Логотип репозитарію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
Логотип репозитарію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Zviahilska, I. M."

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Comparative description of the binding specificity of receptors of structural components of the glandular zone mucosa of the rat hard palate using α-galactose-specific soybean lectin
    (Полтавський державний медичний університет, 2024) Yeroshenko, G. A.; Tymoshenko, Yu. V.; Kulai, О. O.; Shevchenko, K. V. ; Zviahilska, I. M.; Kopantseva, L. M.; Khilinska, T. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Тимошенко, Юлія Володимирівна; Кулай, Ольга Олександрівна; Шевченко, Костянтин Васильович; Звягільська, І. М.; Копанцева, Лариса Миколаївна; Хілінська, Тетяна Володимирівна
    The paper presents the data of a lectinochemical study of the components of the mucous membrane of the glandular zone of the dura mater of rats with the help of α-galactose-specific soybean lectin. It was found that increased expression of receptors for α-galactose-specific lectin of soybean seeds was determined in the spiky, granular layers to a strong degree, in the basal layer the degree of binding remained constant, compared to the 14th day of observation. It increased from weak to moderate on the part of the basement membrane. The reaction from the mast cells remained strong. Therefore, the changes that occur under the influence of a 1 % solution of methyl ether of methacrylic acid on the mucous membrane of the hard palate should indicate changes in the structural components of this zone, which leads to a violation of the function of the minor salivary glands and the development of a pathological process. The α-galactose-specific lectin of soybean seeds can be a marker of these processes. В роботі представлені дані лектинохімічного дослідження компонентів слизової оболонки залозистої зони твердого щурів за допомогою α-галактозоспецифічного лектину насіння сої. Встановлено, що посилення експресії рецепторів до α-галактозоспецифічного лектину насіння сої визначено в шипуватому, зернистому шарах до сильного, в базальному шарі ступінь звʼязування залишився сталим, порівняно з 14–ою добою спостереження. З боку базальної мембрани, зі слабкого посилився до помірного. Реакція з боку мастоцитів залишилась сталою сильною. Отже, зміни які відбуваються під впливом дії 1 % розчину метилового ефіру метакрилової кислоти на слизовій оболонці твердого піднебіння мають свідчити про зміни структурних компонентів данної зони, що призводить до порушення функції малих слинних залоз та розвитку патологічного процесу. А α-галактозоспецифічний лектин насіння сої може виступати маркером цих процесів.
BASEROARRORROARMAPOpenDOARЕ-каталог PSMU

36011, Poltava, 23 Shevchenko Street

DSpace software and Poltava State Medical University copyright © 2017-2025 | Library PDMU

  • Налаштування куків
  • Політика приватності
  • Угода користувача
  • Зворотний зв'язок