Світ медицини та біології. 2025
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Світ медицини та біології. 2025 за Ключові слова "food additives"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Morphometric characteristics of the main structural components of the posterior eye wall in rats under the impact of a complex of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R(Полтавський державний медичний університет, 2025) Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Synenko , V. A.; Grygorenko, A. S.; Kononenko, S. V.; Zviaholska, I. M.; Onipko, V. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Синенко, Владислав Анатолійович; Кононенко, Сергій Володимирович; Звягольска, Ірина Миколаївна; Оніпко, Валентина ВолодимирівнаThe paper presents the results of a morphometric study of the components of the posterior wall of the rat eye under the complex effect of food additives. It has been established that the endogenous effect of the complex of sodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau-4R causes significant morphometric changes in the structures of the retina, which proves their neurotoxic properties on retinal cells and is expressed by a progressive decrease in morphometric parameters in the chronological aspect. These changes indicate the development of degenerative changes that can affect visual functions, causing their deterioration and confirm the need to limit the consumption of food additives to reduce the risks associated with visual impairment. В роботі представлені результати морфометричного дослідження складових задньої стінки ока щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що ендогенна дія комплексу глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо- 4R викликає значні морфометричні зміни в структурах сітківки, що доводить їх нейротоксичні властивості на клітини сітківки та виражається прогресивним зменшенням морфометричних показників в хронологічному аспекті. Дані зміни свідчать про розвиток дегенеративних змін, які можуть впливати на зорові функції, спричиняючи їхнє погіршення і підтверджують необхідність обмеження споживання харчових добавок для зниження ризиків, пов’язаних із порушеннями зору.Документ Реакція ємнісної ланки гемомікроциркуляторного русла клубової кишки при оксидативному стресі, викликаному введенням комплексу хімічних харчових добавок(Poltava State Medical University, Poltava, 2024-02-05) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Donchenko, S. V.; Oliinichenko, M. O.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Олійніченко, Марина ОлександрівнаFood chemical additives are common exogenous factors that can cause changes in the morphology and biochemical parameters of various organs, including the ileum. Therefore, the purpose of our study was to determine changes in the capacitive link of the hemomicrocirculatory bed of the rat ileum and fluctuations in malondialdehyde levels after complex administration of monosodium glutamate, sodium nitrite, and Ponceau 4R. Histological and morphometric examination of the venules of the mucosa and submucosa, as well as determination of the concentration of malondialdehyde in the ileum homogenate of rats of the control group (receiving saline) and experimental groups were performed. When assessing changes in morphometric parameters, the reaction of the capacitive link of the hemomicrocirculatory bed was revealed, in particular, vasoconstriction of venules from 1 to 8 weeks, partial recovery to control values at 12 weeks and significant vasodilation after 16 weeks, which persisted until the end of the experiment. Regarding biochemical changes, it was found that introducing a complex of chemical food additives leads to signs of oxidative stress, which was confirmed by an increase in the concentration of malondialdehyde. Thus, it was determined that oxidative stress is one of the pathogenetic mechanisms of morphometric changes in the vessels of the capacitive link. Харчові хімічні добавки є поширеними екзогенними чинниками, що можуть викликати зміни морфології та біохімічних показників різних органів, зокрема клубової кишки. Тому метою нашого дослідження було визначення змін показників ємнісної ланки гемомікроциркуляторного русла клубової кишки щурів та коливання рівня малонового діальдегіду на тлі комплексного введення глутамату натрію, нітриту натрію та понсо 4R. Було проведено гістологічне та морфометричне дослідження венул слизової та підслизової оболонок, а також визначення концентрації малоновогодіальдегіду у гомогенаті клубової кишки щурів контрольної групи (отримувала фізіологічний розчин) та експериментальних груп (яким вводили досліджувану суміш протягом 1, 4, 8, 12, 16, 20 тижнів). При оцінці змін морфометричних показників було виявлено реакцію ємнісної ланки гемомікроциркуляторного русла, зокрема вазоконстрикція венул з 1 по 8 тиждень, часткове відновлення до контрольних показників на 12 тижні і значна вазодилятація після 16 тижня, що зберігалася до кінця експерименту. Щодо біохімічних змін, то було встановлено, що введення комплексу хімічних харчових добавок призводить до виникнення ознак оксидативного стресу, що підтверджувалося підвищенням концентрації малонового діальдегіду. Таким чином, було визначено, що оксидативний стрес є одним з патогенетичних механізмів виникнення морфометричних змін судин ємнісної ланки. Реакція ємнісної ланки гемомікроциркуляторного русла клубової кишки при оксидативному стресі, викликаному введенням комплексу хімічних харчових добавок.