Логотип репозитарію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
Логотип репозитарію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Onipko, V. V."

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Formation of stress resistance and changes in cognitive functions under the influence of a complex of chemical food additives
    (Azərbaycan Tibb Universiteti, 2024) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Donchenko, S. V.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Onipko, V. V.; Oliinichenko, M. O.; Bezeha, O. V.; Mamai, O.V.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Проніна, Олена Миколаївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Онипко, Валентина Володимирівна; Олійніченко, Марина Олександрівна; Безега, Олена Вікторівна; Мамай, Олександр Володимирович
    The article provides information about a study conducted to investigate behavioral reactions and stress tolerance in rats that were administered chemical food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponso-4R) for different durations. In the study, experimental subgroups of laboratory rats were administered complex chemical food additives daily once orally for 1, 4, 8, 12, 16 and 20 weeks. Cognitive functions were assessed using the “Extrapolation Escape” test. The analysis of the obtained results showed that the estimated indicators at the initial stages of the experiment (up to 8 weeks) had positive dynamics, which was characterised by a reduction in the time of occurrence of reactions. After 12 weeks of introducing the complex of food additives, negative changes occurred, which were manifested by a gradual postponement of the studied indicators. The worst indicators were recorded after week 20 (significant at p<0.05. It was found that the use of a complex of chemical food additives leads to blunted reactions under conditions of acute stress, as well as impaired ability to find a way out of the acute stress situation.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Morphometric characteristics of the main structural components of the posterior eye wall in rats under the impact of a complex of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R
    (Полтавський державний медичний університет, 2025) Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Synenko , V. A.; Grygorenko, A. S.; Kononenko, S. V.; Zviaholska, I. M.; Onipko, V. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Синенко, Владислав Анатолійович; Кононенко, Сергій Володимирович; Звягольска, Ірина Миколаївна; Оніпко, Валентина Володимирівна
    The paper presents the results of a morphometric study of the components of the posterior wall of the rat eye under the complex effect of food additives. It has been established that the endogenous effect of the complex of sodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau-4R causes significant morphometric changes in the structures of the retina, which proves their neurotoxic properties on retinal cells and is expressed by a progressive decrease in morphometric parameters in the chronological aspect. These changes indicate the development of degenerative changes that can affect visual functions, causing their deterioration and confirm the need to limit the consumption of food additives to reduce the risks associated with visual impairment. В роботі представлені результати морфометричного дослідження складових задньої стінки ока щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що ендогенна дія комплексу глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо- 4R викликає значні морфометричні зміни в структурах сітківки, що доводить їх нейротоксичні властивості на клітини сітківки та виражається прогресивним зменшенням морфометричних показників в хронологічному аспекті. Дані зміни свідчать про розвиток дегенеративних змін, які можуть впливати на зорові функції, спричиняючи їхнє погіршення і підтверджують необхідність обмеження споживання харчових добавок для зниження ризиків, пов’язаних із порушеннями зору.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Morphometric features of the structural components of the hemomicrocirculatory bed in the perivulnar region of the caecum in wound defect sutured with polyfilament suture material
    (Aluna Publishing, 2021-06) Pronina, O. M.; Bilash, S. M.; Kobeniak, M. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Onipko, V. V.; Ischenko, V. I.; Проніна, Олена Миколаївна; Білаш, Сергій Михайлович; Кобеняк, Микола Миколайович; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Оніпко, Валентина Володимирівна; Іщенко, Володимир Іванович
    The aim: The study focuses on the morphometric features specification concerning the structural components of the hemomicrocirculatory bed of the perivulnar region of the cecum in rabbits when suturing a wound defect with synthetic polyfilament surgical suture Vicryl. Materials andmethods:The research was carried out on rabbits (n = 30: 5 animals made up the control group and 25 animals made up the experimental group) and included surgery based on the method of surgical intervention on the large intestine patented by the authors, which was performed in the conditions of the operating room at the Department of Clinical Anatomy and Operative Surgery. When determining the main morphometric parameters, we took biopsy specimens of the cecum and used paraffin and epoxy resin embedding considering the generally accepted methods. Results: The study determined that the implantation of Vicryl surgical suture material in the tissues of the cecum became a trigger for the formation of active inflammatory focus and occurrence of leukocyte infiltrate in the perivulnar region. Conclusions: Arterioles, as a resistive link, capillaries, as an exchange link and venules, as a capacitive link in the hemomicrocirculatory bed, actively participate in response to the inflammatory process and formation of a connective tissue scar. The process of structural organization of microvessels begins in the formed granulation tissue in the perivulnar region of the cecum starting from the 14th day of the experiment
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Reactive changes in the vessels of the rat’s caecum wall mucosa and submucous membrane in response to the effect of complex food additives
    (Полтавський державний медичний університет, 2024) Kinash, O. V.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Perederii, N. A.; Riabushko, O. B.; Onipko, V. V.; Peredera, R. V. ; Кінаш, Оксана В'ячеславівна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Передерій, Ніна Олександрівна; Рябушко, Олена Борисівна; Оніпко, Валентина Володимирівна; Передера, Р. В.
    The aim of the work was to determine the dynamics of changes in the metric parameters of the vessels of the mucous membrane of the wall of the cecum and the submucosa of rats in response to the action of complex food additives. The study was conducted on 84 sexually mature male rats. Rats of the control group were orally injected with physiological saline. Rats of the experimental group were orally administered 0.6 mg/kg of sodium nitrite, 20 mg/kg of monosodium glutamate, and 5 mg/kg of Ponceau 4R in 0.5 ml of distilled water once a day. The selection of samples for histological examination was carried out at 1, 4, 8, 12 and 16 weeks. It turned out that the use of food additives in a complex leads to a structural reorganization of the vessels of the mucous membrane and submucosa of the cecum of rats. Метою роботи було визначити динаміку змін метричних параметрів судин слизової оболонки стінки сліпої кишки та підслизової оболонки щурів у відповідь на дію комплексних харчових добавок. Дослідження проводили на 84 статевозрілих самцях щурів. Щурам контрольної групи перорально вводили фізіологічний розчин. Щурам дослідної групи 1 раз на добу перорально вводили 0,6 мг/кг нітриту натрію, 20 мг/кг глутамату натрію та 5 мг/кг понсо 4R в 0,5 мл дистильованої води. Відбір зразків для гістологічного дослідження проводили на 1, 4, 8, 12 та 16 тижнях. Виявилось, що використання харчових добавок у комплексі призводить до структурної перебудови судин слизової оболонки та підслизової оболонки сліпої кишки щурів.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    The impact of food additives complex on the structural organization of pulmonary diffuse lymphoid tissue shown in the experiment
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Yeroshenko, G. A.; Donets, I. M.; Shevchenko, K. V.; Riabushko, O. B.; Zviaholska, I. M.; Onipko, V. V.; Peredera, R. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Донець, Ілона Миколаївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Рябушко, Олена Борисівна; Звягольська, Ірина Миколаївна; Оніпко, Валентина Володимирівна; Передера, Р. В.
    The paper presents the findings of morphometric and morphological studies of the diffuse lymphoid tissue of rat lungs under the combined effect of the food additives. It has been found that the condition of the diffuse lymphoid tissue of rat lungs, under the impact of the complex of food additives comprise of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R, reflects the reaction of elements of the local defense barrier to the action of the components of the food additives’ complex, primarily functioning as antigens. This is manifested by the activation of processes of antigen-dependent differentiation of cells of the lymphoid lineage, undulating changes in the morphometric parameters and the degree of vascularization of the diffuse lung tissue.
BASEROARRORROARMAPOpenDOARЕ-каталог PSMU

36011, Poltava, 23 Shevchenko Street

DSpace software and Poltava State Medical University copyright © 2017-2025 | Library PDMU

  • Налаштування куків
  • Політика приватності
  • Угода користувача
  • Зворотний зв'язок