. Львів). Учені інституту в Полтаві займався питаннями стосовно фізіології травлення свиней і на основі результатів цих дослідів встановили деталізовані норми годівлі різних статево–вікових груп свиней, розробили рецептури комбікормів і преміксів для них. The article is devoted to the achievements of scientific work on the study of digestive issues in animals during the twentieth century. The main achievements of scientists of the mentioned period are highlighted. It is concluded that in the 20's of the twentieth century. the establishment of a network of research institutes has begun. The main institutions dealing with pig production and in particular the physiology of digestion were the Institute of Pig Production and Agricultural Production of the National Academy of Sciences (Poltava) and the Institute of Animal Biology of the National Academy of Sciences (Lviv). Scientists at the Institute in Poltava engaged in the issues of pig's digestion physiology and, based on the results of these experiments, established detailed feeding norms for various sex-age groups of pigs, developed formulations of mixed fodders and premixes for them. Статья посвящена достижениям научной деятельности по изучению вопросов пищеварения у животных в течение ХХ века. Освещены основные достижения ученых указанного периода. Сделан вывод, что в 20-х гг. ХХ в. начато создание сети научно-исследовательских институтов. Главными учреждениями, занимались проблема свиноводства и в частности физиологии пищеварения были Институт свиноводства и агропромышленного производства НААН (м. Полтава) и Институт биологии животных НААН (г.. Львов). Ученые института в Полтаве занимался вопросами относительно физиологии пищеварения свиней и на основе результатов этих опытов установили детализированные нормы кормления различных половозрастных групп свиней, разработали рецептуры комбикормов и премиксов для них.Документ Життєвий шлях та наукова діяльність академіка Богача Петра Григоровича(Електронне наукове фахове видання "Історія науки і біографістика", 2017) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения ЕвгеньевнаУ статті викладено основний доробок академіка П.Г. Богача – відомого фахівця ХХ ст. в царині фізіології травлення та гіпоталамічних механізмів регуляції вісцеральних функцій. Ним створені наукові напрями вивчення нейрогуморальних механізмів регуляції моторної діяльності травного апарату, ролі гіпоталамічної ділянки і лімбічної системи головного мозку в регуляції вегетативних функцій. Він описав цілий ряд раніше невідомих моторних рефлексів шлунково-кишкового тракту і створив теорію його періодичної діяльності, запропонував нові варіанти датчиків рухової активності шлунково- кишкового тракту, спростував дуже поширену у середині XX ст. концепцію про передачу збудження на різні ділянки кишечника тільки по стінках травної трубки. П.Г. Богач відкрив основний закон рефлекторної регуляції рухової діяльності травного апарату, описав новий вид електричної активності гладеньких м’язів і розробив низку питань генерації біопотенціалів. Встановив розташування центру споживання води в гіпоталамусі, вперше показав, що гіпоталамічні нервові структури регулюють виділення соку підшлункової залози і жовчі, а також всмоктування речовин слизовою оболонкою тонкого кишечнику. Теоретичні роботи академіка П.Г. Богача тісно пов’язані з практикою. Значна частина з них мають безпосереднє прикладне значення і впроваджені в практику лікувальних установ. Він дав низку практичних рекомендацій для хірургічної і терапевтичної клінік. ; The article describes the main heritage of Academician Peter G. Bogach – wellknown specialist of twentieth St. in physiology of digestion and of hypothalamic mechanisms of regulation of visceral functions. They created the scientific direction of the study of neurohumoral mechanisms of regulation of motor activity of the digestive system and the role of the hypothalamic area and limbic system of the brain in regulation of vegetative functions. He described a number of previously known motor reflexes of the gastrointestinal tract and created the theory of periodic activities, proposed new versions of the sensors the motor activity of the gastrointestinal tract, were very common in the mid-twentieth century, the concept of transfer of excitation on different parts of the intestine only on the walls of the digestive tube. Peter G. Bogach opened the main law of the reflex regulation of motor activity of the digestive apparatus, have described a new species of the electrical activity of smooth muscle and developed a series of questions generation of biopotentials. Set the location of the center of water consumption in the hypothalamus, showed that hypothalamic neural structures regulate the secretion of pancreatic juice and bile, and absorption of substances by the mucous membrane of the small intestine. The theoretical work of academician Peter G. Bogach closely associated with the practice. A significant portion of them are of direct practical value and implementation in practice of medical institutions. He gave a number of practical recommendations for surgical and therapeutic clinics. ; В статье изложено основное наследие академика П.Г. Богача – известного специалиста ХХ ст. в области физиологии пищеварения и гипоталамических механизмов регуляции висцеральных функций. Им созданы научные направления изучения нейрогуморальных механизмов регуляции моторной деятельности пищеварительного аппарата, роли гипоталамической области и лимбической системы головного мозга в регуляции вегетативных функций. Он описал целый ряд ранее неизвестных моторных рефлексов желудочно-кишечного тракта и создал теорию его периодической деятельности, предложил новые варианты датчиков двигательной активности желудочно-кишечного тракта, опроверг очень распространенную в середине XX в. концепцию о передаче возбуждения на различные участки кишечника только по стенках пищеварительной трубки. П.Г. Богач открыл основной закон рефлекторной регуляции двигательной деятельности пищеварительного аппарата, описал новый вид электрической активности гладких мышц и разработал ряд вопросов генерации биопотенциалов. Установил расположения центра потребления воды в гипоталамусе, впервые показал, что гипоталамические нервные структуры регулируют выделение сока поджелудочной железы и желчи, а также всасывание веществ слизистой оболочкой тонкого кишечника. Теоретические работы академика П.Г. Богача тесно связанные с практикой. Значительная часть из них имеют непосредственное прикладное значение и внедрены в практику лечебных учреждений. Он дал ряд практических рекомендаций для хирургической и терапевтической клиник.Документ Концепція формування базових компетентностей студентів-стоматологів у медичних ЗВО України(Полтавський національний педагогічний університет ім В. Г. Короленка, 2020) Гриньова, Марина Вiкторiвна; Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Grynova, M.; Yudina, K.У статті визначено напрямки концепції з формування базових компетентностей студентів-стоматологів у медичних ЗВО України. Здійснено огляд особливостей застосування в цьому процесі ультрасучасних досягнень педагогічної науки і практики: методологічних підходів, критеріїв, наповнення освіти, інструментарію, критеріїв оцінки результативності та ін.Документ Напрями наукової діяльності протягом ХХ ст. з вивчення питань травлення у кишечнику свиней(Історія науки і біографістика., 2014) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения Евгеньевна; Волощук, Василь Михайлович; Voloshchuk, B.; Волощук, Василий МихайловичСтаття присвячена досягненням наукової діяльності з вивчення питань травлення у кишечнику свиней протягом ХХ століття. Висвітлено основні досягнення науковців вказаного періоду. Зроблено висновок стосовно значущості досліджень для подальшого розвитку агропромислового виробництва. Статья посвящена достижениям научной деятельности по изучению вопросов пищеварения в кишечнике свиней на протяжении ХХ столетия. Освещены основные достижения ученых указанного периода. Сделаны выводы касательно значимости исследований для дальнейшего развития агропромышленного производства. The article is devoted achievements of the scientific activity with the study of questions about the digestion in intestines of pigs during XX century. It is lit up the main achievements of scientists of pointed period. It has been inferred conclusion about the significance of researches for further development of agroundustrial production.Документ Наукова діяльність О.М. Бакєєвої в контексті розвитку наукових установ з фізіології травлення у свиней (20 – 80 рр. ХХ ст.)(Електронне наукове фахове видання "Історія науки і біографістика", 2016-08-26) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения ЕвгеньевнаУ статті викладено основний доробок української вченої-дослідниці, старшого наукового співробітника Науково-дослідного інституту свинарства О.М. Бакєєвої (1902—1981). Дослідниця є автором багатьох теоретичних розробок з питань травлення свиней за різних типів годівлі і має вагомі здобутки в дослідженні цих питань. Нею комплексно досліджено питання діяльності головних травних залоз, а також процеси обміну в організмі, наведено характеристику найбільш поширених кормів і раціонів, які застосовують у свинарстві. Вченою всебічно висвітлено особливості діяльності травного тракту у свиней при згодовуванні різних типів кормів. Досліджено взаємозв’язок діяльності вченої в контексті розвитку наукових установ з фізіології травлення у свиней. В статье изложено основное наследие украинского ученого- исследователя, старшего научного сотрудника Научно-исследовательского института свиноводства Е.Н. Бакеевой (1902-1981). Исследовательница является автором многих теоретических разработок по вопросам пищеварения свиней различных типов кормления и имеет весомые достижения в исследовании этих вопросов. Ею комплексно исследованы вопросы деятельности главных пищеварительных желез, а также процессы обмена, организме, приведена характеристика наиболее распространенных кормов и рационов, которые применяют в свиноводстве. Ученым всесторонне освещены особенности деятельности пищеварительного тракта у свиней при скармливании различных типов кормов. Исследована взаимосвязь деятельности ученого в контексте развития научных учреждений по физиологии пищеварения у свиней. The article presents the main achievements of Ukrainian scientist-researcher, senior researcher of the Research Institute pig AM Bakyeyevoyi (1902-1981). The researcher is the author of many theoretical developments on swine digestion for different types of feed and has significant achievements in the study of these issues. She studied the complex issues of the main digestive glands and metabolic processes in the body are the most common characteristics of feed and rations, which are used in pig. Academic thoroughly the peculiarities of the digestive tract in pigs fed with different types of feed. The interrelation between scientific activities in the context of scientific institutions of the digestive physiology of pigs.Документ Науковий пошук та експериментальні роботи О.В. Квасницького з вивчення фізіології травлення свиней(ДВНЗ "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди"., 2014) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения ЕвгеньевнаМетою дослідження було розкрити значення робіт видатного українського вченого- винахідника О.В. Квасницького в галузі досліджень з фізіології травлення свиней. Плідна праця академіка О.В. Квасницького відзначена високими урядовими нагородами: золотою зіркою Героя Соціалістичної Праці, двома орденами В.І. Леніна, двома орденами «Знак Пошани», чотирма урядовими медалями і Почесними грамотами Президії Верховної Ради УРСР, а у 1960 р. йому було присуджено звання Заслуженого діяча науки УРСР. Застосовуючи метод персоналізації визначено, що наявні історичні праці узагальнюючого характеру О.В. Квасницького частково відтворюють окремі етапи становлення й подальшого розвитку фізіології травлення у свиней, а також є певною основою для ґрунтовного вивчення еволюційного поступу галузевої наукової думки, а також відтворення цілісної картини історичної ситуації, яка визначала еволюцію наукової думки з фізіології травлення свиней; The aim of the study was to clarify the signifi cance of works of outstanding Ukrainian scientist-inventor O.V. Kvasnytskyi in the fi eld of researches on the physiology of digestion in pigs. Fruitful work of an academician O.V. Kvasnytskyi was marked by high government awards: the gold star of Hero of Socialist Labor, two Orders of V.I. Lenin, two Orders of «Badge of Honor», four government medals and diplomas of the Presidium of the Supreme Council of USSR, and in 1960 he was awarded the title of Honored Worker of Science of USSR. Applying the method of personalization it was determined that the available generalizing character historical works of O.V. Kvasnytskyi partly refl ect the individual stages of further development of the physiology of digestion in pigs, and is also a some basis for a thorough study of the evolutionary progress of scientifi c thought and the reproduction of a whole picture of historical situation that determined the evolution of scientifi c thought on the physiology of digestion in pigs; Целью исследования было раскрыть значение работ выдающегося украинского ученого–изобретателя А.В. Квасницкого в области исследований по физиологии пищеварения свиней. Плодотворный труд академика А.В. Квасницкого отмечен высокими правительственными наградами: золотой звездой Героя Социалистического Труда, двумя орденами «Знак Почета», четырьмя правительственными медалями и Почетными грамотами Президиума верховного совета УССР, а в 1960 г. ему было присвоено звание Заслуженного деятеля науки УССР. Применяя метод персонализации определено, что имеющиеся исторические труды обобщающего характера А.В. Квасницкого частично воспроизводят отдельные этапы становления и дальнейшего развития физиологии пищеварения у свиней, а также являются определенной основой для тщательного изучения эволюционного развития отраслевой научной мысли, а также воссоздания целостной картины ситуации, которая определяла эволюцию научной мысли по физиологии пищеварения свиней.Документ Науково-організаційні засади в системі розвитку вітчизняної зоотехнічної науки з проблем фізіології травлення свиней у 20—80-х роках ХХ століття(Полтава : ТОВ «Техсервіс», 2017) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения ЕвгеньевнаУ монографії розкрито науково-організаційні засади в системі розвитку вітчизняної зоотехнічної науки з проблем фізіології травлення свиней у 20—80-х роках ХХ століття. Проаналізовано та викладено діяльність науково-дослідних установ України з розвитку фізіології травлення тварин та розвиток зоотехнічної науки з проблем фізіології травлення тварин у навчальних закладах. ; В монографии раскрыты научно-организационные основы в системе развития отечественной зоотехнической науки по проблемам физиологии пищеварения свиней в 20-80-х годах ХХ века. Проанализированы и изложены деятельность научно-исследовательских учреждений Украины по развитию физиологии пищеварения животных и развитие зоотехнической науки по проблемам физиологии пищеварения животных в учебных заведениях. ; The monograph reveals the scientific and organizational foundations in the system of development of domestic zootechnical science on the problems of pig's digestive physiology in the 20-80-ies of the XX century. The activity of research institutes of Ukraine on the development of physiology of digestion of animals and the development of zootechnical science on the problems of physiology of digestion of animals in educational institutions has been analyzed and described.Документ Розвиток зоотехнічної науки з проблем фізіології травлення тварин у навчальних закладах України(В-во «Гілея», 2014) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения Евгеньевна; Волощук, Василь Михайлович; Voloshchuk, B.; Волощук, Василий МихайловичПроаналізовано розвиток зоотехнічної науки з проблем фізіології травлення тварин у навчальних закладах; виокремлені основні напрямки цього питання. Методологічні засади ґрунтуються на пріоритеті документів, які дають змогу всебічно проаналізувати еволюцію наукової думки з фізіології травлення тварин в Україні. Важливими шляхами розв’язання проблеми даного дослідження є застосування власне історичних принципів (історизму, об’єктивності) та методів (історико–порівняльний, історико–системний), а також бібліографічного, статистичного методів і методів персоналізації, джерелознавчого та архівознавчого аналізу. Підводячи підсумок дослідження сучасного стану вивчення зазначеної проблеми, слід зауважити про наявність чималої кількості наукових, науково–популярних і публіцистичних праць, які безпосередньо або в межах висвітлення дотичних тем торкаються згадуваної проблеми. Встановлено, що на сьогодні не існує цілісного наукового дослідження, в якому було б описано еволюційний поступ наукової думки з фізіології травлення у тварин. ; Проанализировано развитие зоотехнической науки по физиологии пищеварения животных в учебных заведениях; выделены основные направления этого вопроса. Методологические основы базируются на приоритете документов, которые дают возможность всесторонне проанализировать эволюцию научной мысли по физиологии пищеварения животных на Украине. Важными путями решения проблемы данного исследования является использование исторических принципов (историзма, объективности) и методов (историко–сравнительный, историко–системный), а также библиографического, статистического методов и методов персонализации, источниковедческого и архивоведческого анализа. Подводя итог исследования современного состояния данной темы, следует заметить о наличии большого количества научных, научно–популярных и публицистических работ, непосредственно или в пределах раскрытия подобных тем касаются данной проблемы. Установлено, что на сегодня не существует целостного научного исследования, в котором было бы описано эволюционный прогресс научной мысли по физиологии пищеварения у животных. ; It has been analyzed the development of zootechnical science with problems of the physiology of digestion in animals in educational institutions; it was accentuated the main directions of this question. Methodological bases are substantiated on the priority of documents which give the possibility to analyze in details the evolution of a scientific thought with the physiology of digestion in animals in Ukraine. Important ways of solving a problem of this research are the use of own historical principle (historicity, objectivity) and methods (historical comparative, historical systematic), and also bibliographical, statistic methods and methods of personalization, the analysis of the sources and the archives. In result the researches of modern state of the study of the mentioned problem it is necessary to comment about the presence a big number of scientific, scientific–popular and publicistical works which touch the mentioned problem directly or within the confines of lighting up adjoining themes. It was determined that nowdays the whole of a scientific research doesn’t exist where it was described the evolutional motion of a scientific thought with the physiology of digestion in animals.Документ Іван Петрович Павлов — творець вчення про фізіологію травлення(Держ. екон.-технол. ун-т трансп., Центр дослідж. з історії науки і техніки ім. О. П. Бородіна, 2014) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения Евгеньевна; Волощук, Василь Михайлович; Voloshchuk, B.; Волощук, Василий МихайловичСтаття присвячена науковим досягненням великого ученого-фізіолога Івана Петровича Павлова. Висвітлено основні досягнення науковця. Зроблено висновок стосовно значущості досліджень для подальшого розвитку фізіологічної науки. Завдяки І.П. Павлову та його чисельним учням і вчителям фізіологія травлення по праву визнана вітчизняним розділом фізіології. Протягом всього свого життя він плідно і наполегливо працював у найскладніших і найменш досліджених напрямах фізіології та був новатором і революціонером в науці. Наукові досягнення І.П. Павлова мали величезний вплив на вивчення фізіології травлення тварин. Його праці з накладання тваринам постійної фістули підшлункової залози, вивчення секреції соку шлунком за допомогою так званої «уявної годівлі» та створення «ізольованого шлуночку» вчинили справжній переворот в фізіології того часу і залишаються актуальними й зараз. Вчений є автором складної хірургічної методики, яка забезпечує можливість проводити тривалий час на тварині, що одужала після оперативного втручання, спостереження у природних або мало змінених умовах. Його дослідження мали не тільки теоретичне значення, а і практичне. Вони дали змогу вдосконалити раціон сільськогосподарських тварин для отримання значного приросту маси тіла, вдосконалити умови утримання та годівлі тварин; Статья посвящена научным достижениям большого ученого-физиолога Ивана Петровича Павлова. Отражены основные достижения научного работника. Сделан вывод относительно значимости исследований для дальнейшего развития физиологичной науки. Благодаря І.П. Павлову и его численным ученикам и учителям физиология пищеварения по праву признана отечественным разделом физиологии. В течение всей своей жизни он плодотворно и настойчиво работал в самых сложных и наименее исследованных направлениях физиологии и был новатором и революціонером в науке. Научные достижения І.П. Павлова имели огромное влияние на изучение физиологии пищеварения животных. Его труды из наложения животным постоянной фистулы поджелудочной железы, изучения секреции сока желудком с помощью так называемого "мнимого кормления" и создания "изолированного желудочка" совершили настоящий переворот в физиологии того времени и остаются актуальными и сейчас. Ученый является автором сложной хирургической методики, которая обеспечивает возможность проводить длительное время на животном, которое выздоровело после оперативного вмешательства, наблюдения в естественных или мало измененных условиях. Его исследования имели не только теоретическое значение, но и практическое. Они дали возможность усовершенствовать рацион сельскохозяйственных животных для получения значительного прироста массы тела, усовершенствовать условия содержания и кормления животных; The article is sanctified to scientific achievements of large scientist-physiologist Ivan Petrovich Pavlov. Basic achievements of research worker are reflected. Drawn conclusion in relation to meaningfulness of researches for further development of physiology science. Due to I.P. Pavlov and his numeral students and teachers physiology of digestion is legally acknowledged by the domestic division of physiology. During all life he fruitfully and insistingly worked in the most difficult and the least investigational directions of physiology and was an innovator and revolutionary in science. Scientific achievements of I.P.Pavlov had an enormous influence on the study of physiology of digestion of animals. His labours from imposition by the animal of permanent fistula of pancreas, studies of secretion of juice a stomach by means of the so-called "imaginary feeding" and creation of the "isolated ventricle" was accomplish the real revolution in physiology of that time and remain actual and now. A scientist is the author of difficult surgical methods, which provides possibility to conduct long time on an animal, which got better after operative intervention, supervision in natural or small changed terms. His researches had not only a theoretical value but also practical. They enabled to perfect the ration of agricultural animals for the receipt of considerable increase of mass of body, to perfect the terms of maintenance and feeding of animals.Документ Історичні аспекти методології німецької школи у дослідженнях травлення свині(Інститут свинарства і АПВ НААН, 2012) Юдіна, Ксенія Євгеніївна; Yudina, K.; Юдина, Ксения Евгеньевна; Коваленко, Віктор Федорович; Kovalenko, V. V.; Коваленко, Виктор ФёдоровичУ статті викладені історичні матеріали про німецьку школу, засновану відомим фізіологом В. Елленбергером наприкінці 19-го – початку 20-го століття. Представниками цієї школи були започатковані дослідження фізіологічних процесів слиновиділення, переміщення корму по травному каналу свині. Започатковані хімічні аналізи хімусу. Одержані результати стали підґрунтям для наступних поколінь дослідників. В статье изложены исторические материалы о немецкой школе, основанной известным физиологом В. Елленбергером конце 19-го – начала 20-го века. Представителями этой школы начаты исследования физиологических процессов слюноотделения, перемещения корма по пищеварительному каналу свиньи. Проведены химические анализы химуса. Полученные результаты стали основой для последующих поколений исследователей. The historical materials about the German school which was founded by wellknown physiologist V. Ellenberger at the end of the 19th and at the beginning of the 20th century are given. The represents of this school started researches of physiological processes of salivation, gastric and intestinal digestion in pig. They first found out the salivation, the movement of a fodder in a digestive canal of a pig. The chemical analysis of chymus were started. Obtained results became the substratum for next generations of researchers.