Перегляд за Автор "Zaporozhchenko, I. V."
Зараз показуємо 1 - 11 з 11
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Hygienic awareness of patients with dental implant-supported fixed constructions(Полтавський державний медичний університет, 2021) Zaporozhchenko, I. V.; Запорожченко, Ігор ВікторовичДокумент Masticatory test procedure based on the use of man-made test patterns(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2018) Korol, D. M.; Kalashnikov, D. V.; Kindiy, D. D.; Toncheva, K. D.; Zaporozhchenko, I. V.; Король, Дмитро Михайлович; Калашніков, Дмитро Вікторович; Кіндій, Дмитро Данилович; Тончева, Катерина Дмитрівна; Запорожченко, Ігор Вікторович; Король, Дмитрий Михайлович; Калашников, Дмитрий Викторович; Киндий, Дмитрий Данилович; Тончева, Екатерина Дмитриевна; Запорожченко, Игорь ВикторовичExamining the masticatory function as the significant indicator of the patients’ dental health, the authors of the given article enhanced the masticatory test procedure. Since masticatory efficiency was determined in real time mode with the uses of man-made agar masticatory patterns of standardized shape and size. With this aim the recipe of agar gel preparation was improved, and special shadowless photobox with controlled lit area and shooting distance was developed and used. As well as, a particular plugin for automatic computer processing of digital image of the acquired masticatory test fragments was created. The process of chewing man-made patterns involved 95 young volunteers. Аuthors developed and used special plugin for automated masticatory test analysis. So the suggested enhancement of the algorithm of masticatory efficiency determination allows substantial changes in the quality of dental research and practice.; Розглядаючи функцію жування як найважливіший показник стоматологічного здоров’я, автори дослідження вдосконалили методику проведення жувальної проби. При цьому динамічне визначення жувальної ефективності проводилося з використанням штучно виготовлених жувальних зразків з агар-агару стандартизованих за формою та розмірами. Для цього було максимально оптимізовано рецептуруприготування агар-агарового гелю, виготовлено та застосовано спеціальний безтіньовий фотобокс з контрольованими рівнем освітлення робочого поля та дистанцією зйомки, а також створено плагін для автоматичної комп’ютерної обробки цифрового зображення фрагментів жувальної проби. До розжовування штучних зразків було залучено 95 добровольців молодого віку, а отримані проби були зібрані, висушені та сфотографовані. Авторами було створено спеціальний плагін автоматизованого аналізу жувальних проб. Таким чином, запропоновані вдосконалення алгоритму визначення жувальної ефективності дозволяють вивести процес визначення жувальної ефективності на принципово новий, сучасний рівень медичних досліджень, якій відповідає принципам доказової медицини. ; Рассматривая функцию жевания как наиболее важный показатель стоматологического здоровья, авторы исследования усовершенствовали методику проведения жевательной пробы. При этом динамическое определение жевательной эффективности проводилось с использованием искусственно изготовленных жевательных образцов из агар-агара стандартизироанных по форме и размерам. Для этого была максимально оптимизирована рецептура приготовления агар-агарового геля, изготовлен и применен специальный бестеневой фотобокс с контролированными уровнем освещения рабочего поля и расстоянием съемки, а также создан плагин для автоматической компьютерной обработки цифрового изображения фрагментов жевательной пробы. К разжёвыванию искусственных образцов было привлечено 95 добровольцев молодого возраста, а полученные пробы были собраны, высушены и сфотографированы. Авторами был создан специальный плагин автоматизированного анализа жевательных проб. Таким образом, предложенные совершенствования алгоритма определения жевательной эффективности позволяют вывести этот процесс на принципиально новый, современный уровень медицинских исследований, соответствующих принципам доказательной медицины.Документ New aspects of sedimentational determination of masticatory efficiency(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2017-12) Король, Дмитро Михайлович; Калашніков, Дмитро Вікторович; Кіндій, Дмитро Данилович; Тончева, Катерина Дмитрівна; Запорожченко, Ігор Вікторович; Король, Дмитрий Михайлович; Калашников, Дмитрий Викторович; Киндий, Дмитрий Данилович; Тончева, Екатерина Дмитриевна; Запорожченко, Игорь Викторович; Korol, D. M.; Kalashnikov, D. V.; Kindiy, D. D.; Toncheva, K. D.; Zaporozhchenko, I. V.Based on the consideration of actual masticatory eficiency as one of the key criteria of dental rehabilitation success the authors of the given article aimed at the development of their own masticatory test procedure which features the determination of the indicators of agar chopping and grinding. The experimental group comprised 95 volunteers whose task was to chop the offered patterns with the help of 10 masticatory movements in the free mode. Volunteers were involved into research on the basis of such criteria as intact dentitions and physiological occlusion. Their chopped fragments were collected and 95 digital images were acquired to be analysed with the help of specifically developed by authors plugin for the software ImageJ. The prospects of the further studies the authors see in the uses of the received results to determine the conditional norm and compare it with the indices acquired from the patients of different groups with malocclusion. The other application of these findings is possible assessment of the dynamics and results of orthopedic rehabilitation. ; Ураховуючи те, що показник фактичної жувальної ефективності є одним із ключових критеріїв успішності стоматологічної реабілітації, автори роботи поставили собі за мету запропонувати авторський алгоритм проведення жувальної проби з визначенням показників подрібнення стандартизованих агар-агарових зразків. У групу дослідження було включено 95 осіб-добровольців, які подрібнювали зразки, відтворюючи 10 жувальних рухів у режимі довільного жування. Критерієм відбору до групи дослідження були інтактні зубні ряди та фізіологічний вид прикусу. Після збору подрібнених фрагментів та їхнього фотографування було отримано 95 цифрових зображень, які було проаналізовано з використанням авторського плагіну цифрової обробки зображення у програмі ImageJ. Перспективою дослідження є можливість використання представлених результатів у якості орієнтирів умовної норми для подальшого аналізу та порівняння у клінічних групах з різноманітною патологією зубо-щелепної системи та у якості індикаторів динаміки й успішності ортопедичної реабілітації.; Учитывая тот факт, что показатель фактической жевательной эффективности является одним из ключевых критериев успешности стоматологической реабилитации, авторами работы была поставлена цель предложить авторский алгоритм проведения жевательной пробы с определением показателей измельчения стандартизированных агар – агаровых образцов. В группу исследования юыло включено 95 добровольцев, которые измельчали образцы, воспроизводя 10 жевательных движений в режиме произвольного жевания. Критерием отбора людей в группу были интактность зубных рядов и физиологический вид прикуса. После забора измельченных фрагментов и их фотографирования было получено 95 цифровых изображений, проанализированных затем с применением авторского плагина цифровой обработки изображения в программе ImageJ. Перспективой исследования является возможность использования представленных результатов в качестве ориентиров условной нормы для дальнейшего анализа и сравнения в клинических группах с различной патологией зубочелюстной системы, а также в качестве индикаторов динамики и успешности ортопедической реабилитации.Документ The myogymnastics complex as an element of rehabilitation in the process of adaptation to orthopedic appliances in patients after stroke(Department of Physical Education, Faculty of Earth Sciences and Spatial Management, Nicolaus Copernicus University in Toruń, Poland, 2021-04-30) Toncheva, K. D.; Korol, D. M.; Zaporozhchenko, I. V.; Kozak, R. V.; Tonchev, M. D.; Тончева, Катерина Дмитрівна; Король, Дмитро Михайлович; Запорожченко, Ігор Вікторович; Козак, Руслан Васильович; Тончев, Михайло ДмитровичIntroduction. Stroke has become the second leading cause of long-term disability and cognitive impairment. The disease can cause debilitating neurological disorders that lead to motor, sensory and cognitive deficits and impaired psychosocial functioning. Many researchers have established an association between dental status, infections, and systemic diseases such as acute cerebrovascular disorder.Документ Визначення залежності жувальної ефективності від темпераменту(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2018) Тончева, Катерина Дмитрівна; Король, Дмитро Михайлович; Запорожченко, Ігор Вікторович; Калашніков, Дмитро Вікторович; Кіндій, Дмитро Данилович; Тончева, Екатерина Дмитриевна; Король, Дмитрий Михайлович; Запорожченко, Игорь Викторович; Калашников, Дмитрий Викторович; Киндий, Дмитрий Данилович; Toncheva, K. D.; Korol, D. M.; Zaporozhchenko, I. V.; Kalashnikov, D. V.; Kindiy, D. D.Авторами роботи висунуто гіпотезу про вплив характеристик різних темпераментів на зубощелепний апарат, зокрема на виконання функції подрібнення їжі, оскільки відомо, що стиль діяльності кожної людини значною мірою залежить від типу вищої нервової діяльності, що входить до структури її темпераменту. Метою роботи було проведення жувальної проби за допомогою запропонованого вдосконаленого способу та аналіз ступеня залежності жувальної ефективності у двох найпоширеніших видів темпераменту, а саме: холериків – 24 особи, сангвініків – 17, та жувальною ефективністю. За результатами дослідження доведена перевага показників жувальної проби в групі холериків. Подальший статистичний аналіз довів, що числовий показник середньої площі фрагментів жувальної проби є більш достовірним до визначеного типу темпераменту, що дозволяє вважати цей параметр чутливим маркером ефективності ортопедичного лікування.; Авторами работы выдвинута гипотеза о влиянии характеристик различных темпераментов на зубочелюстной аппарат, а именно – на выполнение функции измельчения пищи. Авторами проводились жевательная проба с помощью предложенного усовершенствованного способа и анализ степени зависимости жевательной эффективности у двух наиболее распространенных видов темперамента, а именно: холериков - 24 человека, сангвиников – 17, и жевательной эффективностью. По результатам работы доказано преимущество показателей жевательной пробы в группе холериков. Дальнейший статистический анализ показал, что значение средней площади фрагментов жевательной пробы характерно для определенного типа темперамента, позволяет считать этот параметр чувствительным маркером эффективности ортопедического лечения.; Introduction. Studies have shown that the style of each person's activity largely depends on the type of higher nervous activity entering the structure of his temperament. The temperament of an individual is considered innate, because it is a psychic property that does not lend itself to pedagogical correction and volitional regulation. Since the type of temperament affects the overall activity of the person, the idea arose to investigate the possibility of its influence on the work of the maxillofacial apparatus of young, healthy people. The aim of the work is to analyze the degree of dependence between chewing efficiency and human temperament with the help of the proposed improved method of chewing sampling. Materials and methods. The study, in which 59 people took part, of them 27 men (45.8%) and 32 women (54.2%) aged 17-25 years, was conducted on the basis of the laboratory of the Department of Propaedeutics of Orthopedic Dentistry of the HSEEU "Ukrainian Medical Stomatological Academy "(Poltava). The analysis of the obtained data showed absolute numerical superiority among the surveyed representatives of two temperamental groups: 1 group - sanguine, 17 of them 10 men and 7 women; 2 group - choleric people, 24 of them 9 men and 15 women. Samples for the chewing test were colloidal mass of agar-agar in the form of cylinders with a height of 10 and a diameter of 20 millimeters. All participants did 10 conventional chewing movements to grind the samples, after which all fragments of the test material were collected, washed, dried, the information was converted into photograph and was recorded in a computer base. Results. In the sanguine group, in determining the masticatory efficiency, the total number of fragments of the test sample ranged from 140.6 to 471.3, the average area of the fragments was 91.727 - 345.175 pxl2. In the choleric group, the total number of fragments of the test sample ranged from 194 to 644, and the average size of the fragments in the choleric group fluctuated 75.15 - 191.101 pxl2. The results of the study showed that representatives of the choleric group had a large total number of fragments of the test sample and a smaller average area. An increase in the number of fragments and a decrease in their area indicate a high masticatory efficiency, and therefore a better quality of chewing food, is observed in the choleric group. In the sanguine group, there is less total number of fragments and a larger average area compared to choleric, which indicates a lower chewing efficiency and, correspondingly, worse processing of food. Hypothesis (M0) on the absence of a statistical relationship between the parameters of the chewing test and a certain type of human temperament was developed. Accordingly, the alternative hypothesis (M1) relied on the assumption of a statistical relationship between these indicators. The obtained results did not allow rejecting the null hypothesis as when comparing the values of the total number of fragments and the mean values of these fragments. But, the confidence interval (0.052) of the mean fragment area values approaches the accepted critical level of significance (p = 0.05). Conclusions. Further statistical analysis showed that the numerical index of the average area of the chewing gum fragments is more reliable to a certain type of temperament in the experienced persons, which makes it possible to consider this parameter as a sensitive marker for assessing the condition of the dentoalveolar system in normal and pathological changes, including when determining the effectiveness of the orthopedic treatment.Документ Порівняльна характеристика сучасних методів визначення жувальної ефективності(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2018-07) Запорожченко, Ігор Вікторович; Запорожченко, Игорь Викторович; Zaporozhchenko, I. V.Автор роботи вказує, що жувальна ефективність є одним з найважливіших показників стоматологічного здоров’я людини, а оцінювання виконання функції подрібнення та підготовки харчової грудки до подальшого перетравлення вважається чи не найбільш об’єктивним маркером для визначення ступеня цієї ефективності. У статті акцентується увага на існуванні великої кількості методик проведення жувальної проби, але немає жодного протоколу проведення даних проб, що регламентує послідовність проведення та оцінки цих методів. Метою роботи був аналіз основних відомих методик визначення жувальної ефективності, факторів, що можуть впливати на жувальну ефективність, можливості визначення найоптимальніших методик проведення жувальної проби та найбільш адекватного тестового матеріалу для жувальної проби, спираючись на закордонні та вітчизняні літературні джерела. Проаналізувавши літературні дані, автор доводить, що найбільш оптимальним тестовим матеріалом є агар-агар, оскільки він відноситься до харчових продуктів, але не має ні смаку, ні запаху, тому ймовірність проковтування його пацієнтом мінімальна на відміну від фундука чи мигдалю, а також даний матеріал має оптимальну щільність, що дає змогу його використання у пацієнтів з будь-якими конструкціями, а методика вибору проведення жувальної проби потребує подальших досліджень. Перспективним у використанні є авторська методика колективу кафедри пропедевтики ортопедичної стоматології ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» визначення жувальної ефективності. ; Автор работы указывает, что жевательная эффективность является одним из важнейших показателей стоматологического здоровья человека, а оценивание выполнения функции измельчения и подготовки пищевого комка к дальнейшему переваривания считается едва ли не самым объективным маркером для определения степени этой эффективности. В статье акцентируется внимание на существовании большого количества методик проведения жевательной пробы, но нет ни одного протокола проведения данных проб, регламентирующего последовательность проведения и оценки этих методов. Целью работы был анализ основных известных методик определения жевательной эффективности, факторов, которые могут влиять на жевательную эффективность, возможности определения оптимальных методик проведения жевательной пробы и наиболее адекватного тестового материала для жевательной пробы, опираясь на зарубежные и отечественные литературные источники. Проанализировав литературные данные, автор доказывает, что наиболее оптимальным тестовым материалом является агар-агар, поскольку он относится к пищевым продуктам, но не имеет ни вкуса, ни запаха, поэтому вероятность проглатывания его пациентом минимальная, в отличие от фундука или миндаля, а также данный материал имеет оптимальную плотность, что позволяет его использование у пациентов с любыми конструкциями, а методика выбора проведения жевательной пробы требует дальнейших исследований. Перспективным в использовании является авторская методика определения жевательной эффективности коллектива кафедры пропедевтики ортопедической стоматологии ВДНЗУ «Украинская медицинская стоматологическая академия» ; This article posits that masticatory efficiency is one of the most important indicators of human oral health, and assessing the performance of the grinding function and the preparation of bolus for further digestion is considered to be the most objective marker for determining the degree of this efficacy. The article focuses on the existence of a large number of methods and techniques for measuring masticatory efficiency, but there are no protocols for conducting these procedures that would regulate the sequence of conducting and evaluating these methods. The purpose of the work was to analyze the main known methods to measure the masticatory efficacy, factors that may influence masticatory efficiency, the ability to determine the optimal masticatory measure tests and the most adequate test material based on foreign and national available literary sources. Having analyzed the literature data, it has been found out that agar-agar is the most optimal test material because it relates to food products, but has neither taste nor smell, therefore, the probability of swallowing by a patient is minimal, as opposed to hazelnuts or almonds, and also this material has optimal density, which allows its use for patients wearing various dental appliances. The technique of carrying out masticatory performance test requires further research. The methodology on assessment of masticatory efficiency elaborated by the team of the Department of Orthodontic Propaedeutics, Ukrainian Medical Stomatological Academy seems to be promising in dental practice.Документ Порівняльна характеристика сучасних методів визначення жувальної ефективності(Українська медична стоматологічна академія, 2018) Запорожченко, Ігор Вікторович; Запорожченко, Игорь Викторович; Zaporozhchenko, I. V.Автор роботи вказує, що жувальна ефективність є одним з найважливіших показників стоматологічного здоров’я людини, а оцінювання виконання функції подрібнення та підготовки харчової грудки до подальшого перетравлення вважається чи не найбільш об’єктивним маркером для визначення ступеня цієї ефективності. У статті акцентується увага на існуванні великої кількості методик проведення жувальної проби, але немає жодного протоколу проведення даних проб, що регламентує послідовність проведення та оцінки цих методів. Метою роботи був аналіз основних відомих методик визначення жувальної ефективності, факторів, що можуть впливати на жувальну ефективність, можливості визначення найоптимальніших методик проведення жувальної проби та найбільш адекватного тестового матеріалу для жувальної проби, спираючись на закордонні та вітчизняні літературні джерела. Проаналізувавши літературні дані, автор доводить, що найбільш оптимальним тестовим матеріалом є агар-агар, оскільки він відноситься до харчових продуктів, але не має ні смаку, ні запаху, тому ймовірність проковтування його пацієнтом мінімальна на відміну від фундука чи мигдалю, а також даний матеріал має оптимальну щільність, що дає змогу його використання у пацієнтів з будь-якими конструкціями, а методика вибору проведення жувальної проби потребує подальших досліджень. Перспективним у використанні є авторська методика колективу кафедри пропедевтики ортопедичної стоматології ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» визначення жувальної ефективності. Автор работы указывает, что жевательная эффективность является одним из важнейших показателей стоматологического здоровья человека, а оценивание выполнения функции измельчения и подготовки пищевого комка к дальнейшему переваривания считается едва ли не самым объективным маркером для определения степени этой эффективности. В статье акцентируется внимание на существовании большого количества методик проведения жевательной пробы, но нет ни одного протокола проведения данных проб, регламентирующего последовательность проведения и оценки этих методов. Целью работы был анализ основных известных методик определения жевательной эффективности, факторов, которые могут влиять на жевательную эффективность, возможности определения оптимальных методик проведения жевательной пробы и наиболее адекватного тестового материала для жевательной пробы, опираясь на зарубежные и отечественные литературные источники. Проанализировав литературные данные, автор доказывает, что наиболее оптимальным тестовым материалом является агар-агар, поскольку он относится к пищевым продуктам, но не имеет ни вкуса, ни запаха, поэтому вероятность проглатывания его пациентом минимальная, в отличие от фундука или миндаля, а также данный материал имеет оптимальную плотность, что позволяет его использование у пациентов с любыми конструкциями, а методика выбора проведения жевательной пробы требует дальнейших исследований. Перспективным в использовании является авторская методика определения жевательной эффективности коллектива кафедры пропедевтики ортопедической стоматологии ВДНЗУ «Украинская медицинская стоматологическая академия». This article posits that masticatory efficiency is one of the most important indicators of human oral health, and assessing the performance of the grinding function and the preparation of bolus for further digestion is considered to be the most objective marker for determining the degree of this efficacy. The article focuses on the existence of a large number of methods and techniques for measuring masticatory efficiency, but there are no protocols for conducting these procedures that would regulate the sequence of conducting and evaluating these methods. The purpose of the work was to analyze the main known methods to measure the masticatory efficacy, factors that may influence masticatory efficiency, the ability to determine the optimal masticatory measure tests and the most adequate test material based on foreign and national available literary sources. Having analyzed the literature data, it has been found out that agar-agar is the most optimal test material because it relates to food products, but has neither taste nor smell, therefore, the probability of swallowing by a patient is minimal, as opposed to hazelnuts or almonds, and also this material has optimal density, which allows its use for patients wearing various dental appliances. The technique of carrying out masticatory performance test requires further research. The methodology on assessment of masticatory efficiency elaborated by the team of the Department of Orthodontic Propaedeutics, Ukrainian Medical Stomatological Academy seems to be promising in dental practice.Документ Стан жувальної ефективності у пацієнтів, яким проведена ретракція ясен до протезування незнімними зубними протезами(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2018) Ніколов, Володимир Володимирович; Король, Дмитро Михайлович; Запорожченко, Ігор Вікторович; Король, Михайло Дмитрович; Николов, Владимир Владимирович; Король, Дмитрий Михайлович; Запорожченко, Игорь Викторович; Король, Михаил Дмитриевич; Nikolov, V. V.; Korol, D. M.; Zaporozhchenko, I. V.; Korol, M. D.В роботі автори представили спосіб вивчення жувальної ефективності у пацієнтів, яким до протезування проводили ретракцію ясен, завдяки чого досягти максимально точного визначення жувальної ефективності в клінічних умовах за рахунок спрощення виконання способу, зниження його трудомісткості, забезпечити підвищення ступеню його ефективності. Результати досліджень свідчать, що при правосторонньому і лівосторонньому жуванні отримані дані відрізняються між собою, але ці відмінності не значні. Встановлено, що при правосторонньому жуванні у пацієнтів першої дослідної групи жувальна ефективність на 0,06 бали більше, ніж у другій, тоді як при лівосторонньому жуванні навпаки у другій дослідній групі на 0,06 бали більше ніж у пацієнтів першої дослідної групи.; В работе авторы представили способ изучения жевательной эффективности у пациентов, которым до протезирования проводили ретракцию десен, благодаря чему достигли максимально точного определения жевательной эффективности в клинических условиях за счет упрощения выполнения способа, снижения его трудоемкости, обеспечения повышения степени его эффективности. Результаты исследований свидетельствуют, что при правостороннем и левостороннем жевании полученные данные отличаются между собой, но эти отличия не значительны. Установлено, что при правостороннем жевании у пациентов первой опытной группы жевательная эффективность на 0,06 баллы больше, чем во второй, тогда как при левостороннем жевании наоборот во второй опытной группе на 0,06 баллы больше чем у пациентов первой опытной группы.; The method for investigating the masticatory efficiency in patients with gingival retraction performed before prosthetics is presented in the paper. It provided the most accurate clinical assessment of masticatory efficiency by simplifying the process, reducing its labour content, and, therefore, increasing the level of its effectiveness. Depending on the method of dental care provided, patients were distributed into 2 groups. The first trial group included 29 patients with gingival retraction of abutment teeth for the fixed dentures carried out applying diathermocoagulation. The second trial group included 25 patients with gingival retraction performed with “Ultrahak” floss, “Ultradent”, Inc. (USA), which can be of several sizes. The authors also developed a method for studying the functional state of the masticatory muscles, which made it possible to accumulate and analyze the information obtained, simplify the evaluation of investigation results, to provide improvement of the accuracy and reliability of the data obtained and degree of the research effectiveness. According to the investigation results it was determined that the right-side and left-side mastication data differed insignificantly from each other. The force of masticatory movements is known to be differed in men and women, so the activity of the chewing efficacy of the patients was studied considering their gender. The right-side mastication prevailed in men of the first trial group, and amounted to 5.24 ± 0.01 scores, while in case of left-side mastication this index was only 5.09 ± 0.15 scores. In women of the first trial group the right-side mastication was also preferable (5.34 ± 0.07 scores), whereas the cases with left-side chewing accounted for 5.17 ±0.08 scores. The right-side mastication according to data obtained was more preferable in women of the second trial group than in men; it made up 5.23 ± 0.09 scores and 5.18 ± 0.13 scores, respectively. It was found that the patients of the first trial group with the right-side mastication demonstrated 0.06 scores greater chewing efficiency than in the second one, while in case of left-side mastication the second trial group presented with 0.06 scores more than the first trial group patients.Документ Узагальнення технічних дефектів тестових завдань для оцінки якості навчання студентів медичних вишів(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2017) Король, Дмитро Михайлович; Кіндій, Дмитро Данилович; Тончева, Катерина Дмитрівна; Кіндій, Віктор Данилович; Запорожченко, Ігор Вікторович; Король, Дмитрий Михайлович; Киндий, Дмитрий Данилович; Тончева, Екатерина Дмитриевна; Киндий, Виктор Данилович; Запорожченко, Игорь Викторович; Korol, D. M.; Kindiy, D. D.; Toncheva, K. D.; Kindiy, V. D.; Zaporozhchenko, I. V.У даній статті авторами досліджується можливість покращення якості оцінки знань студентів вищих навчальних медичних закладів. Звертається увага на актуальність проблеми якості тестів для контролю знань та вмінь студентів вищих навчальних медичних закладів на основі компетентнісного підходу. Автори ретельно аналізують можливі помилки – дефекти, які допускаються викладачами медичних вузів при написанні педагогічних тестів, а також на важливість професійних детермінант – лікарську та педагогічну практики. Звертається увага, що найчастіше викладачі відчувають труднощі в аналізі, осмисленні своєї педагогічної практики, у використанні найбільш доцільних педагогічних підходів до формування адекватного процесу навчання, розвитку та виховання студентів, оцінці якості медичної освіти.; Высшее государственное учебное заведение Украины «Украинская медицинская стоматологическая академия» (г. Полтава) В данной статье авторами исследуется возможность улучшения качества оценки знаний студентов высших учебных медицинских заведений. Обращается внимание на актуальность проблемы качества тестов для контроля знаний и умений студентов высших учебных медицинских заведений на основе компетентностного подхода. Авторы тщательно анализируют возможные ошибки – дефекты, допускаемые преподавателями медицинских вузов при написании педагогических тестов, а также важность профессиональных детерминант – лечебную и педагогическую практики. Обращается внимание, что чаще всего преподаватели испытывают трудности в анализе, осмыслении своей педагогической практики, в использовании наиболее целесообразных педагогических подходов к формированию адекватного процесса обучения, развития и воспитания студентов, оценке качества медицинского образования.; The authors of this article report that pedagogical control can be extended to the field of student abilities, as the formation of future specialists' skills is one of the tasks of higher professional education. But for this purpose it is necessary to understand and master the methodology of creating tests and the theory of pedagogical measurements. Attention is drawn to the methodology for creating tests, which outlines the scope of understanding such a category as "knowledge". In turn, the theory of pedagogical measurements reveals the types and forms of assignment to students, describes the methods of selecting the content of testing, where as a unit of pedagogical measurement, a pedagogical test is used. Tests are a set of tasks that reflect different levels of learning. Knowledge - acts as a memorization and reproduction of educational material; understanding - represents the transformation of a material from one form of expression to another; application - demonstrates the ability to use the studied material in specific conditions and new professional situations; analysis - shows the ability to differentiate educational material based on its structure; synthesis - illustrates the ability to combine knowledge elements to get something new; evaluation - is expressed in the ability to assess the value of a particular educational material for the subject and his developing knowledge. This article explores the possibility of improving the quality of knowledge assessment of students in higher education institutions. Attention is drawn to the urgency of the problem of test quality for controlling knowledge and skills of students of higher educational institutions on the basis of a competent approach. The authors carefully analyze possible errors - defects that are allowed by teachers of medical universities when writing pedagogical tests, as well as the importance of professional determinants - medical and pedagogical practices. Attention is drawn to the fact that teachers often experience difficulties in analyzing, understanding their pedagogical practice, in using the most appropriate pedagogical approaches to form an adequate process of teaching, developing and educating students, and assessing the quality of medical education. The authors emphasize the need to consider possible defects in the writing of test tasks in professional disciplines and to follow general guidelines for the compilation of test conditions. When solving the problem of the quality of vocational education, while continuing to introduce familiar methods of its assessment in the educational process, it should be taken into account that control is an extremely important component of learning; if properly used, it can contribute to the achievement of its ultimate goals. Tests are a powerful stimulus and students will learn exactly what they think will be appreciated. Control also helps fill in the gaps in learning, encouraging students to have a broad range of independent reading and active participation in the learning process. This result of testing is especially important in the study of clinical disciplines, when the learning process in students is different, due to the different spectrum of diseases in patients and the features of individual clinical bases. The students' path to excellent knowledge will be less difficult if they have constant information about their achievements in learning.Документ Фрактальність біологічних рідин(Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2015) Запорожченко, Ігор Вікторович; Запорожченко, Игорь Викторович; Zaporozhchenko, I. V.Спираючись на дослідження вітчизняних та зарубіжних авторів, вивчено стан наукових знань щодо кристалізації біологічних рідин в нормі і при патології. Результатом аналізу стало визначення можливостей застосування кристалографічних маркерів патології. Автори вказують на можливість використання числових показників, що характеризують такі маркери, серед яких найбільш перспективним є показник фрактальності. Враховуючи вищенаведену наукову інформацію із доступних вітчизняних та зарубіжних джерел можна стверджувати про неабияку актуальність застосування саме теорії фракталів у клінічній стоматології.; Опираясь на исследования отечественных и зарубежных авторов, изучено состояние научных знаний о кристаллизации биологических жидкостей в норме и при патологии. Результатом анализа стало определение возможностей применения кристаллографических маркеров патологии. Авторы указывают на возможность использования числовых показателей, характеризующих такие маркеры, среди которых наиболее перспективным является показателем фрактальности. Учитывая вышеприведенную научную информацию из доступных отечественных и зарубежных источников можно утверждать о большой актуальности применения именно теории фракталов в клинической стоматологии.; Based on research of domestic and foreign authors studied the state of scientific knowledge about the crystallization of biological fluids in normal and pathological conditions. The result of the analysis was to determine the possibilities of application of crystallographic markers of disease. The authors point to the possibility of using numerical indicators characterizing such markers, the most promising figure fractal. Given the above scientific information available from domestic and foreign sources could argue about the relevance of fair application of the theory of fractals in clinical dentistry.Документ Характеристика формувачів ясен(Українська медична стоматологічна академія, 2018) Запорожченко, Ігор Вікторович; Тончева, Катерина Дмитрівна; Касьянова, В. Г.; Король, Дмитро Михайлович; Запорожченко, Игорь Викторович; Тончева, Екатерина Дмитриевна; Касьянова, В. Г.; Король, Дмитрий Михайлович; Zaporozhchenko, I. V.; Toncheva, K. D.; Kasyanova, V. G.; Korol, D. M.Автори статті звертають увагу на проведення підготовчого етапу перед протезуванням незнімними конструкціями з опорою на імплантати. Незважаючи на короткий термін їх використання, вони відіграють важливу роль у якісному естетичному протезуванні на імплантатах незнімними конструкціями, формуючи ложе для них та сприяє підтримці здорового стану ясен, а також полегшує гігієну порожнини рота. Формувачі ясен виготовляються з біоінертних матеріалів, з можливим облицюванням різними матеріалами, такими як фторопласт та поліефірефіркетон. Метою даного дослідження було порівняння різних форм формувачів ясен в залежності від фенотипу ясен. Матеріали і методи. Авторами проведена порівняльна характеристика формувачів ясен різних за розмірами, формою та типом поверхні. Результати. В залежності від ширини та товщини альвеолярного відростка, біотипу пародонта, міжщелепного співвідношення, міжальвеолярної висоти, оклюзійних контактів із зубами-антагоністами, нахилу зубів, що обмежують дефект зубного ряду, а також біологічної ширини природних зубів обирається формувач ясен. Автори звертають увагу на матеріали, з яких виготовляють формувачі ясен, тому що це суттєво впливає на процес регенерації тканин періімплантатної зони. Багато факторів визначають склад мікробіоти і утворення біоплівки по відношенню до біоматеріалів таких як шорсткість поверхні, поверхнева енергія і хімічний склад. Можливість адгезії на поверхні формувача ясен забезпечується ще й типом самого матеріалу і можливістю його якісної поліровки. Висновок: Проведення підготовчого етапу перед протезуванням є невід’ємною складовою успішного лікування пацієнтів з дефектами зубних рядів незнімними ортопедичними конструкціями з опорою на імплантати. Використання формувачів ясен сприяє якісному формуванню протезного ложа за рахунок регенерації тканин періімплантата.