Вісник проблем біології і медицини, 2021, Випуск 1 (159)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Вісник проблем біології і медицини, 2021, Випуск 1 (159) за Ключові слова "616.3.:615.24"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Вплив глутамату натрію на органи травної системи(Українська медична стоматологічна академія, 2021) Григоренко, Альона Сергіївна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Донець, Ілона Миколаївна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Grigorenko, A. S.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Donets, I. M.; Vatsenko, A. V.; Ulanovskaya–Tsyba, N. A.Найвідоміший і широко поширений підсилювач смаку – Е-621 глутамат (глютамат) натрію, натрієва сіль глутамінової кислоти. Солі та різні приправи змінюють смак їжі, а глутамат натрію спонукає і підсилює смакові відчуття за рахунок підвищення чутливості смакових сосочків язику. Після прийняття їжі або напою, що містять глутамат натрію, він діє на організм наркотично, не містить поживних речовин, це не консервант, – це токсин, що збуджує нервову систему, хімікат, який надмірно збуджує клітини головного мозку, а часом до повної непідконтрольності, він обманює мозок. Використовуючи низько- сортну сировину, виробники додають глютамат натрію в свої продукти, ховаючи за ним погану якість і несвіжість продуктів. Часто він використовується з метою маскування присмаку олова консервованих продуктів, надання відчуття свіжості замороженим або сушеним продуктам, зменшення собівартості продуктів.