Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22561
Назва: The impact of food additives complex on the structural organization of pulmonary diffuse lymphoid tissue shown in the experiment
Інші назви: Вживання комплексу харчових добавок впливає на структурну організацію дифузної лімфоїдної тканини легень в експерименті
Автори: Yeroshenko, G. A.
Donets, I. M.
Shevchenko, K. V.
Riabushko, O. B.
Zviaholska, I. M.
Onipko, V. V.
Peredera, R. V.
Єрошенко, Галина Анатоліївна
Донець, Ілона Миколаївна
Шевченко, Костянтин Васильович
Рябушко, Олена Борисівна
Звягольська, Ірина Миколаївна
Оніпко, Валентина Володимирівна
Передера, Р. В.
Дата публікації: 2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: The impact of food additives complex on the structural organization of pulmonary diffuse lymphoid tissue shown in the experiment / G. A. Yeroshenko, I. M. Donets, K. V. Shevchenko, O. B. Riabushko, I. M. Zviaholska, V. V. Onipko, R. V. Peredera // Світ медицини та біології. – 2023. – № 4 (86). – С. 193–197.
Короткий огляд (реферат): The paper presents the findings of morphometric and morphological studies of the diffuse lymphoid tissue of rat lungs under the combined effect of the food additives. It has been found that the condition of the diffuse lymphoid tissue of rat lungs, under the impact of the complex of food additives comprise of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R, reflects the reaction of elements of the local defense barrier to the action of the components of the food additives’ complex, primarily functioning as antigens. This is manifested by the activation of processes of antigen-dependent differentiation of cells of the lymphoid lineage, undulating changes in the morphometric parameters and the degree of vascularization of the diffuse lung tissue.
В роботі представлені результати морфометричного та морфологічного дослідження дифузної лімфоїдної тканини легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що стан дифузної лімфоїдної тканини легень щурів під дією комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R, відображає реакцію елементів місцевого захисного бар'єру, на дію складових комплексу, які перш за все виступають у ролі антигенів, що відображається активацією процесів антигензалежного диференціювання клітин лімфоїдного ряду, змінами з хвилеподібним характером морфометричних показників та ступеня васкуляризації дифузної легеневої тканини.
Ключові слова: food additives
diffuse lymphoid tissue
capillaries
lymphocytes
plasma cells
macrophages
lungs
rats
харчові добавки,
дифузна лімфоїдна тканина
капіляри
лімфоцити
плазмоцити
макрофаги
легені
щури
УДК: 616.24:613.29:[612.08:599.323.4]
ISSN: 2079-8334.
DOI: 10.26724/2079-8334-2023-4-86-193-197
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22561
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
food_ additives.PDF2,58 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.