Перегляд за Автор "Grygorenko, A. S."
Зараз показуємо 1 - 11 з 11
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Current views on the impact of sodium nitrite And ponceau 4r food additives on the retina and the whole body(Полтавський державний медичний університет, 2024) Synenko, V. A.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Grygorenko, A. S.; Sokolenko, V. V.; Sharlay, N. M.; Vlasyuk A. О.; Синенко, Владислав Анатолійович; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Григоренко, Альона Сергіївна; Соколенко, Валентина Миколаївна; Шарлай, Наталія Миколаївна; Власюк, А. О.This article examines the effects of the food additives sodium nitrite and Ponceau 4R on the retina. Both are widely used in the food industry to improve the taste, color, and shelf life of foods. However, their use has raised concerns among scientists and healthcare professionals about potential adverse health effects, particularly on the eyes. Sodium nitrite and its derivatives may cause oxidative stress and inflammation in the retina, which may lead to degenerative changes and vision loss. Although some studies suggest a neuroprotective effect of sodium nitrite, more research is needed to confirm these findings. Ponceau 4R may cause oxidative stress and inflammation in the retina, which may lead to damage to retinal pigment epithelial cells. This could potentially lead to vision loss and other eye problems У статті розглянуто вплив харчових добавок нітриту натрію та Понсо 4R на сітківку ока. Обидві ці добавки широко використовуються в харчовій промисловості для поліпшення смакових якостей, кольору та тривалості зберігання продуктів. Проте їх використання викликає занепокоєння серед науковців та медичних працівників через потенційні негативні наслідки для здоров'я, зокрема для органів зору. Нітрит натрію та його похідні можуть спричиняти окислювальний стрес та запалення в сітківці ока, що може призвести до дегенеративних змін і погіршення зору. Хоча деякі дослідження показують нейропротекторний ефект нітриту натрію, необхідні додаткові дослідження для підтвердження цих даних. Понсо 4R може викликати окислювальний стрес і запалення в сітківці, що може призвести до пошкодження клітин пігментного епітелію сітківки. Це потенційно може спричинити погіршення зору та інші проблеми з очима.Документ Current views on the structural organization of the rat cerebral cortex(Полтавський державний медичний університеті, 2024) Rybalka, Ya. V.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Ryabushko, O. B.; Ulanovska-Tsyba, N. А.; Grygorenko, A. S.; Sokolenko, V. M.; Рибалка, Ярослав Володимирович; Шевченко, Костянтин Васильович; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Григоренко, Альона Сергіївна; Соколенко, Валентина МиколаївнаIn recent years, the structural organization and neurotransmitter nature of neurons in different parts of the rat cerebral cortex have provided the basis for further study and allowed the resulting experimental data to be extrapolated to humans in those aspects that are not related to the second signal system that is unique to humans. Advanced research methods have expanded the possibilities for research, so interest in studying the structural organization of the cerebral cortex has not abated to date. The cerebral cortex is the highest portion of the central nervous system. It is the youngest phylogenetically and the most complex part of the brain in terms of morphological and functional organization. It is the place of the highest analysis and synthesis of all the information entering the brain. It is the place where complex forms of behavior are integrated. The cerebral cortex is responsible for consciousness, thinking, memory, and “heuristic activity” (the ability to generalize and discover). A structural model based on systematic cortical variation captures the overall laminar structure of brain regions by dividing the cortical architectonic continuum into discrete categories (cortical types) that can be used to test hypotheses about cortical organization and function in different species, including humans. The architectonics data obtained from animal models provide an invaluable opportunity to reveal the complex interplay between structure and function in the mammalian brain. Extrapolation of these data from rodents to humans requires knowledge of the similarities and differences between species in anatomical features, and the factors that contribute to functional connectivity. Homologous functional networks are compared between species, and aspects such as global signal topography and the relationship between structural and functional connectivity are considered. Упродовж останніх років структурна організація та нейромедіаторна природа нейронів, різних відділів кори головного мозку щурів, дають основу для подальшого вивчення і дозволяють екстраполювати на людину отримані експериментальні дані в тих аспектах, які не пов'язані з другою сигнальною системою, унікальною для людини. Сучасні методи дослідження розширили можливості для дослідів, тому інтерес до вивчення структурної організації кори головного мозку не вщухає і сьогодні. Кора великих півкуль головного мозку – вищий відділ центральної нервової системи. Вона являє собою найбільш молодий філогенетично і найбільш складний по морфофункціональної організації відділ головного мозку. Це місце вищого аналізу та синтезу всієї інформації, що надходить у мозок. Тут відбувається інтеграція складних форм поведінки. Кора мозку відповідає за свідомість, мислення, пам'ять, «евристичну діяльність» (здатність до узагальнення, відкриття). Структурна модель, заснована на систематичній варіації кори головного мозку, захоплює загальну ламінарну структуру областей мозку, шляхом поділу коркового архітектонічного континіуму на дискретні категорії (коркові типи), які можуть бути використані для перевірки гіпотез, про коркову організацію та функції, у різних видів, в тому числі і у людини. Дані архітектоніки, отримані на моделях тварин, дають безцінну можливість виявити складну взаємодію між структурою та функціями в мозку ссавців. Екстрополяція цих даних, від гризунів до людини, вимагає знань про подібності та відмінності між видами в анатомічних особливостях, та факторів, що сприяють функціональній зв'язаності. Гомологічні функціональні мережі порівнюються між видами, та розглядаються аспекти, такі як топографія глобального сигналу та взаємозв'язок між структурною та функціональною зв'язаністюДокумент Dynamics of local immunological indicators accompanied by different types of reactivity of the organism(Полтавський державний медичний університет, 2023) Yarov, Yu. Yu.; Silenko, Yu. I.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Grygorenko, A. S.; Яров, Юрій Юрійович; Силенко, Юрій Іванович; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Григоренко, Альона СергіївнаThe dynamics of local immunity in the oral fluid in patients with generalized periodontitis after surgery accompanied by normo-, hyper- and hyporeactivity of the body. It was revealed that tension of local (lysozyme,-lysine, SIgA, IgA, IgG in the oral fluid) immunity with normalization by the end of observation is typical for patients with generalized periodontitis withnormoreactivity of the body after surgery. In case of hyperreactivity the dysfunction of local immunity which is shown by the expressed fluctuations of level of lysozyme, -lysine, secretory IgA, IgA and IgG in oral fluid with their imbalance by the end of supervision is defined. In case of hyporeactivity dysfunction of local immunity is observed that is shown by a later rise and rather low amplitude of changes of the investigated parameters.Документ Influence of food additives complex on the morphology of villi of the rats’ duodenum mucosa(Полтавський державний медичний університет, 2022) Yeroshenko, G. A.; Grygorenko, A. S.; Shevchenko, K. V.; Lysachenko, O. D.; Riabushko, O. B.; Pyvovar, N. M.; Klepets, O. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Григоренко, Альона Сергіївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Лисаченко, Ольга Дмитрівна; Рябушко, Олена Борисівна; Клепець, Олена Вікторівна; Пивовар, Ніна МихайлівнаThe study presents the findings of the study of the effect of food additives, namely, monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau-4R on the morphological state of the components of the villi of the rats’ duodenal mucosa. The study was aimed at establishing the dynamics of changes in the metric parameters of the components of the villi of rats’ duodenal mucosa in normal conditions and under the action of the complex of food additives. It has been found that consumption of the complex of food additives leads to changes in the metric values of the height and width of the villi, which at the early stages of the experiment leads to a decrease in their mean values due to the immediate direct action on the mucous membrane with subsequent development of inflammatory reaction and edema, which will lead to an increase in metric values and a decrease in the number of epithelial cells of the villus. Adaptive mechanisms do not fully restore the values of the morphometric study, which is manifested by a decrease in the height of the villi by 20.25 % compared with the control group with an increase in the number of enterocytes with brush border and a decrease in the number of goblet cells by 44.41 %.Документ Morphometric characteristics of the main structural components of the posterior eye wall in rats under the impact of a complex of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R(Полтавський державний медичний університет, 2025) Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Synenko , V. A.; Grygorenko, A. S.; Kononenko, S. V.; Zviaholska, I. M.; Onipko, V. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Синенко, Владислав Анатолійович; Кононенко, Сергій Володимирович; Звягольска, Ірина Миколаївна; Оніпко, Валентина ВолодимирівнаThe paper presents the results of a morphometric study of the components of the posterior wall of the rat eye under the complex effect of food additives. It has been established that the endogenous effect of the complex of sodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau-4R causes significant morphometric changes in the structures of the retina, which proves their neurotoxic properties on retinal cells and is expressed by a progressive decrease in morphometric parameters in the chronological aspect. These changes indicate the development of degenerative changes that can affect visual functions, causing their deterioration and confirm the need to limit the consumption of food additives to reduce the risks associated with visual impairment. В роботі представлені результати морфометричного дослідження складових задньої стінки ока щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що ендогенна дія комплексу глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо- 4R викликає значні морфометричні зміни в структурах сітківки, що доводить їх нейротоксичні властивості на клітини сітківки та виражається прогресивним зменшенням морфометричних показників в хронологічному аспекті. Дані зміни свідчать про розвиток дегенеративних змін, які можуть впливати на зорові функції, спричиняючи їхнє погіршення і підтверджують необхідність обмеження споживання харчових добавок для зниження ризиків, пов’язаних із порушеннями зору.Документ Reactive changes in the vessels of the rat’s duodenal mucosa in response to the effect of complex food additives(Полтавський державний медичний університет, 2021) Yeroshenko, G. A.; Grygorenko, A. S.; Shevchenko, K. V.; Lysachenko, O. D.; Sokolenko, V. N.; Khilinska, T. V.; Bilash, V. P.; Solod, A. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Григоренко, Альона Сергіївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Лисаченко, Ольга Дмитрівна; Соколенко, Валентина Миколаївна; Хілінська, Тетяна Володимирівна; Білаш, Валентина Павлівна; Солод, Анатолій ВікторовичВ роботі представлені дані морфометричного дослідження при комплексній дії харчових добавок на стан судин слизової оболонки. Встановлено, що дія глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R на ранніх термінах спостереження визначається зменшення середніх значень метричних показників судин гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки, та розширення просвіту судин крупного калібру підслизової основи. В подальшому розвиток запальної реакції з виникненням набряку призвів до зменшення діаметрів просвіту резистивної та обмінної ланок з розширенням просвіту венул, викликав виникнення гіпоксії та дистрофічних змін, з наступним відновленням показників, внаслідок компенсаторно- пристосувальних реакцій на дію подразнюючого фактору, але повної нормалізації не відбулося. Зміни судин підслизового прошарку залежали від стану судин слизової оболонки протягом експерименту.Документ Remodeling of the wall of the ascending colon in rats under the influence of the food additives complex(Полтавський державний медичний університет, 2023) Kinash, O. V.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Grygorenko, A. S.; Layosh, N. V.; Vatsenko, A. V.; Solod, A. V.; Кінаш, Оксана В'ячеславівна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Григоренко, Альона Сергіївна; Лайош, Н. В.; Ваценко, Анжела Володимирівна; Солод, Анатолій ВікторовичFood additives are substances added to raw materials, finished products and medicines to extend the shelf life of the product, prevent the development of pathogenic microflora, and improve taste and organoleptic qualities. Monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4R are among the most widely used food additives. The experiment involved 84 mature male rats. The animals received 0.6 mg/kg sodium nitrite E250, 20 mg/kg monosodium glutamate E621 and 5 mg/kg ponceau 4R orally. Samples of the ascending colon of rats for histological examination were taken at 1, 4, 8, 12 and 16 weeks. It was found that oral administration of the food additives complex MSG, ponceau 4R and sodium nitrite for 16 weeks causes significant changes in the morphometric parameters of the wall of the ascending colon in rats. A pronounced reaction of the intestinal mucosa is characterized by the destruction of intestinal epithelial cells and disruption of the crypt structure with subsequent incomplete recovery at late follow-up.Документ Restructuring of the rat pulmonary vascular bed induced by the conplex of food additives(Полтавський державний медичний університет, 2023) Yeroshenko, G. A.; Donets, I. M.; Shevchenko, K. V.; Ulanovska-Tsyba, N. A.; Grygorenko, A. S.; Sokolenko, V. M.; Sharlay, N. M.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Донець, Ілона Миколаївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Григоренко, Альона Сергіївна; Соколенко, Валентина Миколаївна; Шарлай, Наталія МиколаївнаThe paper presents the results of a morphometric study of the vessels’ lumen diameter of the large circulatory circle, as well as the vessels of the small circulatory circle of the rats’ lungs of under the complex effect of food additives. It was established that the use of a complex of food additives leads to a change in morphometric indicators, and in the early stages it was accompanied by spastic reactions of small circulatory circle pulmonary vessels and vessels of the microcirculatory of the large blood circulation, which was confirmed by a decrease in morphometric indicators of the lumen diameter. During the following periods of study, the vessels of the hemomicrocirculatory channel of the large circulatory circle responded by increasing the average values of morphometric indicators, and of all its links, as a result of the long-term action, first of all, of sodium nitrite on the smooth myocytes of the vessels of the resistive link and the action of compensatory and restorative mechanisms in response to an increase in pulmonary pressure vessels of the small blood circulation to the vessels of the exchange and capacitive links of the large blood circulation. At the end of the experiment, the morphometric indicators did not fully recover, the vessels of the large circulatory circle remained in a decompensated state, which was expressed by an increase in the average values of the morphometric indicators of the diameter of the lumen of the vessels.Документ The current issues on the impact of monosodium glutamate food additive on the visual organ and the human body(Полтавський державний медичний університет, 2024) Synenko, V. A.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Klepets, O. V.; Grygorenko, A. S.; Sokolenko, V. M.; Sharlay, N. M.; Синенко, Владислав Анатолійович; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Клепець, Олена Вікторівна; Григоренко, Альона Сергіївна; Соколенко, Валентина Миколаївна; Шарлай, Наталія МиколаївнаTo investigate the impact of monosodium glutamate on the visual organ, specifically on the posterior segment of the eye, and the body as a whole, as how regular consumption of such an additive can affect health over time. The analysis of scientific data on the impact of monosodium glutamate on the retina of the eye, aimed at better understanding the potential risks and mechanisms of action of this substance. Particular attention is given to studying the mechanisms of monosodium glutamate's neurotoxicity, its effects on photoreceptors and retinal ganglion cells, as well as the potential long-term consequences of excessive consumption of this food additive. Analytical research methods were used in the writing of the article. The literature data on the use of monosodium glutamate in food products and its effects on the retina of the eye and the body as a whole have been analyzed and summarized. Determining the degree of negative impact of the food additive on the retina will enable timely prevention and detection of retinal damage, which, in turn, will help prevent vision loss in the patient. Метою роботи було дослідити вплив глутамату натрію на орган зору, зокрема на задній сегмент ока, та організм у цілому, а також те, як регулярне споживання такої добавки може впливати на здоров’я з часом. Проведений аналіз наукових даних, щодо впливу глутамату натрію на сітківку ока, для кращого розуміння потенційних ризиків та механізмів дії цієї речовини. Особливу увагу приділено вивченню механізмів нейротоксичності глутамату натрію, його впливу на фоторецептори та гангліозні клітини сітківки, а також можливим довгостроковим наслідкам надмірного споживання цієї харчової добавки. У написанні статті використовувалися аналітичні методи дослідження. Проаналізовано та узагальнено дані літератури щодо використання глутамату натрію у харчових продуктах і його вплив на сітківку ока та організм у цілому. Визначення ступеня негативного впливу харчової добавки на сітківку дозволить своєчасно запобігти та виявити пошкодження сітківки, що, у свою чергу, допоможе уникнути втрати зору у пацієнта.Документ The features of the normal ultrastructure of the rat duodenum and under the combined effect of the food additives complex(Aluna Publishing, 2022-06) Yeroshenko, G. A.; Grygorenko, A. S.; Shevchenko, K. V.; Lysachenko, O. D.; Maksymenko, N. T.; Vatsenko, A. V.; Klepets, O. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Григоренко, Альона Сергіївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Лисаченко, Ольга Дмитрівна; Максименко, Наталія Тарасівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Клепець, Олена ВікторівнаFood additives are not commonly considered as a food product, though they are supplemented for technological purposes in the production process and as a result become an integral part of them. Adverse reactions to food additives in children have been reported, as well as the impact of food additives, artificial sweeteners on the human intestinal microbiome and its ability to ferment fibers. The findings of our study on the content of food additives in domestic and foreign products showed that the most commonly used food additives were monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R. Recently, the growing use of monosodium glutamate, a well-known food additive (also used in baby food product) and a component of some vaccines is a cause for concern due to its potential impact on human health. It is difficult to find semi-finished or finished products made industrially, which would not have the above additive. A group of Ukrainian researchers have studied the structural and functional changes in the rat large intestine wall under the effect of monosodium glutamate. The findings of the studies have shown that long-term daily consumption of monosodium glutamate, even in safe doses, leads to morphological changes in the colon wall in the form of focal inflammatory changes of the mucous membrane, blood circulation disorders in the intestinal wall, occurrence of erosive ulcers and dysplastic changes. In Ukraine, the food additive E-250 (sodium nitrite) is widely used as a color retainer in the manufacturing of meat products. Chronic exposure to sodium nitrite provokes the development of oxidative stress (increased 2,3-bisphosphoglyceric acid), inflammation (elevated interleukin-1-beta, which, in turn, causes a dramatic rise of iNOS activity), the development of endothelial dysfunction (increased von Willebrand factor). Ponceau 4R is a colorant of synthetic origin, which has a bright red color. It opens a whole palette of shades: yellow mixed with orange colorants gives brown, and when mixed with blue colorant, Ponceau gives a purple color. No natural colorant has been found to date, demonstrating a problem to be investigated in the future. Noteworthy, although necessary, these substances are responsible for the high frequency of allergic reactions. Current scientific publications elucidate the outcomes of the effects of various food additives on organs and systems; however, insufficient data have been found to date, as previous studies were based on the effects of food additives alone, which does not reveal the full picture, as in practice manufacturers use them in combination.Документ The impact of the complex food additives on the glandular apparatus of the rat’s duodenal mucosa(Полтавський державний медичний університет, 2021) Bilash, V. P.; Grygorenko, A. S.; Yeroshenko, G. A. ; Shevchenko, K. V.; Lysachenko, O. D.; Zviaholska, I. M.; Tymoshenko, Yu. V.; Khilinska, T. V.; Білаш, Валентина Павлівна; Григоренко, Альона Сергіївна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Лисаченко, Ольга Дмитрівна; Звягольська, Ірина Миколаївна; Тимошенко, Юлія Володимирівна; Хілінська, Тетяна ВолодимирівнаThe effect of a complex of food additives of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R on the state of the crypt of the mucosa of the duodenum of rats in the early stages of the experiment leads to a decrease in mean morphometric values of crypt body components, which subsequently leads to disorders of microcirculation in blood vessels, the development of hypoxia and the occurrence of an inflammatory reaction. As a result, increasing dystrophic changes in the cells of the epithelium of the intestinal glands develop, which is manifested by a decrease in the average values of the quantitative indicator of the cellular composition of the epithelium of the crypts. Further, as a result of compensatory-restorative reactions, complete recovery does not occur, which is confirmed by a decrease in the mean values of the metric values of the crypt body with decreasing epithelial cell height, against a decrease in epithelial cell composition and local immunity during the experiment.