Український стоматологічний альманах, 2023, № 3

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Документ
    Поширеність, діагностика і лікування травматичних стоматитів
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Марченко, Алла Володимирівна; Marchenko, A. V.
    Найбільш складною патологією в терапевтичній стоматології є захворювання слизової оболонки порожнини рота (СОПР). При їх діагностиці лікар-стоматолог має відповідати високому професійному рівню, мати достатні знання з хвороб інших органів і систем організму, чітко визначати взаємозв’язок між етіологічними факторами. Залишається актуальним пошук сучасних підходів до діагностики й лікування травматичних стоматитів. Метою дослідження стало вивчення поширеності первинних травматичних стоматитів, пошук сучасних методів їх діагностики, прогноз і тактика лікування в клініці терапевтичної стоматології. Роботу виконано на підставі аналізу даних річних звітів кафедри терапевтичної стоматології ПДМУ з науково-дослідної та лікувальної роботи, журналів консультацій за 8 років (2013/2020 рр.). Діагноз «травматичний стоматит» було встановлено на основі класифікації захворювань СОПР професораП.Т.Максименка (1998). За результатами проведеного аналізу встановлено, що викладачі кафедри терапевтичної стоматології прийняли 3582 пацієнтів із патологією СОПР, що склало 6,5% загальної кількості прийнятих осіб. Травматичні стоматити, пов’язані з дією механічного чинника, траплялися найчастіше. Сучасний підхід до лікування охоплював усунення травмувального фактора, знеболювання, антисептичну обробку; при легкій формі – використання кератопластичних препаратів, при більш глибоких – протизапальних гелів і мазей. Для профілактики вторинного інфікування елементів ураження рекомендовано застосовувати ротові ванночки з антимікробними засобами. Отже, травматичні стоматити не є тяжкою патологією СОПР. У більшості випадків таких захворювань прогноз сприятливий, але за хронічного перебігу захворювання, при довготривалій травмі виникають ускладнення і без втручання стоматолога прогноз може бути несприятливим, тому необхідно проявляти онконасторогу.
  • Документ
    Аналіз проблем взаємозв’язку показників якості життя пацієнта з принципами виготовлення знімних ортопедичних конструкцій зубних протезів
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Дворник, Валентин Миколайович; Баля, Геннадій Миколайович; Марченко, Костянтин Валентинович; Шеметов, Олег Валентинович; Dvornyk, V. M.; Balia, H. M.; Marchenko, K. V.; Shemetov, O. V.
    Дослідження якості життя пацієнта може стати важливим критерієм оцінки ефективності лікування захворювання, а також порівняння ефективності різних програм: консервативного й хірургічного лікування, різних видів лікарської терапії, реабілітаційних режимів і т.д. Протягом останніх років дедалі більше уваги приділяється здоров'ю, зокрема стоматологічному, пов'язаному з дослідженням показників якості життя. Мета дослідження – проаналізувати взаємозв’язок показників якості життя пацієнта з організацією його стоматологічної реабілітації знімними конструкціями зубних протезів і лікуванням часткової й повної адентії. Для проведення дослідження було відібрано 56 пацієнтів, які звернулися по стоматологічну допомогу щодо часткової чи повної адентії. Однією з умов формування вибіркової статистичної сукупності були її однорідність за віково-статевим складом, загальносоматичний статус. Для аналізу даних показників якості життя пацієнтів із частковою і повною адентією було взято за основу опитувальник SF-36 (англ. The Short Form-36) у порівнянні до і після ортопедичного лікування з метою оцінки його ефективності. При цьому враховували фактори й об'єктивного, і суб'єктивного характеру, здатні впливати на якість життя пацієнтів при протезуванні. Показники якості життя пацієнтів із частковою адентією (ЧА1 група) і повною адентією (ПА2 група) за статтю й віком до і після лікування частковими знімними й повними знімними конструкціями зубних протезів визначено за допомогою опитувальника SF-36 у порівнюваних групах. У цілому за результатами аналізу зазначено статистично достовірне (Р<0,05) зниження показників якості життя за всіма шкалами у хворих із повною адентією (ПА) у порівнянні з групою хворих із частковою адентією (ЧА). Оцінка показників якості життя має надзвичайно велике клінічне і прогностичне значення для встановлення діагнозу, вибору методу ортопедичного лікування й оцінки віддалених результатів протезування. Ці дані необхідно враховувати в практичній діяльності лікарів-стоматологів-ортопедів для профілактики нерідких конфліктів, які виникають через невідповідність очікування пацієнтів прогнозованим результатам лікування і результату реабілітаційних заходів.
  • Документ
    Ефективність диференційованої медикаментозної корекції при генералізованому пародонтиті на тлі різної реактивності організму в найближчі терміни
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Яров, Юрій Юрійович; Силенко, Юрій Іванович; Yarov, Yu. Yu.; Silenko, Yu. I.
    Метою дослідження стала клініко-цитологічна оцінка ефективності запропонованої диференційованої медикаментозної корекції при генералізованому пародонтиті ІІ і ІІІ ступенів тяжкості залежно від початкового стану реактивності організму в найближчі терміни. Матеріал і методи. Обстежено 216 осіб віком від 45 до 55 років із діагнозом «генералізований пародо-нтит». Залежно від стану реактивності організму хворих було розподілено на три групи – з нормо, гіпер- і гіпореакцією. Усім пацієнтам проводили комплексне загальноприйняте лікування. Після хірургічного втручання додатково проводили запропоновану диференційовану медикаментозну корекцію. Ефективність лікування контролювали за даними цитологічного і клінічного досліджень на 2-гу, 4-ту і 6-ту доби. Результати досліджень та їх обговорення. Результати оцінки ефективності комплексного лікування генералізованого пародонтиту ІІ і ІІІ ступенів тяжкості в найближчі терміни показали, що запропонована диференційована медикаментозна корекція в післяопераційний період оптимізує процес загоєння рани шляхом наближення фаз перебігу періодів клітинної реакції до таких при нормореактивності організму за тривалістю й інтенсивністю. А саме: період початкових дегенеративних змін (1-ша доба), період інтенсивного запалення з активними гранулоцитарною і макрофагальною реакціями (4-та доба) і період наростання репаративних процесів (6-та доба). Результати цитологічного дослідження доповнюються і підтверджуються відповідною динамікою клінічних показників, яка характеризується їх нормалізацією при проведенні диференційованої медикаментозної корекції. Висновок. У хворих на генералізований пародонтит із гіпер- і гіпореактивністю організму запропонована диференційована медикаментозна корекція приводить до нормалізації періодів клітинної реакції при загоєнні післяопераційної рани і клінічних показників у найближчі терміни.
  • Документ
    Аналіз результатів роботи «обласного науково-практичного центру захворювань слизової оболонки ротової порожнини» за 10 років. Перспективи його діяльності
    (Полтавський державний медичний університет, 2023) Скрипников, Петро Миколайович; Скрипнікова, Таїса Петрівна; Розколупа, Ніна Василівна; Хміль, Тетяна Андріївна; Гуржій, Олена Вікторівна; Коломієць, Світлана Веніамінівна; Силенко, Юрій Іванович; Skrypnykov, P. M.; Skrypnikova, T. P.; Rozkolupa, N. V.; Khmil, T. A.; Gurzhii, O. V.; Kolomiets, S. V.; Silenko, Yu. I.
    Захворювання слизової оболонки порожнини рота і червоної облямівки губ складають важливу про-блему стоматології. Виникають труднощі в діагностиці й лікуванні вторинних стоматитів, оскільки вони є симптомами загальних захворювань і синдромів, мають схожість ознак, елементів ураження, динаміки пе-ребігу.З метою підвищення ефективності ранньої діагностики й лікування патології СОПР і червоної облямівки губ, профілактики основних стоматологічних хвороб на кафедрі післядипломної освіти лікарів-стоматологів із 2011 року діє «Обласний науково-практичний центр захворювань слизової оболонки порожнини рота», де створено внутрішньо- і міждисциплінарні консультативні підходи, проводяться контрольована терапія і диспансеризація.У статті проаналізовано консультативну роботу Центру й визначено перспективи його діяльності.Аналізуючи проведену роботу за 10 років, автори зазначають, що пацієнтів розподілено згідно з класи-фікацією захворювань СОПР на групи первинних (самостійних) і вторинних (симптоматичних) стоматитів. За період діяльності Центру прийнято 5412 пацієнтів, із них 3648 (67,41%) із патологією СОПР і червоної облямівки губ. Проведений аналіз указав, що кількість збігів діагнозів у пацієнтів, направлених на консуль-тацію, становить 40,1%, розбіжностей - 33%, без діагнозу було 20,6% і без направлення - 6,3%.Реалізація роботи Центру проводилася різними формами. Було проведено виїзні освітні семінари для лікарів-стоматологів у райони області задля підвищення рівня знань з онкостоматології, особливо небезпечних інфекцій на амбулаторному прийомі лікаря-стоматолога.Отже, аналіз результатів роботи «Обласного науково-практичного центру захворювань слизової оболонки порожнини рота», заснованого на внутрішньо- і міждисциплінарному підході до діагностики й лікування, дозволив сформувати рекомендації для покращення підготовки лікаря і вдосконалення його діяльності, розвитку клінічного мислення й окреслити перспективи.