Вісник проблем біології і медицини. 2021
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Вісник проблем біології і медицини. 2021 за Автор "Bezeha, O. V."
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Вплив комплексу харчових добавок на процеси ремоделювання структурних компонентів тонкого кишечника, як важлива медико соціальна проблема сучасного стану забезпечення громадського здоров'я населення України(Полтавський державний медичний університет, 2021) Олійніченко, Ярина Олександрівна; Білаш, Сергій Михайлович; Проніна, Олена Миколаївна; Коптев, Михайло Миколайович; Безега, Олена Вікторівна; Коваль, Яна Володимирівна; Олійніченко, Марина Олександрівна; Oliinichenko, Ya. O.; Bilash, S. M.; Pronina, O. M.; Кoptev, M. M.; Oliinichenko, M. O.; Bezeha, O. V.; Koval, Ya. V.Безпечне застосування харчових продуктів привертає все більше уваги в усьому світі, оскільки встановлено, що існує тісний взаємозв’язок між їжею, що вживається та станом здоров’я. Сучасну харчову промисловість досить складно уявити без використання харчових добавок, які забезпечують покращення зовнішнього вигляду та смакових властивостей продуктів харчування, сприяють продовженню їх терміну зберігання та попереджають швидке псування. Таким чином, дослідження впливу харчових добавок на людський організм в цілому та кожен орган окремо є досить актуальною проблемою для сучасних науковців та клініцистів у всьому світі. Метою нашого дослідження було проведення аналізу літературних джерел різних науково-метричних баз, зокрема Scopus та Web of Science, присвячених питанню впливу харчових добавок на тонкий кишечник та узагальнити отримані дані. До найбільш широко застосовуваних харчових добавок можна віднести нітрит натрію, глутамат натрію, а також Понсо 4R. Названі харчові добавки можуть призводити до появи морфофункціональних змін різних систем та органів, хоча найбільш прицільно вони впливають на гастроінтестинальний тракт, зокрема на тонкий кишечник. Не зважаючи на те, що ентероцити використовують глутамат натрію як джерело енергії для перебігу обмінних процесів, ряд робіт показує, що надлишкове вживання Е621 може призвести до порушення кишкового бар’єру та перебігу запальних процесів. Нітрит натрію, в свою чергу, веде до розвитку лімфоцитарної інфільтрації та застою у власній пластинці, а також вогнищевого некрозу ентероцитів, розташованих в апікальній області ворсинок кишечника, а також викликає порушення перебігу фізіологічних процесів, зокрема глюконеогенезу, що має негативний вплив на обмінні процеси в тонкому кишечнику. Нами було встановлено, що харчові добавки викликають зміни морфологічної структури, перебігу фізіологічних процесів та складу мікробіоти тонкого кишечника, що створює передумовидля подальших досліджень, зокрема в подальшому планується дослідити вплив комплексу харчових добавок на морфо-функціональний стан стінки клубової кишки.Документ Сучасні погляди на процеси редомоделювання структурних компонентів органів порожнини рота при дії комплексу харчових добавок(Полтавський державний медичний університет, 2021) Коваль, Яна Володимирівна; Білаш, Сергій Михайлович; Коваль, Юрій Павлович; Петренко, Руслан Володимирович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Безега, Олена Вікторівна; Олійніченко, Марина Олександрівна; Олексієнко, Владислав Віталійович; Koval, Ya. V.; Bilash, S. M.; Koval, Yu. P.; Petrenko, R. V.; Oliinichenko, Ya. O.; Bezeha, O. V.; Oliinichenko, M. O.; Oleksienko, V. V.Від якості споживаної їжі залежить фізичний, нервово-психічний розвиток людини. Корисна їжа є невід’ємним чинником для забезпечення нормального кровотворення, стану шкірних покривів, гарного зору, визначає ступінь захисної функції організму. На сьогоднішній день в усьому світі люди разом з продуктами масового виробництва споживають різноманітні харчові добавки, які додаються виробниками для підвищення ефективності власного виробництва. В даній статті нами був проведений огляд літературних джерел, в яких викладені дані щодо проблеми використання харчових добавок в сучасній харчовій промисловості. Розкрито визначення терміну «харчові добавки», які надають продуктам харчування апетитніший зовнішній вигляд, продовжують термін зберігання, підсилюють смак, покращують запах. Описано морфологічну будову твердого і м’якого піднебіння. Розглянуто вплив на організм людини найчастіше використовуваних харчових добавок: глутамату натрію, нітриту натрію, Понсо 4R. З опрацьованих джерел стало відомо, що на думку багатьох вчених причинами алергій, захворювань на рак, ожиріння, цукровий діабет, бронхіальну астму є саме збільшення вживання штучних добавок. Характер впливу різних хімічних добавок на людський організм залежить як від індивідуальних особливостей організму людини, так і від кількості і виду спожитих добавок. Харчові добавки, не шкідливі для однієї людини, можуть бути шкідливими для іншої. Метою нашого дослі-дження було проведення аналізу літературних джерел різних науково-метричних баз і знайти дані про вплив харчових добавок на тверде піднебіння. Серед опрацьованих джерел було знайдено дані про морфологічні зміни в зачатках зубів зародків мишей під впливом харчових добавок. Але серед переглянутих нами наукових робіт не знайдено літературних даних, що описують комплексний вплив цих добавок на тканини твердого піднебіння. Це дає можливість зробити висновок, що вплив харчових добавок на органи і тканини ротової порожнини досліджено в малому обсязі і є на сьогодні актуальною проблемою. В майбутньому плануємо дослідити вплив комплексу харчових добавок на морфофункціональний стан тканин твердого піднебіння.