Перегляд за Автор "Koka, V. M."
Зараз показуємо 1 - 8 з 8
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Features of the structure of the epithelium of the mucous membrane of the tongue under the effect of complex of food additives in the experiment(Полтавський державний медичний університет, 2022) Koka, V. M.; Starchenko, I. I.; Mustafina, G. M.; Roiko, N. V.; Filenko, B. M.; Proskurnia, S. A.; Кока, Володимир Миколайович; Старченко, Іван Іванович; Мустафіна, Галія Міркатівна; Ройко, Наталія Віталіївна; Филенко, Борис Миколайович; Проскурня, Сергій АнатолійовичThe paper was aimed at the study of the features of the structural organization of the covering epithelium of the mucous membrane of dorsal surface of the tongue of albino rats under the conditions of consumption of complex of food additives, supplemented into the ration, for 4 weeks. The study was performed on 30 outbred albino rats, both male and female, weighing 204±0.67 g. The standard ration of the experimental animals was supplemented with a complex of food additives: monosodium glutamate, Ponceau 4R and sodium nitrite for 1 and 4 weeks. The analysis of the structure of the epithelium of the mucous membrane of the tongue was performed on the conventional histological specimens and semi-thin sections. It has been established that consumption of complex of food additives supplemented into the standard ration of white rats for 4 weeks leads to a progressive thickening of the stratified squamous epithelium of the entire dorsal surface of the tongue and is accompanied by hydropic dystrophy, acanthosis, hyperkeratosis, focal stratification disorder.Документ Structural and functional changes of rat kidney damage in the experimental burn disease(Полтавський державний медичний університет, 2022) Nikolenko, D. Ye.; Babenko, V. I.; Fylenko, B. M.; Royko, N. V.; Koka, V. M.; Zadvornova, A. P.; Ніколенко, Дмитро Євгенійович; Бабенко, Вікторія Ігорівна; Филенко, Борис Миколайович; Ройко, Наталія Віталіївна; Кока, Володимир Миколайович; Задворнова, Анна ПетрівнаВ статті досліджуються закономірності морфологічних змін моделі опікової хвороби на основі вивчення структурно-фукціональних рівнів пошкодження нирок щурів від локального термічного опіку шкіри та можливості їх регенераторної спроможності в експерименті. Морфологічне дослідження проведене на тканині нирок щурів, що зазнали термічної травми шкіри водою в експерименті (15 білих щурів-самців репродуктивного віку). Щурів виводили з експерименту згідно правил для піддослідних тварин через 24 години після початку експерименту та на 7 добу. Світлооптична мікроскопія гістологічних зрізів тканини нирок проводилась після забарвлення гематоксиліном та еозином за стандартними методиками та додатково використовували забарвлення пікрофуксином за методикою Ван-Гізон. В кінці 1 доби спостерігали запустіння судин кіркового шару і виражене повнокрів’я мікроциркуляторного русла мозкового шару з вогнищевими крововиливами. Спостерігалася дистрофія та десквамацією подоцитів, ендотеліоцитів та фрагментацією базальної мембрани капілярів клубочків. При забарвленні тканини нирки пікрофуксином за Ван-Гізон виявлено, що волокнисті елементи сполучної тканини носять фрагментарний характер. Просвіти частини канальців мозкового шару надмірно розтягнуті з вогнищами тубулорексису. В цитоплазмі нефротелію спостерігається гідропічна дистрофія та вакуолізація ядер з ділянками фокального колікваційного некрозу. Після семи діб опікової хвороби спостерігається покращення гемодинаміки в більшості ниркових тілець кіркової речовини, повної регенерації капілярів з відновленням фільтраційної функції, а також неповна регенерація у вигляді рубцювання в ниркових тільцях. Відновлення кровопостачання паренхіми нефронів супроводжується повною регенерацією епітелію канальців кіркової та мозкової речовини. Встановлено, що перша доба впливу опікової травми супроводжується гіпоксією тканини нирок, юкстамедулярним шунтуванням кровотоку та морфологічними альтеративними змінами ниркових клубочків та канальців. На 7-му добу відмічаються явища регенерації пошкоджених структур при збереженні запальної реакції в цих ділянках.Документ Морфометрична характеристика структурних компонентів язика білих щурів в нормі(Полтавський державний медичний університет, 2020) Кока, Володимир Миколайович; Кока, Владимир Николаевич; Koka, V. M.Метою дослідження було отримання сукупності морфометричних даних, що характеризують особливості будови різних відділів язика білих щурів. Встановлено, що основу язика білих щурів складає посмугована м’язова тканина. М’язи язика розділені видимою при малих збільшеннях світлового мікроскопу відносно товстою, сполучнотканинною перетинкою на праву і ліву половини. Більш тонкі пучки пухкої сполучної тканини відмежовують окремі м’язи, орієнтовані в трьох взаємноперпендикулярних площинах. Найбільш тонкі прошарки пухкої сполучної тканини вкривають пучки м’язових волокон. В прошарках сполучної тканини розташовані кровоносні судини і пучки нервових волокон. Частка м'язових волокон в язиці білих щурів складає 59,1% об'єму, 40,9% відповідно припадає на сполучну тканину. Середня товщина м'язових волокон помітно відрізняється в різних відділах язика. Так, в ділянці кінчика цей показник мінімальний і становить 18,9±3,0 мкм. В ділянці тіла середня товщина м'язових волокон значно більша – 25,14±2,87 мкм, в ділянці кореня цей показник складає 24,1±4,74 мкм. Відповідно до отриманих нами результатів, найбільшої товщини слизова оболонка досягає в ділянці кореня язика – 186±5,08 мкм, в ділянці тіла аналогічний показник становить 175±7,60 мкм, в ділянці кінчика товщина слизової оболонки булла найменшою і становила 166,1±5,08 мкм. Товщина багатошарового плоского епітелію суттєво не відрізнялась в різних відділах язика і відповідно становила: 130,5±6,54 мкм в ділянці кінчика, 128,7±6,48 мкм в ділянці тіла, 131,4±7,23 мкм в ділянці кореня. Висота ниткоподібних сосочків складає, в середньому 84±6,54 мкм, в ділянці кореня ниткоподібні сосочки відсутні. По всій довжині власної пластинки слизової оболонки зустрічаються лімфоцити, плазматичні клітини і клітинні елементи макрофагального – моноцитарного ряду. Найменша кількість зазначених клітин зустрічається в ділянці власної пластинки слизової оболонки кінчика язика, де середня їх кількість становить 21,1±4,38 в 5000 мкм2, в слизовій оболонці тіла і кореня зазначений показник майже не відрізняється між собою і становить 26,1±5,35 і 26,8±4,72 в 5000 мкм2 відповідно. Слизові слинні залози язика розташовані переважно в ділянці кореня і вздовж бічних поверхонь. Середній діаметр кінцевих відділів слизових залоз складає 55,7±2,89 мкм. В залозах зазначеного типу паренхіма займає 70%, а 30% відповідно припадає на стромальний компонент, представлений сполучною тканиною. Білкові слинні залози знаходяться поблизу жолобуватих сосочків і в товщі язика. Кінцеві відділи таких залоз представлені трубочками з вузьким внутрішнім просвітом, стінки яких утворені сероцитами – базофільними клітинами пірамідальної форми, з центрально розташованим ядром. Відповідно до отриманих даних, середній діаметр кінцевих відділів білкових залоз язика практично вдвічі менший за аналогічний показник в слизових залозах і відповідно становить 32,25±3,59 мкм. На долю паренхіми в білкових залозах припадає 75,9%, строма відповідно займає 24,1%. Висновки. 1. Структурна організація язика білих щурів принципово не відрізняється від аналогічної у людини, внаслідок чого цей вид лабораторних тварин корректно використовувати в експериментальному моделюванні патологічних процесів цього органу. 2. Процеси кератинізації в епітелії слизової оболонки язика білих щурів більш виражені в порівнянні з людиною, що пов'язано з характером харчування даного виду тварин. 3. Метричні параметри окремих структурних компонентів язика білих щурів мають суттєві відмінності в залежності від локалізації, що необхідно враховувати підчас трактування експериментальних даних.Документ Особливості будови малих слизових слинних залоз язика в умовах комбінованого впливу харчових добавок(Полтавський державний медичний університет, 2021) Кока, Володимир Миколайович; Кока, Владимир Николаевич; Koka, V. M.1) Введення в харчовий раціон піддослідних тварин комплексу харчових добавок впродовж 1 – 4 тижнів призводить до збільшення відносної кількості паренхіматозних компонентів за рахунок гіпертрофії кінцевих відділів слинних залоз. 2) Описані зміни в слинних залозах можуть бути наслідком стимуляції збільшеного слиновиділення комплексом харчових добавок.Документ Структурная организация кровеносного русла языка крыс в норме(Українська медична стоматологічна академія, 2020) Кока, Владимир Николаевич; Старченко, Иван Иванович; Филенко, Борис Николаевич; Ройко, Наталия Виталиевна; Дзямко, Андрей Андреевич; Мустафина, Галия Миркатовна; Кока, Володимир Миколайович; Старченко, Іван Іванович; Филенко, Борис Миколайович; Ройко, Наталія Віталіївна; Дзямко, Андрій Андрійович; Мустафіна, Галія Міркатівна; Koka, V. M.; Starchenko, I. I.; Filenko, B. M.; Roiko, N. V.; Dziamko, A. A.; Mustafina, G. M.На теперішній час відомо, що на морфологічну будову слизової оболонки язика суттєвий вплив чинить стан внутрішніх органів, який проявляється опосередковано через нервову та кровоносну системи. Останнє, в свою чергу, обумовлює необхідність детального вивчення будови судинної системи язика. Метою роботи було вивчення особливостей будови кровоносного русла язика інтактних білих щурів. Дослідження виконано на 10 безпородних білих щурах обох статей, масою 204±0,67 г. Всі дослідження було проведено у відповідності до норм біоетики і етичних принципів роботи з піддослідними тваринами. З препаратів язика були виготовлені традиційні парафінові та напівтонкі зрізи, які досліджувались за допомогою світлового мікроскопу. Проведеними дослідженнями встановлено, що кровоносне русло язика білих щурів за загальним характером структурної організації принципово подібне будові у людини. В кровоносному руслі язика білих щурів є можливим виділити дві відносно автономні асоціації кровоносних мікросудин. Перша представлена капілярною сіткою розташованою серед м'язів язика, що забезпечують трофіку останніх та малих слинних залоз язика. Друга локалізується у власній пластинці слизової оболонки і, в свою чергу, поділяється на розташовану в сполучнотка нинних сосочках поверхневу капілярну сітку, основне призначення якої є опосередковане забезпечення трофічних процесів багатошарового плоского зроговіваючого епітелію і глибоку капілярну сітку, що забезпечує кровопостачання сполучної тканини власної пластинки. Мікроциркуляторне русло слизової оболонки язика білих щурів має помітні відмінності метричних параметрів в ділянці верхівки, тіла та прикореневих відділів, що необхідно враховувати при інтерпретації експериментальних досліджень.Документ Структурні особливості малих слинних залоз язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті(Полтавський державний медичний університет, 2022) Кока, Володимир Миколайович; Старченко, Іван Іванович; Ройко, Наталія Віталіївна; Филенко, Борис Миколайович; Мустафіна, Галія Міркатівна; Koka, V. M.; Starchenko, І. I.; Roiko, N. V.; Fylenko, B. M.; Mustafina, G. M.При певних умовах деякі харчові добавки чинять негативний вплив на стан органів травної системи. Морфо-функціональні зміни в малих слинних залозах різних типів при введенні в раціон харчових добавок вивчено недостатньо. Мета роботи: вивчення в експерименті особливостей будови слизових і білкових малих слинних залоз язика після комбінованого впливу глютамат натрію, нітриту натрію, понсо 4R. в динаміці впродовж 4 тижнів. Матеріали і методи: Дослідження виконано на 30 безпородних білих щурах. Тварини експериментальних груп додатково до стандартного раціону отримували комбінацію харчових добавок - глутамат натрію, понсо 4R, нітрат натрію впродовж 1 і 4 тижнів. Тварин виводили з експерименту шляхом передозування тіопенталового наркозу. З препаратів язика виготовляли гістологічні мікропрепарати і напівтонкі зрізи за загальноприйнятими методиками. Результати. Середній діаметр кінцевих відділів слизових слинних залоз язика інтактних тварин склав 55,7±2,89 мкм. У залозах даного типу на частку паренхіми припадало 70%, а 30% становила строма. Середній діаметр секреторних відділів білкових слинних залоз язика інтактних тварин становив 32,25±3,59 мкм. На частку паренхіми в білкових слинних залоз язика припало 75,9%, відповідно строма становила 24,1%. Через 4 тижні після введення в раціон лабораторних тварин комплексу харчових добавок в слизових слинних залозах значно збільшилася відносна кількість паренхіматозного компонента - 91,0±0,30% (p = 0,01), а стромального зменшилась - 9,09±0,26% (p = 0,01). Мало місце збільшення середнього діаметра ацинусів - 62,44±0,96 мкм (p = 0,01). У білкових залозах спостерігалася схожа тенденція. На частку паренхіматозного компонента припадало 86,3 ± 1,13%, на частку строми - 13,67±1,13%. Середній діаметр ацинусів склав 29,63±0,96 (p = 0,03) мкм. Висновки. Введення в раціон лабораторних тварин комплексу харчових добавок (глутамату натрію, понсо 4R, нітрату натрію) впродовж 4 тижнів призводить до збільшення в слинних залозах язика відносної кількості паренхіматозного компонента, що відбувається за рахунок гіпертрофії кінцевих відділів. Описані процеси більш виражені в слизових слинних залозах язика, ніж в білкових.Документ Сучасні погляди на функціональну морфологію слизової оболонки язика та її зміни за умов соматичних захворювань та впливу окремих екзогенних полютантів(Українська медична стоматологічна академія, 2019) Кока, Володимир Миколайович; Старченко, Іван Іванович; Мустафіна, Галія Міркатівна; Ройко, Наталія Віталіївна; Кока, Владимир Николаевич; Старченко, Иван Иванович; Мустафина, Галия Миркатовна; Ройко, Наталия Виталиевна; Koka, V. M.; Starchenko, I. I.; Mustafina, H. M.; Royko, N. V.В роботі на підставі аналізу сучасних наукових літературних джерел викладені данні стосовно будови та функціональних особливостей слизової оболонки язика. Визначені ланки місцевого імунітету, в забезпеченні якого приймають участь структурні компоненти слизової оболонки язика. Перераховані основні патоморфологічні зміни язика за умов захворювань внутрішніх органів та систем, таких як запальні хвороби шлунково-кишкового тракту, хвороби наднирників та щитоподібної залози, пухлинні захворювання системи крові. Наведені експериментальні данні щодо негативного впливу на стан слизової оболонки язика окремих типів стоматологічних матеріалів, зокрема таких що містять амальгаму, похідні акрилової та метакрилової кислот. Значна увага в роботі приділяється змінам язика, які виникають під впливом патогенних факторів довкілля, таких як радіаційне опромінювання, надлишок фтору, термічні та хімічні опіки. Обґрунтовано необхідність детального експериментального дослідження структурно-функціональних особливостей слизової оболонки язика за умов ізольованого та комбінованого впливу поширених харчових добавок, негативні наслідки систематичного вживання яких експериментально та клінічно доведено для окремих органів та систем людини та піддослідних тварин.; In the work on the basis of the analysis of modern scientific literary sources the data concerning the structure and functional features of the mucous membrane of the tongue are presented. Links to local immunity, in which the structural components of the mucous membrane of the tongue are involved, are identified. The main pathomorphological changes of the tongue in the conditions of diseases of the internal organs and systems, such as inflammatory diseases of the gastrointestinal tract, diseases of the adrenal glands and thyroid gland, tumors of the blood system are listed. Experimental data on the negative effect on the mucous membrane of the tongue of certain types of dental materials, including those containing amalgam, derivatives of acrylic and methacrylic acids, are presented. Much attention is paid to changes in the tongue that occur under the influence of pathogenic environmental factors such as radiation, excess fluorine, thermal and chemical burns. The necessity of a detailed experimental study of the structural and functional features of the mucous membrane of the tongue under the conditions of isolated and combined exposure of common food additives, the negative effects of which are systematically used experimentally and clinically for individual organs and systems of humans and experimental animals, is substantiated.Документ Сучасні уявлення про вплив окремих харчових добавок на організм людини(Українська медична стоматологічна академія, 2021-03-21) Мустафіна, Галія Міркатівна; Старченко, Іван Іванович; Лукачіна, Євгеній Іванович; Кока, Володимир Миколайович; Черняк, Валентина Володимирівна; Мустафина, Галия Миркатовна; Старченко, Иван Иванович; Лукачина, Евгений Иванович; Кока, Владимир Николаевич; Черняк, Валентина Владимировна; Mustafina, G. M.; Starchenko, I. I.; Lukachina, E. I.; Koka, V. M.; Cherniak, V. V.В роботі на підставі аналізу сучасних наукових джерел викладені дані щодо впливу харчових доба- вок на організм людини. Розкрито значення самого терміну "харчові добавки", приділено увагу істо- рії створення та застосування харчових добавок, описані відмінності натуральних та синтетич- них харчових добавок. Згідно даних літератури, більшість харчових добавок, які застосовуються в сучасній кулінарії можна вважати цілком безпечними. Нешкідливість харчових добавок визначається на основі широких порівняльних досліджень, і використання харчових добавок заборонено, якщо вони не пройшли перевірку і не отримали схвалення відповідних органів. Натомість, у міру розвитку аналітичних методів, появи нових експериментальних даних, питання можливості негативного впливу тієї чи іншої добавки на окремі органи та системи людини може переглядатися. Зокрема, окремі харчові добавки, які раніше вважалися нешкідливими, наприклад Е 240, Е 121 в теперішній час визнані занадто небезпечними і заборонені до використання. Доведено, що харчові добавки, нешкідливі для однієї людини, можуть мати негативний вплив на організм іншої. Тому рекоменду- ється по можливості обмежити вживання харчових добавок дітям, літнім людям та особам, схиль- ним до алергічних реакцій. В статті детально описані результати експериментальних дослі- джень щодо негативного впливу конкретних добавок, зокрема понсо 4R, нітриту натрію та глу- тамату натрію на окремі внутрішні органи. Акцентується увага на групі харчових добавок - сполук азоту, внаслідок біотрансформації яких в організмі утворюються нітрити. Надлишок останніх, в свою чергу, на думку окремих дослідників, можуть провокувати розвиток злоякісних новоутворень в різних органах, в першу чергу у термінальних відділах товстої кишки. Таким чином, впливу різних комбінацій харчових добавок на морфо-функціональний стан внутрішніх органів, в першу чергу травної системи потребує подальшого детального дослідження.