Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17320
Назва: Monosodium glutamate (E621) and its effect on the gastrointestinal organs
Інші назви: Глутамат натрия (E621) и его влияние на органы желудочно-кишечного тракта
Автори: Yachmin, A. I.
Yeroshenko, G. A.
Shevchenko, K. V.
Perederii, N. A.
Ryabushko, O. B.
Ячмінь, Анастасія Ігорівна
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Шевченко, Костянтин Васильович
Передерій, Ніна Олександрівна
Рябушко, Олена Борисівна
Ячминь, Анастасия Игоревна
Ерошенко, Галина Анатольевна
Шевченко, Константин Васильевич
Передерий, Нина Александровна
Рябушко, Елена Борисовна
Дата публікації: 2021
Видавець: Тбіліський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Monosodium glutamate (E621) and its effect on the gastrointestinal organs (review) / A. Yachmin, G. Yeroshenko, K. Shevchenko, N. Perederii, O. Ryabushko // Georgian Medical News. – 2021. – № 10 (319). – P. 147–151.
Короткий огляд (реферат): The study of the mechanisms of the effect of various food additives on the human and animal organism is one of the most pressing problems today. The work of physicians, toxicologists, physiologists is aimed at studying the mechanisms of the toxic effect of food additives, as well as studying compensatoryadaptive reactions in response to their ingestion. Monosodium glutamate (E621) is widely used in marketing as a flavor enhancer and is added to many processed foods. Today, about 50% of store products contain this additive, while the average daily human consumption in industrialized European countries is approximately 0.3-1.0 g.The purpose of this work is to analyze the literature data on the effect of monosodium glutamate on various organs and systems of the human body. The research used the bibliosemantic method of analyzing scientific publications. The article assesses 40 literary sources. Special attention is paid to the sources for the last 5 years (2016-2021);
Изучение механизмов воздействия различных пищевых добавок на организм человека и животных - актуальная проблема современности. Работа медиков, токсикологов, физиологов направлена на изучение механизмов токсического действия пищевых добавок и изучение компенсаторно-приспособительных реакций в ответ на попадание их в организм. Глутамат натрия (E621) широко используется в маркетинге как усилитель вкуса и добавляется во многие обработанные пищевые продукты. На сегодняшний день около 50% магазинных продуктов содержат эту добавку. Средняя дневная норма потребления глутамата натрия в европейских промышленно развитых странах составляет при- мерно 0,3-1,0 г. Цель исследования - анализ литературных данных о влиянии глутамата натрия на различные органы и системы организма человека. В ходе исследования использовался библиосемантический метод анализа научных публикаций. В статье представлена оценка 40 литературных источников. Особое внимание уделяется источникам за последние 5 лет (2016-2021 г.)
Ключові слова: monosodium glutamate
rats
gastrointestinal organs
ISSN: 1512-0112
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17320
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
monosodium_glutamate_and_its_effect.pdf294,62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.