Логотип репозитарію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
Логотип репозитарію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Mamai, O. V."

Зараз показуємо 1 - 12 з 12
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Characteristics of metric parameters of the ileum wall in rats under long-term complex influence of chemical food additives
    (Полтавський державний медичний університет, 2023-08-03) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Mamai, O. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Мамай, Олександр Володимирович
    It has been experimentally proven that chemical food additives can cause changes in the morphological structure of various internal organs, including the digestive system. To date, data on the complex effects of these substances on the ileum are rather limited. It justified the aim of the study, which was to investigate changes in the intestinal wall after long-term administration of a complex of chemical food additives, including monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4R. In this study, using histological and morphometric methods of research, we determined the dynamic changes in the overall average wall thickness and its separate layers. It was found that the ileum of rats of both the control group (receiving saline) and the experimental groups (receiving a complex of chemical food substances for 1, 4, 8, 12, 16, and 20 weeks) is represented by serosa, muscular layer, submucosa and mucosa. It has been established that changes occur for up to 8 weeks due to hyperhydration of connective tissue and pericellular oedema of the structural components of all layers. However, starting from week 12, there are signs of irreversible changes that progress to week 20 and manifest as dystrophic changes with subsequent atrophy of the ileal wall, confirmed by a decrease in all indicators. Thus, with their prolonged administration, chemical food additives disrupt the protective and adaptive mechanisms of the ileum. Експериментально доведено, що хімічні харчові добавки можуть викликати зміни морфологічної будови різних внутрішніх органів, зокрема травної системи. На сьогодні, дані щодо комплексного впливу цих речовин на клубову кишку є досить обмеженими. Це й обґрунтувало мету дослідження, яка полягала у вивченні змін кишкової стінки при тривалому введенні комплексу хімічних харчових добавок, зокрема глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R. У роботі, за допомогою гістологічного та морфометричного методів дослідження, було проведено визначення динамічних змін показників загальної середньої товщини стінки та окремих її оболонок. Було встановлено, що клубова кишка щурів як контрольної групи (отримувала фізіологічний розчин), так і експериментальних груп (отримували комплекс хімічних харчових речовин протягом 1, 4, 8, 12, 16, 20 тижнів) представлена серозною, м’язовою, підслизовою та слизовою оболонками. Встановлено, що до 8 тижня виникають зміни обумовлені гіпергідратацією сполучної тканини та перицелюлярним набряком структурних компонентів усіх оболонок. Але починаючи з 12 тижня з’являються прояви необоротних змін, які прогресують до 20 тижня та проявляються у вигляді дистрофічних змін з подальшою атрофією стінки клубової кишки, що підтверджується зменшенням всіх показників. Таким чином, хімічні харчові добавки при їх тривалому введенні порушують захисні та адаптаційні механізми клубової кишки.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Comparative assessment of morphometric parameters of structural elements of crypts of the cecum using surgical threads polyglactin-910 and polycaprolactone modified with l- arginine in the experiment
    (WHO Office in Azerbaijan, 2025-01-30) Pronina, O. M.; Bilash, S. M.; Kobeniak, M. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Kononov, B. S.; Oleksiienko, V. V.; Mamai, O. V.; Проніна, Олена Миколаївна; Білаш, Сергій Михайлович; Кобеняк, Микола Миколайович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Коптев, Михайло Миколайович ; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Кононов, Богдан Сергійович; Олексієнко, Владислав Віталійович; Мамай, Олександр Володимирович
    The article presents a research study conducted to comparatively examine the effects of synthetic absorbable polyglactin-910 sutures and a novel suture material, polycaprolactone modified with L-arginine (PCL-MA), on the morphometric parameters of the crypts in the mucosa of the cecum under experimental conditions. Surgical interventions were performed on 65 sexually mature outbred domestic rabbits aged 9-10 months and weighing (2.62±0.21) kg, which were divided into three groups: control and two experimental groups (the first one using PG-910 surgical thread and the second one using surgical thread PCL-MA). After the surgical intervention, the condition of the wound and the formed scar were studied on days 3, 7, 14, 21, 30, and 60. The morphometric method was used to analyze quantitative changes in the structural components of crypts in the cecum's perivulnar area in the experiment's dynamics. Statistically, the reliability of these quantitative changes was established. As a result of the study, it was found that when PCL-MA is used for suturing a wound defect, the functioning of the structural components of the crypts in the mucosa of the perivulnar area of the cecum is faster on average by 7 days than when using PG-910.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Immunohistochemical characterization of mucosal glands of the human frontal sinus septum mucosa in normal state
    (WHO Office in Azerbaijan, 2023) Pronina, O. M.; Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Kononov, B. S.; Oliinichenko, Ya. O.; Donchenko, S. V.; Oleksiienko, V. V.; Mamai, O. V.; Проніна, Олена Миколаївна; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказнікова, Ангеліна Валеріївна; Кононов, Богдан Сергійович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Донченко, Світлана Владиславівна; Олексієнко, Владислав Віталійович; Мамай, Олександр Володимирович
    The immunohistochemical characteristics of the glands of the mucous membrane of the septum of the human frontal sinus were studied in normal conditions. The study was conducted on 120 preparations of the glands of the mucous membrane of the septum of the frontal sinus in 52 corpses of people of both sexes aged from 30 to 87 years who died from causes not related to the pathology of the paranasal sinuses. Our study used such methods as collecting material from corpses and the subsequent method of preparing the material for histochemical studies, serial semi-thin sections, and immunohistochemical analysis. According to an immunohistochemical study, it was established that in the stroma of the septal glands, there are CD 3-positive cells, which are elements of the local protective barrier, as well as a large number of periacinar T-lymphocytes. The number of CD 20-positive cells is negligible in the periacinar connective tissue of the septum. The number of B lymphocytes in the periductal stroma was significant. Many plasma cells were identified in the periacinar stroma of both protein and mucous glands of the mucous membrane of the human frontal sinus. The cells formed chains of 10-12 cells along the basement membrane. The number of CD 138-positive cells in the periductal connective tissue was lower compared to the periacinar tissue.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Morphological characterization of the average indices of the subcapsular part of the spleen trabeculae during administration of a complex of chemical food additives at the early stages of experimental studies
    (2025-01-30) Mamai, O. V.; Bilash, S. M.; Pronina, O. M.; Hrechka, V. V.; Mazur, B. R.; Мамай, Олександр Володимирович; Білаш, Сергій Михайлович; Проніна, Олена Миколаївна; Гречка, Віталій Вікторович; Мазур, Богдан Русланович
    The food industry has experienced profound transformations over the past centuries. These advancements are primarily driven by large-scale production and distribution processes, fundamentally relying on innovative methods of food manufacturing and preservation. Central to modern food techno logies is the incorporation of food additives, which not only enhance the sensory qualities of food products but also significantly simplify storage, prolong shelf life, and facilitate product distribution for producers and food enterprises. Nevertheless, the simultaneous use of multiple food additives may induce specific morphological alterations in internal organs, particularly those associated with the immune system, potentially affecting their functional capacity. Consequently, investigating potential structural modifications in the connective tissue framework of the spleen – a critical organ in immune system development – is of considerable importance. Understanding these changes is essential to prevent spleen dysfunction and maintain its structural and functional integrity, thereby addressing a significant concern in contemporary medical research.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Remodeling of the structural components of the capsule and glomerular zone of the adrenal glands cortex of white rats under the influence of a complex of food additives at the late terms of the experimental study
    (Official Journal of the Scientific Society of Anatomists, Histologists, Embryologists and Topographic Anatomists of Ukraine, 2024) Donchenko, S. V.; Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pronina, O. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Oleksiienko, V. V.; Mamai, O. V.; Донченко, Світлана Владиславівна; Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Проніна, Олена Миколаївна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олексієнко, Владислав Віталійович; Мамай, Олександр Володимирович
    With food additives, we can add flavour to food, extend its shelf life, and make it look good. However, even small amounts of these additives can lead to diseases of various organs and systems. The aim of our work is to establish metrics and morphological changes in the structure of the capsule and the glomerular zone of the cortex of the adrenal glands of rats at the later stages of the experimental study under the conditions of consumption of a complex of food additives: monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R. The control group of rats consumed oral drinking water and saline. The rats of the experimental groups were orally administered once a day with a 10 % solution of sodium nitrite (E250), sodium glutamate (E621) or Ponceau 4R. The dosages of food additives were two times lower than the permissible norm in food. The rats were withdrawn from the experiment after 8, 12 and 16 weeks. The adrenal glands were removed for the study. Paraffin sections were stained with hematoxylin and eosin, and semi-thin sections with toluidine blue, and examined using a light microscope Biorex with a digital microphoto attachment DSM 900. Ultrathin sections were examined in a TEM-125 K electron microscope. For morphometric analysis, the structure of the capsule and the glomerular zone of the cortex of the adrenal glands of rats at the later stages of the experimental study was studied. The study results were analysed using the software package "InStat". At the late stages of the experimental study, the adrenal capsule underwent irreversible changes. The average thickness of the adrenal connective tissue capsule decreased by the end of the 16th week of the experimental research. Similarly, the average thickness of the cortex decreased with each subsequent week relative to the control values, indicating significant structural and functional disorders. The average thickness of the glomerular zone of the adrenal cortex periodically changed as a compensatory reaction in response to the administration of a complex of food additives to rats. The phenomena of nucleus pyknosis and sludge syndrome were detected, which indicated compensatory and adaptive processes at the microscopic level. The analysis of electron micrographs revealed destroyed granular endoplasmic reticulum cisternae and mitochondrial remnants. Thus, it has been established that using a complex of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R) directly affects the adrenal glands of rats. This effect causes structural changes in the cortex and medulla, causing alteration and hypertrophy of cells in these areas. Additionally, hyperhydration of the connective tissue stroma and compensatory-restorative reactions aimed at transcription factors and internal mechanisms of nitric oxide formation were recorded. Завдяки харчовим добавкам ми можемо додавати їжі певних смакових властивостей, подовжувати термін її зберігання та робити її привабливою на вигляд. Проте, навіть невеликі кількості цих добавок можуть призвести до захворювань різних органів та систем. Мета нашої роботи - встановити метричні та морфологічні зміни структури капсули та клубочкової зони кіркової речовини надниркових залоз щурів на пізніх етапах експериментального дослідження за умов вживання комплексу харчових добавок: глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R. Контрольна група щурів вживала перорально питну воду та фізіологічний розчин. Щурам дослідних груп 1 раз на добу перорально вводили 10 % розчин нітриту натрію (Е250), глутамату натрію (Е621) або Понсо 4R. Дозування харчових добавок були у 2 рази меншими, ніж допустима норма у харчових продуктах. Через 8, 12 і 16 тижнів щурів виводили з експерименту. Для дослідження вилучали надниркові залози. Виготовлені парафінові зрізи забарвлені гематоксиліном і еозином, а напівтонкі зрізи - толуїдиновим синім, вивчали за допомогою світлового мікроскопа Віоrex з цифровою мікрофотонасадкою DСМ 900. Ультратонкі зрізи досліджували в електронному мікроскопі ПЕМ-125 К. Для морфометричного аналізу вивчали структуру капсули та клубочкової зони кіркової речовини надниркових залоз щурів на пізніх етапах експериментального дослідження. Статистичний аналіз результатів дослідження проводили з використанням програмного пакета "InStat". Встановлено, що на пізніх термінах експериментального дослідження капсула надниркових залоз зазнала незворотних змін. Середній показник товщини сполучнотканинної капсули надниркових залоз зменшувався до кінця 16 тижня експериментального дослідження. Аналогічно показник середньої товщини кіркової речовини із кожним наступним тижнем зменшувався відносно контрольних значень, що свідчило про значні структурні та функціональні порушення. Середній показник товщини клубочкової зони кіркової речовини надниркових залоз періодично змінювався, як компенсаторна реакція у відповідь на введення щурам комплексу харчових добавок. Виявлені явища пікнозу ядер, сладж-синдрому, що свідчило про компенсаторно-пристосувальні процеси на мікроскопічному рівні. Під час аналізу електронограм зафіксовані зруйновані цистерни гранулярної ендоплазматичної сітки та залишки мітохондрій. Таким чином, встановлено, що вживання комплексу харчових добавок (глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R) має безпосередній вплив на надниркові залози щурів. Цей вплив викликає структурні зміни в кірковій та мозковій речовині, спричиняючи альтерацію та гіпертрофію клітин цих зон. Додатково зафіксовано гіпергідратацію сполучнотканинної строми та компенсаторно-відновлювані реакції, спрямовані на транскрипційні фактори та внутрішні механізми утворення оксиду азоту.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Remodeling of the structural components of the spleen capsule in rats under the influence of a complex of chemical food additives
    (Полтавський державний медичний університет, 2023-07-13) Mamai, O. V.; Bilash, S. M.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Hrechka, V. V.; Мамай, Олександр Володимирович; Білаш, Сергій Михайлович; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Гречка, Віталій Вікторович
    The spleen, although often underestimated, is a particularly important component of the immune system, which some scientists call the “forgotten” organ. Its importance and role, in our opinion, are undoubtedly necessary for maintaining and regulating the body's immunogenic and protective processes. The spleen plays a key role not only as a universal organ of hematopoiesis in the fetus and ensures the constancy of blood composition and properties, but also as a crucial organ in the process of antigen-dependent differentiation of T- and B-lymphocytes. In addition, the state of the spleen's connective tissue capsule, which is an integral part of the musculoskeletal system, requires further study to understand the pathophysiological mechanisms of the effect of a complex of chemical food additives on the biological structures of the immune system, which was the purpose of the study. In this study, using histological and morphometric methods of research, the overall average thickness of the spleen connective tissue capsule was determined. It was found that the introduction of a complex of food chemical additives to white experimental rats leads to thinning and destruction of the connective tissue capsule in the early stages and to a significant thickening of the capsule in the later stages due to hyperhydration of the amorphous substance and destruction and swelling of the fibrous component. Селезінка, хоч і часто недооцінювана, є особливо важливою складовою імунної системи, яку деякі науковці називають «забутим» органом. Її значення та роль, на нашу думку, безперечно необхідні для підтримання та регуляції імуногенних та захисних процесів організму. Селезінка відіграє ключову роль не тільки як універсальний орган гематопоезу у плода і забезпечує сталість складу та властивостей крові, але й як вирішальний орган у процесі антигензалежної диференціації Т- і В-лімфоцитів. До того ж стан сполучнотканинної каспули селезінки, яка є складовою частиною опорно-скоротливого апарату, потребує додаткового вивчення для розуміння патофізіологічних механізмів впливу комплексу хімічних харчових добавок на біологічні структури імунної системи, що й стало метою дослідження. У роботі, за допомогою гістологічного та морфометричного методів дослідження, було проведено визначення загальних середніх показників товщини сполучнотканинної капсули селезінки. Встановлено, що введення комплексу харчових хімічних добавок білим експериментальним щурам призводить на ранніх етапах до стоншення та деструкції сполучнотканинної капсули а на пізніх термінах до значного потовщення капсули за рахунок гіпергідратації аморфної речовини та деструкції і набухання волокнистого компоненту.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Remodelling of morphological and functional parameters of the gums and elements of the haemomicrocirculatory bed under the influence of food additives complex
    (Полтавський державний медичний університет, 2023-08-15) Bilash, S. M.; Oleksiienko, V. V.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Mamai, O. V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олексієнко, Владислав Віталійович; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Мамай, Олександр Володимирович
    Nowadays, food additives are widespread in the food industry. This is not only due to the fact that they greatly improve the taste of products but also because they allow products to be stored for a longer period of time. Unfortunately, they have many negative properties that manifest themselves only after a certain period of time. The experiment aimed to identify the effects of various food additives on the gums and changes in their composition. The study found that the impact of a complex of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R) on the microvasculature of the gums of rats causes a violation of haemodynamic conditions, and over time a violation of the blood supply to the gums. Morphological changes of microvessels are observed mainly from the fourth week of the experiment and are characterised by vasodilation or vasoconstriction, the formation of erythrocyte aggregates, which leads to significant pathological changes in the structural organisation of the gums and blood supply to the gums as an integral organ of the oral cavity. В наші часи харчові добавки широко поширені в харчовій промисловості. Це пов'язано не тільки з тим, що вони сильно поліпшують смаковівластивості продуктів, але і тому, що вони дозволяють зберігати продукти протягом більш тривалого періоду часу. На жаль, вони мають безліч негативних властивостей, які проявляються лишечерез певний період. Експеримент мав на меті виявити вплив різних харчових добавок на ясна та зміни їх складу. У ході дослідження було виявлено, що дія комплексу харчових добавок (глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R) на мікросудини ясен щурів викликає порушення гемодинамічних умов, а з часом – порушення кровозабезпечення ясен. Морфологічні зміни мікросудин спостерігаюся переважно із четвертого тижня експерименту і характеризуються вазодилятацією або вазоконстрикцією, утворенню еритроцитарних агрегатів, що призводить до суттєвих патологічних змін у структурній організації ясен та кровозабезпечення ясен, як цілісного органа ротової порожнини.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    State of the autonomous nervous system and stress at outpatient appointment of dental-surgeon's patients with syncopathic conditions
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Mamai, O. V.; Bilash, S. M.; Boiko, D. I.; Svyryda, O. S.; Oleksiienko, V. V.; Kopytko, N. S.; Kolomiiets, S. V.; Мамай, Олександр Володимирович; Білаш, Сергій Михайлович; Бойко, Дмитро Іванович; Свирида, Олександр Сергійович; Олексієнко, Владислав Віталійович; Копитько, Назар Станіславович; Коломієць, Світлана Веніамінівна
    t. In clinical practice, a dental surgeon encounters a wide range of emergencies, including epileptic seizures, cardiac arrest, fainting (or syncope), and others. At the same time, syncope is often overlooked against the background of more severe and dangerous conditions. The aim is to assess the level of perceived stress and the state of the autonomic nervous system in outpatients of a dental surgeon at the beginning of the appointment, depending on the further development of syncope. We conducted a pilot prospective study that included 33 outpatients of a dental surgeon, who were divided into 2 groups: group 1 – patients who developed syncope (n=11); group 2 – patients who did not develop syncope during the visit to the clinic (n=22). During the medical history, patients were asked to complete a questionnaire to assess perceived stress (PSS-10). Every patient received a hemodynamic assessment that included measuring their blood pressure and pulse, determining the Kerdo Index, and examining their autonomic nervous system by checking for demographism. The amount of time spent in the queue was also documented. If a patient fainted, emergency care was immediately given.There were no significant differences in gender, age, diagnosis, or wait time between patients in both groups. There were no statistically significant differences between the groups of patients in terms of perceived stress. A statistically significant higher Kerdo index was found in group 1 with a tendency to sympathicotonia. Conclusions. Thus, we have determined that it is the increased activity of the sympathetic nervous system before an outpatient visit to a dental surgeon, rather than the subjective level of perceived stress, that may be potentially associated with the likelihood of developing syncope, which requires more detailed research. Although syncopal states are generally considered benign, frequent episodes of syncope can harm the patient’s quality of life, morbidity, and compliance with the dentist. Therefore, for safe dental treatment, dentists need to know the state of the autonomic nervous system before treatment to ensure a better therapeutic alliance and treatment outcomes
  • Ескіз недоступний
    Документ
    The effect of a complex of food additives on cognitive functions and the speed of conditioned reflex formation
    (Azerbaijan Medscal Journal, 2024) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Donchenko, S. V.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Davydova, O. V.; Oliinichenko, M. O.; Bezeha, O. V.; Mamai, O. V.; Kopytko, N. S.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Проніна, Олена Миколаївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олійніченко, Марина Олександрівна; Безега, Олена Вікторівна; Мамай, Олександр Володимирович; Копитько, Назар Станіславович; Bilaş, S. M.; Oliyniçenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Donçenko, S. V.; Koptev, M. M.; Piroq-Zakaznikova, A. V.; Davıdova, O. V.; Oliyniçenko, M. O.; Bezeha, O. V.; Mamay, O. V.; Kopıtko, N. S.
    The article provides information about a research study conducted to establish changes in behavioral reactions of rats at different times of use of a complex of chemical food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R). The study was based on administering experimental laboratory rats subgroups for 1, 4, 8, 12, 16, and 20 weeks of a complex of food additives once a day orally. Cognitive function was determined by assessing the formation rate of a conditioned food-retrieval reflex in a complex maze. The assessment of the behavior of experimental animals in a complex maze showed that at the initial time of introducing a complex of food additives (up to week 8), the obtained results had positive dynamics, with values of p<0.05. All evaluated parameters had a negative trend from the 12th week of the experimental study. Significantly (p<0.05), the worst indicators were registered after the 20th week of the experimental 136 study. It was found that consumption of a complex of food additives leads to cognitive dysfunction in rats, which was characterised by impaired memory function as well as learning ability
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Вплив екзо- та ендогенних чинників на морфо-функціональний стан селезінки як важлива медико-соціальна проблема системи охорони здоров’я
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Мамай, Олександр Володимирович; Білаш, Сергій Михайлович; Грінько, Руслана Миколаївна; Mamai, O. V.; Grinko, R. M.; Bilash, S. M.
    За останнє століття, з моменту бурхливого розвитку людства як цивілізації, стан навколишнього середовища, як і умови повсякденного існування людини набули значущих змін. Захворювання селезінки займають важливу місце серед захворювань внутрішніх органів людини. Селезінка часто вважається «забутим органом» серед клініцистів і радіологів. Тим не менш, селезінка може бути залучена до різноманітних вроджених і набутих захворювань, що обумовлює актуальність вивчення впливу екзо- та ендогенних факторів на її морфофункціональний стан. Мета - провести аналіз літературних даних сучасних досліджень, опублікованих у науково-метричних базах Scopus, Web of Science, Google Scholar англійською й українською мовами та узагальнити отримані результати для виявлення ключових прогалин у відомих даних. Нами встановлено, що функції селезінки зосереджені на системному кровообігу, тому вона не має аферентних лімфатичних судин. Особливості архітектоніки селезінки були описані при старінні, хронічному стресі, депривації сну, під впливом електромагнітного випромінювання, радіаційного опромінення, глутамату натрію, нітриту натрію, фториду натрію. У судово-медичній практиці найбільш поширеною патологією селезінки вважається травма. Також відомо про зміни селезінки на фоні смерті від анафілаксії, утоплення та сепсису. Аутопсія селезінки відіграє важливу роль у токсикологічному дослідженні. У клінічній практиці хвороби селезінки розглядають зазвичай у структурі синдромів інших захворювань, проте основними клінічними змінами вважаються аспленія, спленомегалія та гіперспленізм. Таким чином сучасні літературні джерела вказують на вагому роль селезінки не лише в процесах імунної регуляції, а також і у підтримці гомеостазу організму шляхом участі у кровотворенні та реакції організму на стрес. Поряд з цим було виявлено численні дослідження, які вказують на вразливість селезінки до дії екзо- та ендогенних факторів, що проявляється аспленією, спленомегалією та гіперспленізмом. Зокрема, вагомий вплив на стан селезінки чинять глутамат натрію та нітрит натрію, однак даних про їх поєднані ефект, як і про дію Понсо 4R на селезінку не виявлено, що свідчить про актуальність дослідження впливу глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R у комплексі.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Професор Олена Миколаївна Проніна (До 65-річчя з дня народження)
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Білаш, Сергій Михайлович; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Кононов, Богдан Сергійович; Донченко, Світлана Владиславівна; Олексієнко, Владислав Віталійович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Мамай, Олександр Володимирович; Bilash, S. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Kononov, B. S.; Donchenko, S. V.; Oleksiienko, V. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Mamai, O. V.
    Співробітники кафедри анатомії з клінічною ана томією та оперативною хірургією, а також науковці Полтавського осередку НТ АГЕТ України щиро вітають Олену Миколаївну Проніну з 65-річним ювілеєм і бажають їй великого натхнення, успіхів у подальшій роботі, міцного здоров’я і жіночої чарівності.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Психологічний стан здобувачів вищої медичної освіти при наявності больового синдрому в шиї
    (Полтавський державний медичний університет, 2024-12) Шкодіна, Анастасія Дмитрівна; Мамай, Олександр Володимирович; Білько, Валерія Володимирівна; Климко, Дарія Олександрівна; Рамусь, Артем Михайлович; Мороховець, Галина Юріївна; Пінчук, Вікторія Анатоліївна; Дельва, Михайло Юрійович; Shkodina, A. D.; Mamai, O. V.; Bilko, V. V.; Klymko, D. O.; Ramus, A. M.; Morokhovets, H. Yu.; Pinchuk, V. A.; Delva, M. Yu.
    Біль у шиї - одне з найпоширеніших захворювань опорно-рухового апарату зі стандартизованою за віком поширеністю 27,0 на 1000 осіб у 2019 році, займає 4 місце у світі після захворювань спини, психічних розладів, включаючи депресію та залізодефіцитну анемію. Ця проблема тісно пов'язана з синдромом комп'ютерної шиї. Цей синдром проявляється як рання стадія дегенерації шийного відділу хребта через стрес, спричинений постійним нахилом голови під час роботи за комп'ютером або смартфоном. Дані сучасної літератури свідчать про тісний взаємозв'язок між здоров'ям людини і психоемоційної складової болю в шиї. Однак у більшості досліджень на глобальному та регіональному рівнях аналізується ця проблема з комплексом симптомів з боку опорно-рухового апарату, динаміка поширеності болю в шиї серед студентів медичних вищих навчальних закладів України не відстежується, аналіз літературних джерел показує брак інформації. Метою даного дослідження є аналіз специфіки психоемоційних станів, зокрема проявів симптомів тривоги та депресії, а також сприйняття рівня соціальної підтримки у випадку болю в шиї у студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах. Матеріали і методи. До дослідження було залучено 187 здобувачів другого рівня вищої медичної освіти очної форми навчання 1-6 курсів. Для проведення опитування застосовано інтернет-опитувальник, який включав паспортну частину і соціальні фактори болю в шиї, шкалу визначення соціальної підтримки, опитувальник для оцінки тривоги (GAD-7), опитувальник для оцінки депресії (PHQ-9) та шкалу оцінки рівня стресу (PSS-10), використано шкалу соціальної підтримки (SSS). Neck pain is one of the most prevalent musculoskeletal disorders, with an age-standardized prevalence of 27.0 per 1,000 people in 2019, ranking fourth globally after back diseases, mental disorders (including depression), and iron deficiency anemia. This issue is closely associated with computer neck syndrome, which represents the early stages of cervical spine degeneration due to the stress caused by prolonged head tilting while using a computer or smartphone. Current literature highlights a strong link between neck pain and the psycho-emotional component of health. However, most studies at both global and regional levels examine this problem as part of a broader set of musculoskeletal symptoms. Notably, there is a lack of monitoring on the prevalence of neck pain among medical university students in Ukraine, and a review of available literature reveals a significant gap in this area. The purpose of this study is to analyze the specifics of psychoemotional states, in particular the manifestations of anxiety and depression symptoms, as well as the perception of the level of social support in the case of neck pain among students studying at higher education institutions. Materials and methods. The study involved 187 applicants for the second level of higher medical education of full-time 1-6 years of study. An online questionnaire was used to conduct the survey, which included a passport part and social factors of neck pain, a scale for determining social support, an anxiety questionnaire (GAD-7), a depression questionnaire (PHQ-9) and a scale for assessing the level of stress (PSS-10) and a social support scale (SSS).
BASEROARRORROARMAPOpenDOARЕ-каталог PSMU

36011, Poltava, 23 Shevchenko Street

DSpace software and Poltava State Medical University copyright © 2017-2025 | Library PDMU

  • Налаштування куків
  • Політика приватності
  • Угода користувача
  • Зворотний зв'язок